Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Reiningový kůň
Sdílet:

Reiningový kůň

Koně
Druhy a plemena

Dokonalý reiningový kůň musí být klidné, vyrovnané povahy, musí být pracovitý a schopný ihned reagovat na jemné, neznatelné pobídky svého jezdce. Dí...

Dokonalý reiningový kůň musí být klidné, vyrovnané povahy, musí být pracovitý a schopný ihned reagovat na jemné, neznatelné pobídky svého jezdce. Díky přísné selekci se ukázalo, že existují tři plemena, která jsou velmi vhodná na reining - americký quarter horse, paint-horse a appaloosa. Přičemž světově nejoblíbenějším a nejrozšířenějším plemenem vůbec (se současným stavem zhruba 3,5 milionu koní) je americký quarter horse.

Americký quarter horse je nejstarším americkým plemenem. Vznikl křížením anglických plnokrevníků (dovezených do Ameriky kolem roku 1611), arabských a španělských koní. Tak byl dán základ plemene, které se rychle vyvinulo v kompaktní koně s mohutně osvalenou zádí.


• Plemenný hřebec quarter horse Peppy Golden Scooter
• Několikanásobný Mistr ČR a šampion


Název quarter horse má hned několik významů. Jedním z nich je například „čtvrtkař“. Podle něj jsou tito koně nejrychlejšími sprintery na světě na tratích ne delších než čtvrt míle (což je zhruba 400 m). Na těchto tratích daleko předčí i takového atleta jakým je anglický plnokrevník. Quarter horse je prý tak pružný, že se dá otočit na nikláku (deseticentové minci) a hodí vám zpět devět centů v drobných. Quarteři jsou rychlí, obratní a jsou přirozeně vyrovnaní.

Quarter horse je mohutný, dokonale osvalený kůň se širokou a hlubokou zádí, což je typickým znakem tohoto plemene. Zadní nohy jsou rovněž výrazně osvalené - od hýždí a stehen až po silný hleznový kloub. Dobře vyvinuté svalstvo je zřetelné i na vnitřní straně stehen. Holenní kosti jsou krátké. Kolena jsou velmi hluboko a při pohledu zezadu vystupují pod kyčlí a nad lýtkovou partií. Kolena jsou nejširším místem na zádi koně. Břicho je delší než hřbet a nikdy nesmí být vykasané ve slabinách, aby se nenarušila souměrnost těla a spodní linie. Kohoutek je nízký a široký, posunutý poměrně daleko dozadu za ramenní kloub. Má pěknou linii a dobrý tvar pro sedlo. Zepředu má quarter široká, hluboká prsa a silné, osvalené nohy. Typické pro toto plemeno jsou šikmé spěnky (kolem 45°). Krk je dlouhý a ohebný, nízko posazený. Hlava bývá menší, poměrně krátká se širokým čelem a víraznými žuchvami. Oči quatrera jsou jasné a nápadné. Jeho výška, měřená hůlkovou mírou, se pohybuje mezi 144 cm až 160 cm. Quarteři mívají různá zbarvení. Nejčastější barvou je ryzák (sorrel), tmavý hnědák (bay) a buckskin. Populární je barva palomino. Povolena je však každá čistá (nesmíšená) barva.

Svým atletickým, dynamickým, dokonale osvaleným tělem je přímo předurčen k provádění těch nejnáročnějších drezúrních reiningových prvků, které žádné jiné plemeno nedokáže tak bravurně předvést.
 


• Jeden z nejobtížnějších reiningových cviků - sliding stop (klouzavé zastavení)

Avšak není to pouze exteriér, pro který je toto plemeno tak oblíbeno. Quarteři vynikají svou dokonale vyrovnanou povahou a inteligencí. Třebaže jim v krvi koluje krev jejich anglických a arabských předků, jsou velmi klidní a spolehliví. Snad právě proto, že jsou tak citliví, je velmi příjemné s nimi pracovat. I když jsou Quarteři temperamentní, jsou velmi lehce ovladatelní. Quarter horse je ideální kůň pro začátečníky. Od přírody není zlý, nekouše, nekope, neplaší se.

Samozřejmě i mezi těmito koníky můžeme najít zvířata s určitými charakterovými vadami, které však ve většině případů mají podobu získaných zlozvyků způsobené špatným zacházením. Chovatelé, trenéři a jezdci si musí vždy uvědomit, že i když jsou quarteři vyrovnaní a klidní, jsou zároveň velmi citliví a zranitelní. Těžce nesou (po psychické stránce) hrubé zacházení s nimi.

Do České republiky se dostali první quarterové zhruba před osmi lety z USA (kde je v současné době evidováno více než jeden milion quarterů) a Kanady. Naši chovatelé si je oblíbili právě pro jejich fyzické a povahové vlastnosti. V současné době je u nás chováno více než 150 quarterů a ročně se jejich početní stavy zvyšují jednak dovozem dalších koní a zároveň vlastní plemenitbou.

Podle platných regulí týkajících se plemenitby registrovaných koní plemene quarter horse vymezené American Quarter Horse Association (AQHA), která vede plemennou knihu všech amerických quarterů na světě, je dovoleno připouštět tímto plemenem klisny quarter horse, paint horse, appaloosa a anglický plnokrevník. Přičemž hříbata z klisny quarter horse, po hřebci quarter horse jsou registrována jako quarter horse. Hříbata z klisny paint horse, po hřebci quarter horse jsou registrována jako paint horse. Hříbata z klisny appaloosa, po hřebci quarter horse jsou registrována jako appaloosa a pouze hříbata z klisny A1/1, po hřebci quarter horse jsou registrována jako quarter horse. Na hříbata všech těchto plemen jsou přenášeny jedinečné vlastnosti jejich otců - a to skvělý exteriér, dokonale vyrovnaná povaha a lehká ovladatelnost.

Cena quartera je poměrně vysoká i proto, že nabídka těchto koní je u nás zatím omezená. Kvalitního, sportovního reiningového koně si můžete pořídit v průměru kolem 500 tisíc Kč, což nemusí být pro všechny chovatele a jezdce právě dostupné. Proto možnost získat quartera z vlastního chovu z plnokrevné klisny je velmi zajímavá zvláště v případě, že chovatelé mohou připouštět své klisny našimi nejlepšími hřebci. Jedním z nich je i plemenný hřebec Peppy Golden Scooter, sedmiletý tmavý hnědák, několikanásobný mistr ČR a šampión, který v roce 2000 obsadil skvělé 7. místo na Mistrovství Evropy. Hřebec stojí na Ranči v Kostelanech a všichni, kteří mají zájem připustit své klisny (výše uvedených plemen) hřebcem, který patří k evropské špičce, mohou volat na telefonní číslo: 0602/779 444 - Machys Classic.

Každý, kdo měl někdy příležitost pracovat s tímto plemenem, vrací se k němu stále. Mají přirozenou schopnost předvídat reakce jezdce. Když sledujete práci dokonale sehrané dvojice, zdá se, že myslí společně.
Autor textu: Ing. Lada Tauferová
Autor fotografií zdroj: Ing. Lada Tauferová
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru