Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Koňský domácí lékař 27: Kůň hubne
Sdílet:

Koňský domácí lékař 27: Kůň hubne

Koně
Nemoci
Pro koně je zdravé a přirozené trávit co nejvíce času venku, a to i v nepříznivém počasí, mají-li možnost ukrýt se dle svého zvážení do závětří a zakousnout dobrého sena. Přesto by měli z bohatého podzimu „přicházet“ do zimy dostatečně nakrmení a patřičně zaoblení; ve větru a dešti nebo později v silných mrazech si budou potřebovat „přitopit“ a k tomu jim jako palivo poslouží nastřádané tukové zásoby. Co když ale kůň jde do zimy hubenější - nebo dokonce začne viditelně hubnout?

Výživný stav

Než se budeme bavit o tom, co dělat s hubeným nebo hubnoucím koněm, musíme si ujasnit pojmy: Co to znamená hubený? Tedy kdy je kůň hubený a kdy hubený není?

Výživný stav koně se posuzuje podle několika kritérií:

• Tělesné hmotnosti, kterou lze zjistit přesně na dobytčí váze nebo méně přesně výpočtem ze vzorce či zjištěním obvodu hrudníku;

• Pohledem a pohmatem, především na určitých místech těla, a zařazením do některé ze stupnic výživného stavu.

Málokdo má k dispozici váhu, na které by mohl pravidelně zjišťovat hmotnost svého koně. Přesná hmotnost však nemusí být nutností a k tomu, abyste zjistili, zda kůň hubne nebo třeba naopak tloustne, stačí pravidelně sledovat obvod hrudníku (měřeno páskovou mírou v místech, kam koni nasazujete lonžovací obřišník). V těchto místech totiž nejsou žádné velké svaly a hrudní koš během života taky nemění svoji šířku, takže pokud se obvod hrudníku začne zmenšovat, je to pro vás znamení, že kůň ztrácí podkožní tuk a hubne.

K tomu je dobré si koně pravidelně prohmatat, a to především v době, kdy mu hustá a dlouhá zimní srst může zamaskovat zmenšené tělesné proporce. Při pohmatu sledujte především tato místa:

— žebra,

— kohoutek,

— páteř,

— kořen ocasu,

— hřeben krku,

— kyčelní hrboly.

Hubnoucímu koni se totiž začínají zvýrazňovat žebra, páteř i kyčelní hrboly, vedle kohoutku mizí tuk a mohou se až objevit „hladové jámy“. Stejně tak mizí tuk okolo kořene ocasu a na hřebeni krku. Pokud má kůň viditelná nebo velmi dobře hmatná žebra, vyčnívající páteř, zvýrazňující se kyčelní hrboly, kohoutek s prohlubněmi po stranách či krk bez kulatého hřebene, dá se říct, že je hubený.

Výživný stav koně je dobré kontrolovat (a zapisovat!) přibližně co 14 dní; v kratších intervalech nemusí být změny tak patrné a v delších už zase může být docela pozdě na snadný návrat do normálu.

Proč kůň hubne?

Důvodů, proč kůň ztrácí na hmotnosti, tukových zásobách, či dokonce svalovině, může být hodně. Přesto se dají rozdělit do několika málo kategorií:

nemá dostatek krmení nebo jeho krmení není dostatečně výživné,

— nechce žrát, což je většinou proto, že mu krmení nechutná (nevoní …), je v psychické nepohodě, něco ho bolí, je nemocný nebo není celkově v pořádku,

nemůže žrát, například proto, že má přerostlé zuby či se bojí konkurence ve stádě,

— jeho tělo není schopné zpracovat přijaté krmení, například kvůli špatnému rozkousání či kvůli onemocnění střev (paraziti, bakteriální nerovnováha …), nebo přijaté živiny a energii příliš rychle „spálí“, například když je koni zima, když je nemocný, ve stresu apod.

Pokud se vám tedy zdá, že kůň ztrácí na hmotnosti, urychleně zapřemýšlejte:

Kolik krmení skutečně dostává? Tedy kolik kilogramů (gramů) jakého krmení? Stačí to? Pokud to nevíte, všechno si zvažte a zkonzultujte to se zkušenou osobou.

Kolik toho kůň skutečně sežere? Především u sena zjistěte, kolik kilogramů za den skončí v něm a kolik zůstane například udupáno v hlíně a blátě …

Jak je jeho krmení kvalitní? Z čeho přesně se skládají granule/müsli? Je jeho seno jemné, měkké, nebo tvrdé a plné „klacků“? Jak plná jsou zrna ovsa?

• Není jeho krmení zaprášené, páchnoucí, zkažené, zaplísněné, žluklé …?

• Nedošlo v poslední době ke změně krmení?

• Je kůň celkově v pohodě? Nešikanuje ho někdo ze stáda? Chovají se k němu dobře i lidé? Odpočívá dostatečně? Má dostatek volného pohybu? Chová se klidně, především v době krmení, nebo se na krmení vrhá, je nervózní, když ho má dostat? Nervózní chování před a během krmení je často známkou toho, že má hlad nebo ho ostatní koně nenechají se pořádně nažrat.

Má možnost žrát nerušeně, a to jak jádro, tak seno? Má dostatek času vše důkladně prožvýkat? Má po krmení dostatek klidu?

Jak často je krmen? Má přístup k píci (seno, tráva, senáž …) skutečně často, tedy nejlépe 4× denně v pravidelných intervalech a více? Jak často dostává jádro a v jak velkých dávkách? (Ideální je dávat mu píci i jádro v malých dávkách co nejčastěji.)

Jak dlouho stojí bez krmení? Není to více než asi 4 hodiny? Dlouhé hladovění narušuje trávení i zdraví trávicí soustavy koně.

Nedošlo v poslední době k nějaké změně v životě koně? (Například stěhování do nové stáje, nový kůň ve stádě, nový ošetřovatel, změna práce, nová výstroj, zdravotní zákroky …)

Mají koně ve výběhu/volné stáji dostatek míst k žraní píce a pití vody? Nedochází k potyčkám? Nehrozí mu někteří jedinci, když se chce přiblížit ke žrádlu či vodě?

• Když kůň žere, žvýká potravu důkladně? Nevypadává mu nic z huby? Nenechává zbytky? Nežvýká příliš opatrně? Ostatně, hubnoucímu koni je vždy třeba nechat důkladně a odborně zkontrolovat dutinu ústní!

Jak se kůň chová mimo krmení? Zachovává si svůj temperament? Není skleslý, unavený, neochotný či naopak příliš zbrklý a snadno vzrušitelný? Při práci se chová stejně, nebo jsou patrné nějaké změny?

• Jaký je trus koně? Jsou to normální hladké, vlhké koblížky? Nebo má spíš měkčí charakter – či naopak tvrdší? Nepáchne jeho trus? Nepozorujete problémy s kálením (či močením)?

Nemá nějaké známky zdravotních problémů? Nemá v klidu vyšší tepovou frekvenci, teplotu, nekulhá, nehází hlavou, nesliní, neteče mu z nosu nebo očí, nekašle či nezhoršilo se jeho dýchání (zadýchává se při práci …), nemá zpomalenou peristaltiku, není dehydratovaný? Bolesti a nepohodlí způsobené byť méně závažným zdravotním problémem můžou být také příčinou hubnutí.

Kdy byl kůň naposledy odčerven a čím? Není potřeba ho znovu odčervit? To je dotaz na odborníka, který zohlední nejen stav koně, popřípadě vyšetří jeho trus, ale zváží i podmínky jeho ustájení a stav ostatních koní.

• Je kůň pravidelně očkován?

• Nemívá problémy s kopyty?

Je docela možné, že vás při tomto „průzkumu“ napadnou ještě mnohé další otázky …

Co dělat, když kůň hubne?

Naprosto upřímně: nejlepší je pohled zvenčí. Velmi často je totiž příčinou nevhodná či nedostatečná krmná dávka koně anebo špatná organizace krmení či ustájení. Kůň prostě není zasycen, nemá dostatek potřebných živin nebo se necítí dobře a je ve stresu. Bohužel toto jsou věci, které mnoho majitelů nevidí a oči jim otevře až někdo „cizí“ a nezaujatý. Nebojte se proto poradit s ostatními. Ale pozor! Nespoléhejte na rady z internetu, i kdyby to byl názor skutečně zkušené osoby! Je třeba, aby koně viděla způsobilá osoba, aby mohla na místě vyhodnotit jeho stav, krmení i ustájení a vzájemné vztahy s dalšími koňmi i lidmi (ošetřovatel, jezdec, trenér, majitel …).

Nemůžu proto dát jednoznačnou radu, co hubnoucímu koni nasypat do žlabu, aby zaručeně přibral … Můžu pouze poradit: zavolejte si k sobě zkušeného koňáka, veterináře či výživáře a konzultujte vše na místě. A můžu trochu naťuknout:

• Dávejte koni jen skutečně kvalitní krmiva.

• Zajistěte mu klid během krmení a po něm, aby vše v klidu sežral a důkladně prožvýkal.

• Zkontrolujte, zda má skutečně dost kvalitní píce (ideálně neustále k dispozici) a čerstvé, nepříliš studené ani teplé vody.

• Nechejte koni udělat pořádně zuby a zkontrolovat dutinu ústní.

• Po konzultaci koně odčervěte.

• Nechejte důkladně vyšetřit jeho zdravotní stav včetně vyšetření krve a moči.

• Vyhýbejte se jakýmkoli změnám.

• Věnujte se koni denně, čistěte ho, pracujte s ním tak, abyste povzbuzovali jeho sebedůvěru a zvědavost.

• Vyhněte se jakýmkoli stresům, které by mohly na koně působit.

• Pokud se vám zdá, že koně stresují ostatní členové stáda, rozdělte je tak, aby byl pouze se spřátelenými kolegy.

A v neposlední řadě: pokud zahájíte nějakou krmnou dávku, která by měla vašeho koně vrátit zpět do normálního výživného stavu, dodržujte ji dostatečně dlouhou dobu. Nejhorší je zkoušet každou chvíli nějaký nový „zaručený postup“!

Autor textu: MVDr. Dominika Švehlová
Autor fotografií zdroj: MVDr. Dominika Švehlová
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru