Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Hannoverský kůň
Sdílet:

Hannoverský kůň

Koně
Druhy a plemena
Ušlechtilý sportovní kůň, který opanoval drezurní i skoková kolbiště a dnes jej najdeme na pěti kontinentech. Příslušníci tohoto plemene se honosí výžehem se stylizovaným písmenem H a jejich historie sahá až do 17. století.

Historie

Jednou z nejvýznamnějších oblastí v chovu koní bylo Hannoverské knížectví, dnes Dolní Sasko. Ve stájích kurfiřta Ernesta Augusta se v 17. století chovali bíle rození bělouši (tedy nevybělující), kteří se na podnět jeho manželky chovali v královských stájích v Herenshausenu. Byli to však kočároví koně, kteří sloužili při královských ceremoniálech. V roce 1714 se stal hannoverský kníže Georg Ludwig anglickým králem Jiřím I. Anglickým a dynastie jím založená vládla více než sto let jak Hannoverskému knížectví, tak anglickému království. Změny, které v knížectví nastaly, se řídily podle anglického modelu. Proto došlo v roce 1735 ke zřízení Zemského hřebčince v Celle. Zde se chovali holštýnští vraníci španělského původu, třináct z nich se považuje za základ chovu, protože jejich vliv trval třicet let. Z Celle byli koně později přesunuti do Meklenburska, aby se nestali kořistí Napoleonova vojska. Po válce se jich však jen část vrátila zpět a jejich místo zaujali meklenburští a pomořanští hřebci, oblíbení se stali i angličtí plnokrevníci.

V hřebčinci se šlechtily tři typy: jezdecký – ušlechtilý, mohutnější, konstitučně tvrdý, kočárový (karosier) s prostornými chody a tažný – pohyblivý tahoun. V důsledku pokroku upadal zájem o koně kočárové a chovatelé začali šlechtit spíše koně jezdeckého typu s lepší výkonností. Chov v této době významně ovlivnili dva angličtí polokrevníci – Adeptus a Flick. V roce 1888 získalo šlechtění hannoverských koní pevný řád, toho roku vznikla plemenná kniha, do které byli zapsáni všichni angličtí plnokrevníci a ostatní plemeníci v typu ušlechtilého polokrevníka zařazení v Celle a všichni plemeníci hřebčinců v Memsenu a Herenshausenu. V roce 1899 Úřad zemědělství převzal do své péče plemennou knihu, kterou vedl až do roku 1922, kdy tato povinnost přešla na Svaz chovatelů hannoverského koně, založený v témže roce. V této době připouštělo na 500 státních plemeníků několik desítek tisíc klisen. Postupně došlo k tvorbě dvou typů koní – hospodářský hannoverský kůň měl v původu nízké procento zastoupení anglického plnokrevníka a byl mohutnější. Jezdecký typ začal být v 1936 šlechtěn pro sportovní výkonnost. I dnes hraje nejdůležitější roli hřebčinec v Celle, kde stojí asi 150 plemenných hřebců, a v soukromých rukou je dalších přibližně 300 hřebců. Vlastnosti jsou korigovány anglickým plnokrevníkem, trakénem, selle francaise ap.

Charakteristika plemene

Hannoverský kůň je velmi ušlechtilý a harmonický mohutnější jezdecký kůň. Kohoutková výška se pohybuje mezi 160 až 172 cm. Má středně velkou ušlechtilou hlavu s inteligentníma očima, krk je delší svalnatý se širokým nasazením k tělu. Tělo je silné a hluboké, hřbet je středně dlouhý, záď skloněná svalnatá, ocas je dobře nasazen a kůň ho nosí často vysoko, což pak podporuje jeho líbivý vzhled. Končetiny jsou kostnaté, korektní s kratší holení a prostornými klouby a často s menšími kopyty. Pohyb je pružný, chody prostorné, s pružnou, ale plochou akcí nohou. Vyskytuje se ve všech základních zbarveních, nejčastěji jsou to ryzáci, hnědáci, vraníci a méně často bělouši. Mají vyrovnanou povahu, jsou velice spolehliví s výrazným talentem pro drezurní a skokové soutěže.

Využití

Hannoverský kůň je ideální jezdecký sportovní kůň, který boduje v různých odvětvích jezdeckého sportu, byť v poslední době válcuje jeho dominantní umístění holandský teplokrevník (KWPN). Využívá se i k zušlechtění jiných plemen. Chov hannoverského koně je jedním z největších chovů ušlechtilých sportovních teplokrevníků na světě, dle údajů v plemenné knize je pouze chovných klisen zapsáno na 16 000! Centrem chovu zůstává především hřebčinec v Celle a dalším významným chovatelským centrem je hřebčinec Warendorf. K nejslavnějším koním tohoto plemene patří např. Tigre, který získal zlato na OH v roce 1978 s C. Bradley, Top Gun s jezdcem J. Topsem byl členem vítězného olympijského družstva v roce 1992 a Dollar Girl je světovou šampionkou z roku 1995 v sedle s N. Skeltonem. V České republice je významné centrum chovu hannoverských koní ve stáji Mustang, kde působí několik hannoverských hřebců s vynikajícími sportovními výsledky. Pokud byste zatoužili po špičkovém hannoverském koni, neměli byste si nechat ujít v polovině dubna dražbu hannoverských koní, která se koná v německém Verdenu. K zakoupení bývají nejen špičkoví čtyřnozí sportovci, ale i hříbata, budoucí naděje sportu či chovu. Hannoverští koně tak urazili dlouhou cestu – od kočárového koně či bělouše v erbu kurfiřta Augusta až na první příčky sportovních žebříčků!

Autor textu: Mgr. Renáta Kolářová
Autor fotografií zdroj: Mgr. Renáta Kolářová
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru