Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Körung holštýnských hřebců 2000
Sdílet:

Körung holštýnských hřebců 2000

Letošní körung probíhal ve dnech 2. - 5. 11. 2000 a kvalifikovalo se celkem 88 hřebců. Součástí körungu - předvýběru je aukce vybraných a nevybraných hřebců a sportovních koní. Vítězem körovaných holštýnských hřebců se stal Carabas : po Carnaby z Abony Star H po Roberto, Mahmud. Již před výběrem byl určen majitelem G. Boeningem k prodeji, kde dosáhl rekordní sumu 340 000 DM. Rezervní vítěz byl představen L. Völzem z Wöhrdenu: Barinello - po Barnaul xx ,z Hisky po Carthago - Ritter. Druhý rezervní vítěz byl vybrán Clavigo po Caretino- Capitol I z chovu pana Reimera Witta. Další tři hřebci byli oceněni titulem: “Premiovaný„ -Herald po Heraldik xx - Lorenz ( prodán za 45 000 DM), Borsfleth po Concreto - otec Contender- Calando I , Conteur po Contendr - Rasputin (prodán za 90000 DM).

33 hřebců „okörováno“

Celkem bylo z 82 předvedených hřebců 33 „okörováno“ - předvybráno a tak si výběrová komise drží prakticky stejný počet vybraných koní oproti předchozím rokům (22) Poprvé se prodej uskutečnil bezprostředně po výběru. Rekordní sumu za Carabase přiklepl Uwe Heckmann hřebčínu Tannehof ležícímu v Hessensku.. Druhý nejdražžší hřebec byl Cashman po Cash - Landgraf I, který byl za 300 000 DM prodán do Švýcarska. Celkem za 18 prodaných „körovaných“ hřebců byla docílena průměrná cena 121 167 DM ( v r. 1999 115 833 DM).

NekörovanÍ hřebcI

Z „nekörovaných hřebců dva docílili špičkovou cenu 80 000 DM Caesar po Cassini I - Lombard a Lucky Way po Lennon - Cassini I. Průměrná cena za 39 prodaných hřebců byla 33 500 DM ( v r. 1999 - 37 957 DM). Pracovníci Svazu byli potěšeni zvýšeným zájmem kupců ze zahraničí, protože celkem 15 nekörovaných, 9 körovaných a 27 sportovních koní bylo prodáno do zahraničí. Sobotní aukce sportovních koní byla očekávána s velkým napětím, protože po večerním gala představení, kde byl předveden CARTHAGO Z, který se s Jos Lansinkem zúčastnil OH v Sydney a byl druhý ve Velké Ceně Cáach, se očekávala vysoká cena za dva potomky , které v lotu měl. Očekávání bylo naplněno, když rekordní sumu dosáhla favorizovaná CHANTAL po Carthago Z - Landgraf I - 212 000DM a druhou největší částku dosáhla druhá klisna LIBRE po Carthago - Sacramento Song xx - 150 000 DM. Tyto pěti a čtyřleté klisny pocestují do Italie, kde budou umístěny do špičkové skokové stáje. Celkem z 46 nabízených koní 5 dosáhlo na magickou hranici 100 000 DM. Průměrná dosažená cena 49 911 DM v letošním roce byla nižší než v r. 1999 - 74 432 DM , ale majitelé byli spokojeni.

Tradiční německá důkladnost

Celkový dojem jen znovu potvrzuje tradiční německou důkladnost a vysokou profesionální úroveň při přípravě a předvedení. Hnacím motorem je také tradiční rivalita jednotlivých svazů - hlavně s hannoverským. Co se týká předvedených hřebců ve srovnání např. s hannoverským körungem, je zde přece jenom patrná trochu rozdílná orientace jednotlivých svazů. Holštýn- typický skokan je v průměru lepší v technice skoku ve volnosti, koně jsou díky žírnější oblasti větší ( 30 hřebců z 86 mělo KVH 167 - 170 cm) atletického typu s ušlechtilou hlavou. Nedostatky v exteriéru se projevují díky genům hřebce Calypsa hlavně v hlezenních kloubech a podle sdělení i častým přerůstem ( více jak 170 cm). Sebekriticky rovněž přiznávají zúžení genetické základny a jisté problémy z toho vyplývající. Hannoverští hřebci jsou dle mého názoru lepší v základních chodech , korektnější v exteriéru a populace je více homogenní s menším odpadem. Vysoké procento hřebců proto bývá menežováno na drezůry. Rozdílné je také hodnocení a předvádění základních chodů. Hannoverští hřebci jsou předváděni na klasickém trojúhelníku s písčitohlinitým podkladem, kdežto holštýnští hřebci na asfaltové silnici posypanou 2 cm vrstvou písku a chody posuzovány na přímé linii od a ke komisi. Z toho mohou vyplývat určité rozdíly v předvedení mechaniky pohybu.Co se týká úspěšnosti chovatelské práce - každý svaz se může pochlubit sportovními úspěchy na světových kolbištích a spíše záleží, kolik jich vyprodukuje. Zde je nutné přihlédnout k počtu chovaných klisen a tím i potažmo k selekci. Hannoverská plemenná kniha má zapsáno v populaci 19 000 klisen a 440 hřebců a tak se řadí mezi největší. Holštýnská má oproti tomu populaci 6200 klisen, 60 svazových a 100 privátních hřebců. Pro r. 2000 vyhlásilo WBFSH jako vítěze v soutěži nejlepších svazů - Svaz chovatelů hannoverských koní.

Gala-večerní představení

Na gala-večerním představení byl také vyhlášen kůň roku. Čtenáři zemědělských novin a časopisu Kůň a sport rozhodli v anketě , že holštýnským koněm roku byl vyhlášen DOBELś CENTO. Chovatelem je 86 - letý Heinrich Schoof z Büsumu. Tento 11 letý šiml po legendárním Capitol I z Violy XI po Caletto II je od roku 1996 ježděn Otto Beckrem. V roce 2000 s ním absolvoval grandiózní sezónu, která ovlivnila jeho volbu. Již v lednu se umístil jako druhý na nejvýše dotovaných halových závodech v Hannoveru a o dva měsíce později zvítězil v Holandsku v SAP ceně. Největší ambice si však Otto Beckr dělal na OH v Sydney a proto celou sezónu podřídil tomuto cíli. V Ceně národů svým 2x bezchybným parkůrem přispěl k zisku zlaté medaile pro družstvo Německa a v jednotlivcích skončil na 4. místě.

Dobelś Cento

Dobelś Cento byl körován v roce 1991 a byl hodnocen jako moderní, rámcový sportovní potomek Capitola I. V aukci byl prodán do báden- württemberského hřebčína Dobel rodiny Karcherových. O rok později absolvoval výkonnostní zkoušky v Marbachu, kde skončil jako druhý. Jeho potomstvo již získalo na dotacích 100 000 DM, čímž potvrzuje i svoje chovné kvality.

Autor textu: MVDr. Jaroslav Dražan
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru