Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Zranění šlachy a úspěšná léčba  mezenchymálními kmenovými buňkami
Sdílet:

Zranění šlachy a úspěšná léčba mezenchymálními kmenovými buňkami

Koně
Nemoci
Pětiletý valach Velington s poraněním šlachy povrchového ohybače na levé hrudní končetině má za sebou úspěšnou terapii mezenchymálními kmenovými buňkami. Tento kůň měl v době poranění slibně nastartovanou sportovní kariéru, úspěšně se účastnil závodů v parkuru i všestranné způsobilosti.

U Velingtona se první den po návratu ze soutěže všestrannosti, kde dosáhl skvělého umístění, objevil na končetině otok, který temperoval. Hned poté, co majitel koně zjistil, že koník kulhá, povolal svého veterinárního lékaře, který zahájil léčbu nesteroidními antiflogistiky doprovázenou lokálním chlazením postiženého místa a udržováním koně v klidu. Po pěti dnech léčby se Velingtonovi otok na končetině zmenšil. Valach byl vyšetřen ultrasonografickým přístrojem, který odhalil lézi v povrchovém ohybači prstu (cca 35 %). Na bolestivé a kariéru ohrožující poranění navrhl veterinární lékař MVDr. Miroslav Trunda majiteli různé terapie. Po zvážení všech možností se Velingtonův  majitel rozhodl pro léčbu mezenchymálními kmenovými buňkami.

Rozhodování o způsobu terapie usnadnily zejména výhody, které tento typ léčby oproti jiným metodám přináší. Jednou z nich je především kvalitnější zhojení, jelikož při terapii nevzniká žádná jizvovitá tkáň a zachovává se elasticita šlachy. Proto nedochází k opakovaným zraněním na již zhojené šlaše u místa primárního poranění. Další, neméně důležitou výhodou je také rychlost hojení. Majitel koně vzal v tomto případě v potaz všechny uvedené výhody této léčby, přičemž klíčové při rozhodování bylo zejména to, že chtěl zařadit koně co nejdříve zpátky do tréninku a do sportu, a to bez zvýšeného rizika opakovaného poranění.

Velingtonovi byla tedy odebrána kostní dřeň, která byla za přísných podmínek dovezena do laboratoře Avecell. Laboranti převzali kostní dřeň a začali ji hned zpracovávat. Po zpracování kostní dřeně a 14 dnech kultivace byl léčebný produkt připraven k aplikaci nemocnému zvířeti. Veterinární lékař MVDr. Miroslav Trunda pak aplikoval zvířeti do postiženého místa produkt obsahující mezenchymální kmenové buňky.

Valach byl po aplikaci kmenových buněk průběžně kontrolován ultrasonografickým přístrojem. Už od první kontroly léčba vykazovala velmi dobré výsledky. Postupně byla Velingtonovi plánována rehabilitace zraněné končetiny a jeho stav se rychle zlepšoval. Díky rehabilitaci mohl koník už 3 měsíce po aplikaci kmenových buněk trénovat a po 7 měsících byl zařazen do sportu na stejnou úroveň, na které skončil kvůli zranění.

Od poranění nyní uplynulo zhruba dva a půl roku. Velington se stále účastní obtížných závodů jezdecké všestrannosti a bez jakýchkoliv problémů je připravován na další sportovní sezonu.

Autor textu: Kolektiv autorů redakce iFauna.cz
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru