Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Chexy's farm
Sdílet:

Chexy's farm

Majitelkou této farmy je Štěpánka Škorpilová, útlá mladá žena, která sice vystudovala sklářskou školu, ale šla tam, kam ji táhlo srdce – za koňmi. Název odvodila od první vysněné klisny Katy's Chexy Girl, kterou si pořídila před 13 lety. Dnes se její stádo podstatně rozrostlo a soustřeďuje se zejména na chov kvalitních appaloos.

Kdy jsi začala s chovem a proč právě tato plemena?

Jako malá holka jsem se u jednoho skvělého člověka učila polním pracím s párem tažných koní. Milovala jsem jejich milé a ochotné povahy, k jízdě to ale moc nebylo, tak jsem se časem začala poohlížet po atletičtějším, ale silném všestranném pracovním koni, a to byl právě americký honácký kůň. Učaroval mi nejen charakterem, ale i nádherným vzhledem typickým jen pro tato plemena – krásná malá klínovitá hlavička, krátký silný hřbet a velmi výrazné osvalení. Hned po studiích jsem začala pracovat a s pomocí otce, za což mu tímto moc děkuji, začala stavět stáj pro koně, do které jsem si mezitím vyhlédla hříbátko barevného honáckého koně Paint Horse, klisnu Katy's Chexy Girl. A tím to všechno v roce 2001 začalo.

Vlastníš i čtyři plemenné hřebce, můžeš je krátce představit?

TT Spoted Plaudit slyšící na jméno Hříbek je synem velmi známých rodičů, v jejich původech najdete mnoho špičkových závodních koní. Kvality svých předků beze zbytku zdědil a denně mi to dokazuje ochotou k práci. Narodil se v roce 2008 z jedné z nejlepších klisen importovaných z USA do ČR, Princess Moccasin, která je velmi charizmatická a houževnatá, po otci TT Mighty Junior, což je 22násobný evropský šampion a několikanásobný šampion světový, navíc jediná appaloosa v historii ApHC Evropy, která vyhrála Open All Round Champion i Non Pro All Round Champion pod všemi čtyřmi rozhodčími na Mistrovství Evropy Appaloos 2004, 2005! Druhým appaloosa hřebcem je mladý, pětiletý nadějný Indignation (FPD 100 %) s atraktivním zbarvením palomino s velkou bílou dekou. Žije celoročně ve smíšeném stádě na pastvinách a je svým potomkům skvělým otcem, což u hřebců není zcela běžné. Jeho hříbátka jsou extrémně hodná, mazlivá a všechna barevná. Jeho matkou je Tobys Tonyika Bay, otcem Illusive Eagle. Třetím hřebcem je American Paint Horse Magic Flaming Dragon (alias Dragí), narozený v roce 2007 stejně jako Hříbek u nás na farmě. Je velmi klidné a milé povahy. Již po základním přiježdění na něj bez problémů mohl usednout začátečník. Čtvrtým hřebcem je homozygotní miniappaloosa Rondo, jemuž je letos deset let. Měří 94,6 cm v kohoutku, má zbarvení Black Few Spot Leopard a je zapsán v PK Minihorse ČR. I on je velmi přátelský a vyrovnaný, žije celoročně venku se svým harémem klisniček a potomkům předává jak atraktivní zbarvení, tak příjemnou povahu. Jeho potomci jsou i výstavně úspěšní.

Znamená to, že svými hřebci i připouštíš a majitelé zde popřípadě mohou nechat své klisny?

Ano, ale jen klisny zapsané v ApHC v USA a jen omezený počet. Klisnu zde majitel může nechat až do zjištění březosti, případně po dohodě až do porodu.

Proč nejsou tví hřebci vidět na výstavách či ve westernových soutěžích?

Protože jsem se před třemi lety odstěhovala od rodičů a buduji další zázemí pro své koně, tak na to není čas ani peníze. Navíc nesmím kvůli nepříznivému zdravotnímu stavu závodně jezdit a své hřebce po zlé zkušenosti rozhodně nikomu cizímu nesvěřím.

U svých koní si zakládáš na tom, že mají co nejvyšší FPD. Co to je?

FPD je program v ApHC USA – tzv. genová rezerva, kde musí kůň, aby byl zapsán, splnit určité podmínky jako mít v původu původní indiánské koně zapsané v hlavní plemenné knize označené písmenem F před registračním číslem, charakteristiky – barvu, skvrnitost kůže, pruhovaná kopyta a stabilně stoupající procentuální podíl appaloosy krve (nyní 77 %). Pokud tyto podmínky nesplní, nemůže být zapsán do FPD programu. Při zápisu do něj se kompletně mění v ApHC PP, kde je procentuální výše FPD zapsána. K appaloosám je plemennou knihou povolené přikřížení tří plemen, a to Quarter Horse, anglického plnokrevníka a arabského plnokrevníka. Zodpovědní chovatelé však přikřižují jen ty nejlepší zástupce těchto plemen, pro oživení krve, aby appaloosa zůstala appaloosou a nestal se z ní jen puntíkatý QH, A1/1 či arab, což se bohužel u nás neděje. A jak se to může stát? Pokud tato plemena přikřížíte s appaloosou, hříbě z tohoto spojení je vždy zapsáno do plemenné knihy ApHC jako appaloosa, tak se snadno stane, že papírově je to appaloosa, ve skutečnosti už nikoli. Proto výběr appaloosy pro laika není jednoduchý. Pokud appaloosa nedosáhne na FPD, nemusí to vždy znamenat, že je nekvalitní. Čím čistší však appaloosa je, tím větší máte jistotu, že bude mít i vyrovnanou, klidnou a milující povahu, jak to má u tohoto indiánského plemene být.

Jak je možné docílit atraktivního zbarvení appaloos?

A už jsme opět u FPD. Čím více budeme k appaloosám přikřižovat povolená plemena, která dle mého názoru už do appaloos nepatří, tím méně barevná budou hříbata. Spolu s typickou povahou indiánského koně se tak postupně vytrácí i jejich barevnost. Pokud chcete barevné hříbátko, musíte pečlivě vybírat hřebce, ale to je na delší povídání.

Komu bys appaloosu či painta doporučila a k jakým disciplínám se hodí?

Appaloosa je kůň s duší, a pokud je dobře vychovaná, skvěle poslouží jak mladému, tak starému. Každý si v ní najde to své, je to velmi všestranný kůň. Můžete odjet parkúr a vzápětí westernové disciplíny. Pokud chcete jezdit jen určitou disciplínu, vyberete si appaloosu s takovou tělesnou dispozicí, která je pro to nejvhodnější.

Co podle tvého mínění nejvíc přispívá k vyrovnané povaze koní?

Je to vždy ta nejjednodušší a koním nejpřirozenější věc. Nechat je žít, jak tomu chtěla příroda. Tedy přirozeně na pastvinách a ve smíšených stádech. Box je pro koně veliký asi tak jako pro nás záchod. Nejspíš by nikdo z nás nechtěl prožít půl života sám zavřený na toaletě! Byli bychom rozlámaní a naštvaní, a stejně tak se cítí i koně zavření mnoho hodin v boxu. Pro spokojenost potřebují určitou svobodu, a když jim ji dáte, tisíckrát vám to vrátí.

Proč se věnuješ i chovu „minísků“?

Před několika lety jsem se probudila do nádherného rána, dívala se na své čtyřnohé miláčky a tak mne napadlo, že by tam byl hezký nějaký malinkatý „puntík“ (miniappaloosa). Nelenila jsem a začala shánět. Našla jsem nejprve hřebečka, ale když jsem uviděla i kobylky nabízené k prodeji, nedokázala jsem odolat a koupila všechny čtyři. Doma mě moc nepochválili, ale rozhodně nelituji, jsou bezvadní.

Jaké máš plány do budoucna?


Celý svůj život jsem podřídila koním, takže mé plány jsou o nich a s nimi. Uchvátili mě appaloosy, proto bych se chtěla věnovat hlavně jim. Mým cílem je špičková, všestranná rodinná appaloosa, která bude nejen skvělým závodním koněm, ale stejně spolehlivě vás ponese při toulkách přírodou. Dále je to podpora čistoty chovů všech plemen koní. Bohužel mnozí lidé dnes připouštějí svými hřebci doslova cokoli a výsledkem jsou nevyrovnaná zvířata, která ani appaloosám rozhodně nedělají dobré jméno. Neměli bychom ničit to, co naši předci dlouho, pečlivě a s určitým cílem šlechtili! Kříženec zůstane vždy jen křížencem a může být pro majitele velkým zklamáním, i proto bychom se všichni měli snažit o zachování čistoty chovu. Již koupí kříženého koně podporujete takzvané množitele v jejich činnosti, která s chovatelstvím nemá nic společného, a to platí nejen v chovu koní …

Autor textu: Mgr. Renáta Kolářová
Autor fotografií zdroj: Mgr. Renáta Kolářová
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru