Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Fotografujeme koně pro inzerát
Sdílet:

Fotografujeme koně pro inzerát

Koně
Všeobecné
Říká se, že dobrá fotka vydá za mnoho slov. To platí zvlášť u snímků, které dávají prodejci k inzerátu. Jenže mnohdy jsou to tak špatné fotky, že potenciálního kupce mohou spíš odradit, přestože kůň ve skutečnosti nevypadá vůbec špatně.

Připravila jsem několik jednoduchých pravidel, která by každého měla dovést ke slušnému výsledku, a to i s kompaktním fotoaparátem a základními znalostmi o fotografování. Ponechám stranou nastavení fotoaparátu či následné úpravy a zaměřím se na nejjednodušší cestu k uspokojivému výsledku.

Čím a jak fotit

I obyčejným kompaktem můžete udělat skvělou fotku, jen je třeba znát alespoň základy obsluhy fotoaparátu. Při dobrém počasí a dostatku světla se můžete spolehnout na automat, který si s klidovou fotkou poradí. Nejvhodnější doba pro získání dobrého snímku je ráno nebo k večeru, kdy již není tvrdé světlo, slunce byste měli mít vždy za zády (pozor na vržený stín!). U fotoaparátu, který má zoom, si nastavte co největší ohniskovou vzdálenost (pomocí zoomu) a od koně si couvněte a sedněte si na bobek – to kvůli nezkreslení perspektivy. Velmi důležité je to zejména při focení poníků! Když totiž budete fotit z co největší blízkosti širokoúhlým objektivem, uděláte fotku „koňosaura“, který bude mít velké tělo a hlavu a krátké nohy. Koně vyfoťte vícekrát, v dnešní době digitálních fotoaparátů můžete udělat spoustu snímků a v počítači si pak vybrat ty nejlepší. Nespoléhejte proto pouze na jednu či dvě fotky, stačí, aby kůň mrknul či dal uši dozadu, a můžete jít fotit znovu. Tím nemyslím, že je potřeba mít padesát fotek v postoji, ale klidně deset a pak pečlivě vybrat tu nejlepší. Pokud na snímku bude i předvádějící, požádejte ho, aby se (pokud možno) korektně oblékl a nevyvolal pak při zveřejnění salvy smíchu – tělnatý strejda v roztrhaném tričku a trenkách opravdu není příliš reprezentativní!

Zootechnický postoj

Nejvíc vypovídá o koni zootechnický postoj, což znamená, že hlava vždy směřuje doleva, levá přední je předkročená a levá zadní zakročená, obě pravé nohy naopak směřují dovnitř. Kůň by měl stát na rovném podkladu (cesta, dvůr, výběh) a měl by mít soustředěný výraz (uši dopředu). Dávejte pozor, aby všechny čtyři nohy byly došlápnuté. Máte-li tu možnost, vezměte si ještě k ruce pomocníka, který bude mít tvrdý chléb či igelitovou tašku (nebo cokoli jiného), co zaujme koně. Pomocník tak zajistí, že se kůň na fotce nebude tvářit jako v posledním tažení. Samozřejmostí je vzorně vyčištěný (nebo ještě lépe vykoupaný) kůň a nejlépe v letní srsti. Zimní srst udělá z výstavního krasavce chlupatého medvídka a může být důvodem neúspěšného prodeje. Při fotografování dejte pozor, aby kůň na výsledném snímku neměl neobratným manipulováním s fotoaparátem „uřezaná“ kopyta a uši.

Uzdečka

Koně je vhodné fotit na padnoucí čisté uzdečce, popřípadě z ní pro účely focení sundat lícnici s nánosníkem a nechat jen jednoduchou uzdečku. Ta totiž nezkreslí tvar hlavy tolik jako jakákoli ohlávka. Jak kožená, tak provazová ohlávka značně deformují tvar hlavy a nejsou pro tyto účely příliš vhodné. Výjimku tvoří výstavní ohlávky u westernových plemen, bílé ohlávky u velšských poníků, předváděcí ohlávky arabů atp. Naprosto nevhodná je ohlávka kočárová, která má ještě náočnice, takže z hlavy koně není téměř nic vidět. Pokud to jde, zkuste vyfotit portrét koně i bez ohlávky, mnoho lidí často zaujme výraz koně.

Pozadí

Není nic horšího, než když majitel vyvede koně před stáj na dvorek plný nepořádku a udělá „cvak“ – snímek na způsob: „Mámo, já ho vyvedu a ty ho cvakni!“ To je cesta přesně k tomu, čeho se chceme vyvarovat. Navíc rušivými prvky zcela utopíte jakéhokoli koně, zvlášť když mu pak ze hřbetu „vyrůstají“ vidle či lopata, u nohou se válí kupka hnoje a tři slepice a pozadí tvoří oprýskaná zeď. Kůň může vypadat slušně, ale neuklizený dvůr může v potenciálním kupci vzbuzovat pochybnosti o dobrém odchovu a péči. Pokud tedy chcete skutečně reprezentativní snímek, věnujte celé akci dostatek času a koně vyveďte někam na louku či pastvinu nebo na uklizené místo, kde mu to bude více slušet.

Pohyb

Hodně o koni napoví i snímek v pohybu, ale zde se již předpokládá určitá fotografická zdatnost. Mnohé fotoaparáty dnes umožňují natočit video, tudíž i to může posloužit k tomu, aby si kupci udělali obrázek o pohybu koně. Chcete-li kvalitní klusovou nebo cvalovou fotku, zvolte si režim sport, který by vám měl vyhovovat, a udělejte opět řadu snímků, abyste mohli vybírat. Samozřejmě opět platí pravidlo zoomu a sezení na bobku. Při akčním focení se neobejdete bez pomocníků, kteří vám koně budou popohánět a směrovat tam, kde ho budete potřebovat. Prodáváte-li sportovního koně, je nejjednodušší zakoupit snímek z parkuru či drezurního obdélníku od profesionála, který vám poskytne korektní fotku. Určitě v inzerátu nikoho příliš nezaujme fotka koně překonávajícího na dvorku křížek mezi dvěma barely se slečnou na hřbetě a k tomu podaná informace, že kůň chodí čistě parkury stupně L. Myslete na to, že potřebujete opravdu dobré vypovídající snímky. Jinou možností je pozvat si profesionála, který vám koně nafotí, ovšem v tom případě musíte počítat s tím, že mu budete muset věnovat svůj čas a nebude to zadarmo. A pozor – v dnešní době se označením „profesionální fotograf“ honosí pomalu každý, kdo má fotoaparát, takže si nejprve prohlédněte jeho práci nebo shánějte reference, ať nejste ve výsledku zklamaní.

Autor textu: Mgr. Renáta Kolářová
Autor fotografií zdroj: Mgr. Renáta Kolářová
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru