Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Quarab
Sdílet:

Quarab

Koně
Druhy a plemena
Zdá se, že v poslední době už mnoha chovatelům nestačí stávající plemena, a tak začínají křížit plemena, u kterých bychom primárně nepředpokládali tuto možnost. Většinou jim jde o zatraktivnění plemene (např. v USA se nyní kříží Paint Horse s haflingem) nebo o přilití krve, jak je tomu v případě křížence quartera a araba, oficiálně nazývaného quarab.

Historie

V tomto případě hovoříme o dosud krátké historii, s chovem quarabů se začalo v USA, a jak název napovídá, jde o křížení Quarter Horse (dále jen QH) nebo American Paint Horse (APH) a arabských plnokrevníků. První pokusy spadají do roku 1950, kdy arabský hřebec Indraff zplodil dvě hříbata – klisničku a hřebečka, obě hříbata byla z QH klisny Cotton Girl. Obě hříbata měla úspěšnou kariéru. Klisnička pak porodila tři registrovaná QH hříbata. Cílem chovatelů bylo přilití krve quarterům a paintům za účelem získání nejlepších vlastností z obou plemen a temperamentnějších koní. Žádná další plemena nelze používat, koně musejí být registrováni ve svých plemenných knihách. K prvním pokusům definovat nové plemeno došlo již v roce 1984, ale až v roce 1999 byla ustanovena I.Q.H.A. – International Quarab Horse Association, která v současné době řídí plemennou knihu quarabů a spadají pod ni i pobočky v Evropě (např. německá nebo nizozemská). Aby v nich mohli být koně registrováni, musejí mít minimálně 1/8 krve z daných plemen (arab, Quarter Horse, American Paint Horse). Optimální quarab má 50 % krve araba a 50 % krve QH nebo APH, je žádoucí, aby podíl plemen byl nejméně 75 % až 25 %. Teď však již záleží na chovatelích, kam bude směřovat toto mladé plemeno a jak se bude jevit v rámci dalších let. V současné době lze rozlišit dva typy koní, a to podle množství arabské krve. Koně s převahou arabské krve mají delší krk a lehčí stavbu těla a jsou upřednostňováni jezdci, kteří se věnují vytrvalostním jízdám, zatímco koně s větším podílem QH nebo APH mají více svalnaté nohy a záď a jsou preferováni westernovými jezdci či farmáři.

Popis plemene a využití

Hlava je elegantní, s velkýma očima (dědictví po arabovi), hruď je široká, krk dlouhý a dobře nasazený, osvalený. Plece jsou silné, hrudník široký, záď mohutná. Končetiny jsou dobře osvalené, suché s dobrými kopyty. Quarabové mohou být všech barev včetně strakošů, nepřípustné je pouze zbarvení leopard (hermelín.). KVH se pohybuje mezi 144 až 162 cm. Jsou to zdraví, plodní koně s výborným charakterem. Mají příjemný temperament, jsou velmi inteligentní a orientovaní na člověka, což je opět dědictví po arabovi. Na rozdíl od QH je quarab méně robustní a více vytrvalý, ale také citlivější. Rychle chápe, úkoly plní s radostí, ale nesnáší kruté zacházení, protože není tak klidný jako QH. Quarabové mají prostorný pohyb a vytrvalost, která je předurčuje k endurance (vytrvalostnímu ježdění), oblíbení jsou v USA pro práci na farmách a pro turistické ježdění, dále nacházejí uplatnění v rámci westernových disciplín a samozřejmě zvládnou i nižší parkurové či drezurní soutěže. Z chovu jsou vyloučeni koně s dědičnými chorobami a také koně s nevhodnou povahou. Velký důraz je tedy kladen na výběr obou rodičů, protože klisna může předat hříběti až 60 % svých genů.

GH Dark Peppe

U nás se mi podařilo vypátrat pouze jediného registrovaného zástupce, kterého vlastní Anna Folaufová z Nord ranče. Jedná se o hřebce GH Dark Peppe z Mals Girl (QH) po asilním arabském hřebci Khalif el Assuad. Narodil se 2. dubna 2009, jako roček byl představen na výstavě v Lysé nad Labem. Když jsem měla možnost jej fotit, bylo nejprve nutné ho vyvést ze stáda dalších QH hřebečků a na první pohled mě příliš nezaujal. Ale ve chvíli, kdy byl vyčištěn a puštěn sám do výběhu, jsem pochopila, jak jsem se mýlila. Jeho nádherné plavé chody jasně odkazují na araba, přitom tělo je muskulaturní, kompaktní, s nádhernou barvou a má i velmi milou povahu. Majitelka jej pravděpodobně nabídne do plemenitby, jelikož je o Peppera zájem ze strany majitelů klisen. A co o něm řekla? „S Pepperem jsem začala lehce pracovat ve dvou letech, kdy jsme si spolu spíš jen hráli v kruhovce. Jeho velice bystré reakce mě fascinovaly – dokáže se otočit na pětníku a hned zase plynule pokračovat na druhou stranu s velkou elegancí. Přitom stále po očku sleduje mé reakce, aby náhodou něco nepřehnal. Jeho inteligence mu doslova kouká z očí. Letos jsem ho obsedla a tu a tam, když zbude čas, si ho beru pro radost do kruhovky a krátce na něm pojezdím. Je to velice jemný kůň, zatím ani nepoužívám udidlo, funguje pouze na ohlávce – s ním opravdu není kam spěchat. Je to lahůdka pro koňské fajnšmekry a já, přestože mám chov QH a s koňmi dlouholeté a bohaté zkušenosti, si chvíle s ním užívám – někdy mi stačí jen se kochat, jak impozantně pluje po výběhu, je to prostě můj elegantní krasavec!“ končí vyprávění Anna Folaufová.

Autor textu: Mgr. Renáta Kolářová
Autor fotografií zdroj: Mgr. Renáta Kolářová
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru