Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Svaz chovatelů koní Kinských
Sdílet:

Svaz chovatelů koní Kinských

Koně
Všeobecné
Koně Kinských se pyšní dlouhou a velice zajímavou historií – nesou jméno starobylého českého šlechtického rodu Kinských, kteří založili jejich chov. Již za Ferdinanda Kinského se v 18. století na chlumeckém panství chovali koně z královského pověření pro vojenské a hospodářské účely. Až od roku 1832 však začal vynikající chovatel a znalec koní hrabě Oktavián Kinský písemně zaznamenávat jejich rodokmeny a také dal postavit hřebčín Ostrov, ke kterému později přibylo i závodiště a konaly se zde první dostihy, včetně steeplechase. Obrovskou popularitu pak těmto koním přineslo v roce 1937 vítězství žluté klisny Normy ve Velké pardubické, v jejímž sedle byla dosud jediná zvítězivší žena Lata Brandisová... Dnes práci rodu Kinských převzal Svaz chovatelů koní Kinských, jehož předsedkyni Ing. Lence Gotthardové jsem položila několik otázek.

Jak je to vlastně s tolik žádaným zlatým zbarvením koní Kinských?

Samozřejmě, že žádoucí jsou plaváci a isabely, ale tato barva se nedá geneticky zafixovat. Pokud chovatel využije k chovu dvě isabely, má 50 % naději, že hříbě bude isabela, ale z 25 % to může být ryzák a ze zbylých 25 % pseudoalbín. Ti dnes nejsou v chovu příliš žádoucí, protože mají velmi citlivou kůži a často jsou i světloplaší. Nejsou to tedy příliš šťastní koně a mohou chovateli přinést řadu problémů, na druhou stranu pokud takového jedince připustí následně s hnědákem či ryzákem, dostanou až se 100 % pravděpodobností isabelu. Přesto je na každém chovateli, zda se rozhodne jít touto cestou. Dnes se chová vše a mantinely jsou velmi široké. V minulosti takto zbarvené koně využívali zejména chovatelé barokních plemen koní právě proto, aby jejich chovem vznikaly co nejzajímavější barvy.

Mají chovatelé nějakou možnost, jak předem zjistit barvu plánovaného hříběte?

Ano, v Laboratoři agrogenomiky (LAM Gen) si chovatelé mohou nechat za poplatek vyšetřit vzorek třeba žíní klisny, zda obsahuje žlutý gen v alelách DNA. Hřebci, kteří jsou zařazení v chovu, to již mají zjištěno, a tudíž se od toho může odvíjet další plánované spojení.

V Plemenné knize hřebců však nejsou jen zástupci koní Kinských, ale také další plemena. Proč?

Chov koní Kinských byl původně zaměřen na produkci koní vhodných pro parforsní hony a překážkové dostihy. Klisny tedy často byly zapouštěny hřebci plnokrevnými či hřebci vysoko v krvi, aby jim dodali rychlost. Dnes pro to nemáme takové opodstatnění a ani chovatelé nejsou v tomto bodě zajedno. Přesto byl loni zařazen do plemenitby hřebec A1/1 6091 Heretic, který bude mít letos první ročník hříbat, a na jeho zhodnocení jsme zvědaví. Hřebce teplokrevných plemen je možné také zařazovat, ale musejí splnit požadavky Řádu PK KK.

Budí koně Kinských zájem zahraničních chovatelů?

Ačkoli jde o velmi mladé a také málo početné plemeno (v roce 1997 mělo označení ráz českého teplokrevníka a teprve od roku 2005 jde o samostatné plemeno, kde je zapsáno 280 klisen a 16 hřebců), přesto se ho již podařilo dostat do povědomí zahraničních milovníků koní. Díky prezentacím na mnoha významných výstavách a následně vyšlých článcích se koně Kinských dostali nejen „pod kůži“ laické veřejnosti, ale také do odborných publikací. Dnes již při výstavách kolem boxů našich koní nechodí lidé s dotazy, o jaké plemeno se jedná, ale spíše s poznámkou: „Aha, to jsou TI koně Kinských!“

Kde všude jste se prezentovali?

Opakovaně jsme byli například v Essenu na Equitaně, účinkovali jsme na Hengstparade v hřebčíně Marbachu u Stuttgartu, opakovaně ve Friedrichshafenu a také v Hamburku na výstavě HansePferd. Často jsme vystupovali pod hlavičkou ESSA, což je organizace sdružující významné evropské hřebčíny a hřebčince. SCHKK a NH Kladruby nad Labem s touto organizací spolupracuje od roku 2004, později se přidal ZH Tlumačov a loni ZH Písek. Díky tomu vzniká i lepší povědomí o koních v Evropě a jejich zajímavé historii. Také letos se chystáme do Offenburgu a je hlavně na našich chovatelích, kdo se bude chtít zúčastnit.

Máte také povědomí o koních Kinských v zahraničí?

Jen částečně, pokud se prodají do zahraničí, jsou většinou registrováni pod SCHKK, ale v Německu je zapíší i do Svazu německého jezdeckého koně. Víme, že několik koní (nebo jejich potomci) z Česka bylo uchovněno v Německu. Velmi dobrou reklamu nám dělal v Německu hřebec Homér a nyní ho zastoupil velmi atraktivní hřebec Quasi Gold, jenž sklízí úspěchy i na kolbištích. Navíc není vyloučeno, že by mohl časem působit v našem chovu. Nelze také nezmínit klisnu Johanku Kinskou, kterou dostala královna matka ke 100. narozeninám.

A kde můžeme vidět koně Kinských u nás?

Nejlepší příležitost vidět velké množství zlatých koní pohromadě :-) bude 30. srpna, kdy se koná v JS Equus Kinsky v Hradištku Národní chovatelská přehlídka. Budou tu hříbata, dorost, chovné klisny, valaši i hřebci. Všichni se zde budou snažit získat zejména ocenění Prémie, která je chovatelsky nejcennější. Koně Kinských totiž nejsou soustředěni v jednom hřebčíně, ale jejich chov je v rukách soukromých majitelů. Mezi největší chovatele patří manželé Půlpánovi z Hradištka, dále Chov koní Kývalka Ing. Leopolda Jelínka, JK Aris Ireny Eretové, dále chov pana Kroutila z Markovic u Chrudimě, Ing. Hořejšího, manželů Hejhalových, Jany Březinové a mnoha dalších. Následující den 31. srpna (neděle) jsou všichni srdečně zváni na Slavnosti koní, kde bude část programu sportovní a následně odpolední program více zaměřený na show. Podrobný program bude zveřejněn na stránkách www.schkk.cz.

Nedávno jsem viděla také poštovní známku s koněm Kinských – k jaké příležitosti byla vydána?

V loňském roce vyšly díky chlumeckému klubu filatelistů dvě známky s chlumeckým žluťákem a plavákem, a to k oslavě 200. výročí narození Oktaviána hraběte Kinského. Autorem výtvarného návrhu známek je Peter Oriešek a autorem liniových kreseb Václav Fajt. Kdo získal obě známky spolu s obálkou prvního dne, má nejen hezkou památku, ale také sběratelskou raritu.

Kam směřuje současný chov tohoto plemene?

Především se jedná o charakterní plemeno, které má být dle řádu PK elegantní a ušlechtilé. Koně Kinských jsou považováni za univerzální teplokrevné koně, které lze využít pro parkur, drezuru, spřežení a samozřejmě i jako koně pro volný čas. Navíc netrpí žádnými výraznými zdravotními problémy, ba řekla bych, že ačkoli jsou označováni jako koně zlatí, mají železné zdraví!

Děkuji za rozhovor.

Autor textu: Mgr. Renáta Kolářová
Autor fotografií zdroj: Mgr. Renáta Kolářová
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru