Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Hřebčín Amerika
Sdílet:

Hřebčín Amerika

Kvůli Hřebčínu Amerika jsem kupodivu nemusela až do Ameriky, ale jen do Votic, které jsou bránou České Sibiře. Manželé Gabriela a Petr Rotovi se tu již několik let věnují chovu velmi kvalitních velš ponyů a velš cobů, ale najdeme zde i zástupce irských cobů a roztomilého hřebečka shetlandského ponyho – tedy plemen, která jim dlouhodobě učarovala a jimž věnují veškerou svou péči, lásku i čas.

Jak jste se dostali ke koním?

Gabriela Rotová: Jako dítě jsem začínala jezdit v JK Dubeč Chýnice. Samozřejmě, že se tehdy jezdilo převážně na českých teplokrevnících. V roce 1999 jsme založili jezdecký klub, který měl svého času více než 50 aktivních členů. Výcvik dětí na teplokrevných a plnokrevných koních měl ale svá úskalí, a proto jsme zakoupili několik menších WPBR, kteří byli díky své výšce a úžasnému charakteru ideálními partnery pro děti. (Welsh Part–Bred neboli podílový velš je kůň, který má ve svém rodokmenu nejméně 12,5 % registrované velšské krve, pozn. autorky). Chov čistokrevných velšských ponyů a cobů byl tehdy v České republice ještě v plenkách, přesto se nám ale podařilo zakoupit z Nizozemska importovanou klisnu Thamen's Isolde plemene Welsh Mountain Pony, která společně s plemenným hřebcem Pando nastartovala naši vášeň pro velšská plemena.

Dnes ale chováte převážně coby. Můžete je podrobněji představit?

Velšští poníci sekcí A a B jsou ideální volbou pro nejmladší kategorie jezdců, poníci sekce C, která je velmi univerzální, se dobře hodí nejen pro děti, ale mohou na nich jezdit i lehčí dospělí jezdci. Sekce D (velšský cob) nemá KVH omezenou, preferována je však výška mezi 147 a 152 cm, tudíž je to kůň vhodný pro „velké“ jezdce. Termínem cob je ve Velké Británii označován každý malý kůň, který se vyznačuje silnými kostmi, velkým klouby a stabilní tělesnou konstituci, nikoli konkrétní plemeno. Welsh Cob je ale dobře definované starobylé plemeno, které se čistokrevně chová již po staletí. Jeho představitelé by měli působit elegantním a kompaktním dojmem, mít kratší holeň s plochou kostí a dobrý pony výraz. Říká se, že velšský cob by měl mít „hlavu dámy a zadek služky“. Pro nás je jejich největší devízou mimořádná konstituční tvrdost, nenáročnost, železné zdraví a dlouhověkost. Proslavený je jejich laskavý charakter, výjimečná inteligence a schopnost navázat úzký vztah s majitelem. A navíc jsou to nesmírně atraktivní koně vhodní pro mnoho jezdeckých disciplín. Bohužel u nás je povědomí o jejich schopnostech nízké, ale v zahraničí jsou cobové běžně k vidění na parkúrech, v drezurních obdélnících a samozřejmě i ve vozatajském sportu. Mimo jiné i to je naším cílem – ukázat lidem, jak je velšský cob všestranný kůň!

Jezdíte také vystavovat do zahraničí – můžete porovnat výstavy u nás a v Evropě?

Ten, kdo se rozhodne chovat nějaké konkrétní plemeno, je ve své podstatě povinen se velmi dobře seznámit s jeho standardem a metodikou chovu. A pokud se rozhodnete chovat plemeno, které je ve vaší zemi málo početné, musíte počítat s tím, že budete muset investovat velmi mnoho času a prostředků na to, abyste se mohli stát kvalitními chovateli. Na výstavách v České republice nebývá k vidění mnoho čistokrevných představitelů plemene, nezřídka se ve třídách sejde jen jedno nebo dvě zvířata. Plemenný materiál, který se do ČR importoval, je velmi různorodý a ne každý import měl a má na to, aby úroveň našeho chovu posunul kupředu. Uvnitř každé čistokrevné velšské sekce existují linie a typy, které mají často odlišný nejen exteriér, ale i pracovní vlohy. Tato variabilita činí velšská plemena ještě atraktivnějšími, ale od chovatele vyžaduje, aby tuto diverzitu dobře uchopil. Právě tak jako u jiných plemen je třeba porozumět zákonitostem liniové plemenitby, historii chovu jednotlivých sekcí, být schopen adekvátně vyhodnotit kupříkladu i módní trendy, které chov občas ovlivní. Velmi brzy jsme pochopili, že pokud máme být schopni chovat kvalitní koně, musíme my i naši koně vycestovat za hranice ČR. Začali jsme tedy jezdit na výstavy do Evropy. Názory kvalitních posuzovatelů, větší konkurence uvnitř výstavních tříd a navázání kontaktů s významnými zahraničními chovateli, to vše nás velmi rychle posunulo kupředu. I přesto, že jsme sbírali zkušenosti za pochodu, podařilo se nám prakticky vždy reprezentovat český chov v tom nejlepším možném světle. Jedním z našich největších úspěchů je zisk titulu Jugendsieger (nejlepší mladý kůň všech sekcí), který si z nejvýznamnější výstavy Německé spolkové republiky, Bundeschau 2011, přivezl náš importovaný plemenný hřebec Horeb JD. Tento hřebec Českou republiku opakovaně úspěšně reprezentoval na nejvýznamnějších výstavách v Nizozemsku, kde mimo jiné získal i ocenění PREMIUM Stallion. Samozřejmě, že každý chovatel by rád své koně předvedl v kolébce těchto plemen, ve Velké Británii. Na tento sen jsme ale museli rezignovat. Nejenže to je finančně velmi náročné, ale naši koně by museli být v zahraničí svěřeni do péče jiných, byť profesionálních, osob a museli by zde být i delší dobu ustájeni. A to nedokážeme akceptovat. Samozřejmě si přejeme, aby se z našich koní stali hvězdy výstavních kruhů, ale ne za každou cenu. Jsou to především naši přátelé, členové naší rodiny, a ti se přece nepůjčují!

Kolik koní máte v současné době, jakým dalším plemenům se věnujete?

V našem hřebčíně najdete průměrně 25 koní. Jsme hřebčín, který má nejširší nabídku kvalitních plemenných hřebců v ČR – devět hřebců tří velšských sekcí a dále hřebce plemene irský cob (Falkon Březový Potok – ocenění STER) a shetland pony minityp (šampion Mister T. of Catchpool). V sekci A působí z Nizozemska importovaný Bernard, který je výstavně velmi úspěšný, získal například i titul „Reserve Champion“ sekce A v německém Schweigernu, ale jeho původ ho předurčuje i pro práci ve „welsh–harness“ – přehlídkové zápřeži. V sekci C nabízíme z Velké Británie importovaného plemenného hřebce Twyford Epoch, který je nositelem nejen atraktivního palomino zbarvení a excelentních krevních linií, ale především jednoho z nejprestižnějších prefixů, prefixu Twyford, který patřil jedné z nejvýznamnějších osobností světa velšských koní, paní Alison Mountain. Velké naděje vkládáme do mladého hřebce z našeho chovu s atraktivním zbarvením sabino roan jménem Amerika Gypsy King. Jeho původ je postaven na krevních liniích světoznámého hřebčína Nebo rodiny Jones z Walesu. V sekci D nabízíme dokonce pět plemenných hřebců, přičemž všichni jsou kvalitními, typovými představiteli plemene. Každý z nich nasbíral mnoho výstavních úspěchů a všichni působí nejen jako plemeníci, ale rovněž pracují pod sedlem nebo v zápřeži. Naší „megastar“ je ale hřebec AC Golden Boy, který své kvality prokázal, ve třídách „in hand“ – na ruce a „unter saddle“ – pod sedlem v náročné konkurenci na výstavách ve Velké Británii. Tohoto plemeníka jsme veřejnosti představili například při příležitosti výstavy Koně v Akci 2013, Kůň 2013 nebo na velkolepé noční show, která se konala v minulém roce v Lysé nad Labem. V loňském roce tento hřebec rovněž získal titul „Rezervní šampion výstavy“ na IX. Národním šampionátu shetlandských ponyů a ostatních mountain a moorland pony plemen, kterou posuzovala paní Lara Joslin (Stevens) z Walesu. Přestože naši hřebci jsou velmi kvalitní, naše chovné stádo klisen za nimi nikterak nezaostává. V současné době máme pět klisen sekce D, dvě sekce C, jednu klisnu sekce A a tři klisny plemene irský cob.

Jaký odchov vyhovuje cobům?

Tito koně jsou nenároční, mohou být celoročně chováni venku, ale naši koně mají k dispozici nejen přístřešky na pastvinách. V zimě chodí za nepříznivého počasí na noc do stáje. Ověřili jsme si, že je potřeba mít stejný počet boxů jako je počet koní, protože často nastanou situace, kdy je prostě nutné koně umístit do boxu. Naši hřebci mají své výběhy, kde mohou být tak dlouho, jak vyžaduje jejich management, ani jim tedy neupíráme pohyb na čerstvém vzduchu.

K čemu směřujete se svými koňmi?

Jak jsem již zmínila, naší snahou je plemeno velšský cob propagovat a umožnit českým chovatelům pochopit, jak všestranným a výjimečným plemenem tito koně jsou. V Česku mají nálepku rekreačních koní a to je trochu škoda. Tito koně jsou nezřídka vhodní i pro sportovní disciplíny, ačkoli ve vrcholovém drezurním sportu v konkurenci německých teplokrevných koní neobstojí. To ale neznamená, že nejsou schopni podat i ty nejvyšší výkony! Jsou také velmi talentovanými skokany a pravidelně se s nimi můžeme setkávat ve vozatajském sportu nejvyšší světové úrovně. Jsou to temperamentní koně, vhodní i pro pokročilé jezdce. Velšský cob ale potřebuje kvalitní odchov, který zajistí, že již hříbata získají správné návyky a vztah k člověku, systematický a dobře provedený základní výcvik a pravidelnou práci, protože v mnoha případech jsou o mnoho chytřejší, než jejich pán!

Velmi ráda bych všechny čtenáře pozvala 6.–7. září 2014 do Pardubic na Koně v akci, kde budou mít možnost vidět českou premiéru přehlídkové zápřeže, ale budou moci zhlédnout i krásu ponyů na výstavě, kterou pořádáme společně s Hřebčínem Markes. Na naše pozvání zavítají do Pardubic také dva světoví šampioni a dnes již devatenáctiletá „žijící legenda“, hřebec Bruinderink's Arno, bude mít v Pardubicích se svým vozatajem Teo Barthem dokonce svou derniéru. Pevně věřím, že jejich „poslední show“ pozvedne i české diváky ze sedadel!

Děkuji za rozhovor.

Autor textu: Mgr. Renáta Kolářová
Autor fotografií zdroj: Mgr. Renáta Kolářová
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru