Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Shirský kůň
Sdílet:

Shirský kůň

Koně
Druhy a plemena
Shirští koně jsou obři mezi koňmi, jejich kohoutková výška je až 185 cm, nohy jim krášlí bohaté rousy a v současnosti je využívají mnohé zahraniční pivovary k reklamním účelům. Pár takovýchto koní s vozem totiž jen tak nikdo nepřehlédne!

Původ a historie
Toto plemeno pochází z Anglie a název dostalo podle několika hrabství (shires), kde se tito koně chovali. Jednalo se o Leicestershire, Staffordshire a Derbyshire. Zdá se, že nemalou měrou se na jeho vzniku podílel i Vilém Dobyvatel, který v 11. století přivezl do Anglie i tzv. Velkého koně. „Velký kůň“ se však současnému shirovi ještě nepodobal, měřil okolo 160 cm a byl určen především pro rytíře. Tito koně splňovali dva důležité požadavky – unesli vysokou váhu rytíře v plné zbroji, ale zároveň si zachovali dost pohyblivosti. Později se začali více využívat pro práci v zemědělství a přepravu nákladů a pozvolna se měnila i jejich tělesná stavba. Křížili se s vlámskými, belgickými a frískými hřebci. Vlámští koně byli velcí a pomalí. Ti se do Anglie dostali na počátku 17. století v rámci vysoušení pastvin a už zde zůstali. Zpočátku se křížencům říkalo „velcí koně“, později se vžil název anglický vraník. Toto jméno jim dal sám Oliver Cromwell, který se propracoval z velitele jezdeckého oddílu až na lorda protektora Anglie, Skotska a Irska. Koně se chovali ve střední Anglii a byli často spojováni se jménem žáků Roberta Bakewella (1725–1795), což byl britský rolník, který se zaměřil na systematické šlechtění hospodářských zvířat. Předchůdci shirů v této době byli nazýváni Bakewellovi vraníci. Za hřebce zakladatele je dnes považován Packington Blind Horse z Ashby-de-la-Zouche, který působil v letech 1755 až 1770 v hrabství Leicestershire. V roce 1876 vznikla English Cart Horse Society, která o dva roky později zveřejnila plemennou knihu. Od roku 1884 nese název Shire Horse Society a shirští koně zahájili úspěšné tažení do světa, velkou oblibu získali zejména v Americe. Kvůli rozmachu mechanizace a také poměrně vysokým nákladům na chov však začaly jejich počty silně klesat. Našlo se však dost nadšenců, kterým tito něžní obři učarovali a tak se plemeno opět odrazilo ode dna a můžeme jej obdivovat i dnes.



Popis plemene
Shirové patří mezi největší plemena koní na světě, kohoutková výška se pohybuje mezi 170 až 180 cm, hlava je mírně klabonosá, oči mají dobromyslný výraz, krk je delší, hrudník hluboký. Plece jsou dobře osvalené, hřbet je krátký, silný, bedra a záď má být skloněná a má mít dobře vyvinuté svalstvo. Končetiny mají suché, nohy jsou od karpálního a hlezenního kloubu porostlé jemnými rousy. Váha koně může často překročit až jednu tunu. Zbarvením převládají vraníci, hnědáci, vyskytují se i jiné barvy, ale nejžádanější a nejdražší jsou vraníci se čtyřmi bílými končetinami a lysinou. Shirové mají výbornou povahu (často se jim přezdívá „něžní obři“), jsou velmi vytrvalí a mají přiměřený temperament.



Využití
Za 2. světové války byli využíváni především v průmyslu a v zemědělství, později je však vytlačil nástup mechanizace. Dnes se chovají pro svůj impozantní atraktivní vzhled a dobráckou povahu. V Anglii jsou velmi oblíbené soutěže tažných koní a nejrůznější přehlídky. Často shir boduje v soutěžích v tahu nebo v orbě a nezastupitelnou roli má jako živý reklamní objekt pro mnoho pivovarů světových značek. Neméně populární jsou i vtipné reklamy s těmito koňmi, které bohužel můžeme spatřit pouze v zahraničí. Ačkoli to může překvapit, tak shirové nejsou jen koně pro zápřež, ale samozřejmě se uplatňují i jako jezdečtí. V mnoha případech je lze naučit i různým cirkusovým kouskům, kterými pak udivují publikum. Atraktivní jsou i vystoupení shirů s poníky, protože kombinace „velký – malý“ nikdy nezklame.


V České republice je několik málo jedinců, bohužel si zde zatím nenašli více obdivovatelů. Příčinou však mohou být i nemalé ekonomické náklady na pořízení a chov těchto jedinečných koní. Pokud byste chtěli vidět jejich speciální výstavu, museli byste na jaře zavítat do Peterborough (hrabství Cambridgeshire), kam každoročně míří až 15 000 návštěvníků, aby se pokochali krásně vyzdobenými shiry se speciálně zapletenou hřívou s ozdobami a ocasem ozdobeným stuhami, kteří soutěží v těžkém tahu a mnoha dalších soutěžích. Shirové zkrátka rozhodně nepatří do starého železa, a i když se traduje, že co je malé, to je roztomilé, tihle dobromyslní obři si jistě získají svůj okruh příznivců.


Autor textu: Mgr. Renáta Kolářová
Autor fotografií zdroj: Mgr. Renáta Kolářová
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru