Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Miniappaloosa, jak ji ještě neznáte
Sdílet:

Miniappaloosa, jak ji ještě neznáte

Koně
Druhy a plemena
K napsání těchto řádek mě vedl článek o miniappaloosách v časopise Fauna číslo 1/2011 autorky Renáty Kolářové, která nás velmi hezky seznámila s tímto úžasným plemenem mini koní. Ráda bych se však ještě zastavila především nad využitím miniappaloos.

V posledních letech, díky stoupající oblibě miniappaloos, byla nejen v odborných časopisech, ale i na mnoha webech miniappaloosa prezentována jako poník nevhodný pro ježdění. Možná, že autory článků vede k tomuto tvrzení skutečnost, že se na vzniku miniappaloos podílely také falabelly, jejichž nožky jsou opravdu tenké, a proto je používají většinou „jen“ do zápřahu. Přesto ale miniappaloosy můžeme vidět již na mnoha akcích, nejen v zoologických zahradách, a jezdit se na nich opravdu dá!


Samozřejmě, že to není koník na ježdění pro dospělého člověka, ale děti na nich jezdí s velkou oblibou. Jízdu pod sedlem (často i bez) zvládají naprosto bravurně z několika důvodů. Jedná se přece jen o zmenšeninu velké appaloosy, což bylo opravdu původním záměrem chovatelů, kteří se o rozvoj zasloužili především v Holandsku, a tak má tento koník anatomické i povahové vlastnosti zmenšené velké appaloosy v mnoha směrech. K jízdě pod sedlem musí mít jezdec - dítě adekvátní výšku i váhu k velikosti poníka. Je zcela běžné, že v jezdeckých oddílech mají pro začínající malé jezdce poníky o velikosti 100 až 110 cm v kohoutku, takže proč by to nemohla být zrovna miniappaloosa? Nejsou obvyklým plemenem v oddílech především proto, že jejich počet v České republice ještě není natolik velký, aby byla appaloosa běžným poníkem.


K využití pod sedlem je předurčuje také jejich mimořádný charakter. Trpělivost a láska, s jakou miniappaloosy vychází s dětmi, je opravdu velká. Mnohé by o tom mohli vyprávět hlavně majitelé miniappaloos. S neuvěřitelnou trpělivostí snáší dětského ošetřovatele i jezdce.


Miniappaloosa je mimořádně inteligentní a trpělivý poník, snadno ho mohou ošetřovat i velmi malé děti. Na fotografiích můžete vidět děti ve věku 3,5 až 7 let s miniappaloosami, coby věrnými společníky pro začínající „žokeje“.


Nemusí sloužit jen jako „dětská sekačka na trávu“, tedy pouze k pobavení dětí a k vypásání trávníku na zahradě, jak trefně říkají například v Holandsku. Naštěstí pryč jsou doby, kdy se u nás zvířata chovala jen pro jateční účely, dnes už můžeme na mnoha zahradách a pastvinách vidět mini ovečky, mini kozičky i mini prasátka. Lidé v daleko větší míře chovají zakrslé králíky a další zvířata v malých verzích pouze pro radost a potěšení, jako hobby, a nejen k jídlu.


Miniappaloosa bude velmi dobře dělat společnost nejen vašemu velkému koni, se kterým se budou skvěle snášet, ale například i starším lidem, kdy se dokonce poník může odpoledne podívat v obýváku na nějaký seriál v televizi nebo jen „zkontrolovat“, co máte doma nového. Chov miniappaloos ocení například i starší chovatelé, kteří si již po fyzické stránce netroufají starat se o velkého koně. Manipulace s miniappaloosou je bezproblémová. Proto si velmi snadno i my dospělí, dětským letům již dávno odrostlí (a na vnoučata zatím čekající), můžeme soužití s miniappaloosou velmi užít. Svou mimořádnou povahu jeden z našich hřebečků miniappaloosy prokazuje „profesionálně“. Svůj cit k člověku projevuje v ústavu mentálně postižených občanů při „hipoterapii“, kde sice dospělé klienty nevozí pod sedlem, ale v zimě je zapřažen do saní a v létě do vozíčku. Dokonce se pacienti o něj mohou starat a těšit se z jeho blízkosti.


Miniappaloosa je využívána i do zápřahu buď v klasickém vozíku pro poníky, nebo ještě lépe v typické sulce, kdy bez problémů vozí dospělé (ve světě se pořádají samostatné soutěže a mistrovství!). Oblíbenou zábavou je i mini parkur neboli minihorse jumping. Oba sporty a úžasné výkony miniappaloos můžete najít na YouTube.


Děti nemusí s miniappaloosou trávit volné chvíle jen na zahradě nebo ježděním, ale mohou se po vzoru dospělých věnovat i dalším aktivitám jako například převzít roli mladého vystavovatele a svou miniappaloosu předvádět i na výstavách. V loňském roce se plemeno miniappaloosa prezentovalo v srpnu na výstavě minihorse, shetland pony a miniappaloos v Zámecké zahradě v Mladé Vožici, kterou uspořádali právě majitelé miniappaloos. Na fotografiích můžete vidět děti v roli mladých handlerů poníků a předvedly se také i v několika dovednostních soutěžích mladých jezdců.


Pokud neplánujete cestu do některé zoologické zahrady v České republice, kde miniappaloosy představují jako raritu, můžete je v letošním roce vidět na několika akcích, při kterých nebudou chybět ani již tradiční dětské soutěže. Například 7. května 2011 v Litohošti u Pacova na Ola ranči. Majitelé tohoto krásného areálu, který nám laskavě poskytnou pro výstavu mini koníků, jsou vlastníky také několika miniappaloos. Dále můžete miniappaloosy vidět 25. června 2011 na Konopišti, v srpnu na již druhém ročníku „Pony v Zámecké zahradě v Mladé Vožici“ a v září pak v Pardubicích. To je jen stručný přehled, kde je možné toto úžasné plemeno potkat. My vás rádi přivítáme na návštěvě naší malé farmy a seznámíme vás osobně s těmito skvělými mini koníky – poníky.


Autor textu: Kolektiv autorů redakce iFauna.cz
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru