Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Když se koně vyparádí – I. díl Appaloosy
Sdílet:

Když se koně vyparádí – I. díl Appaloosy

Koně
Všeobecné
Výstavy či závody jsou pro chovatele a jezdce jedinečnou příležitostí předvést svého koně (a potažmo i sebe a své jezdecké umění) na co nejlepší úrovni. Cílem tohoto seriálu budou tentokrát jen výstavní úpravy koní, které se liší podle jednotlivých plemen a disciplín. Na výstavách můžete vidět vzorně oblečené jezdce, vystavovatele i perfektně upravené koně, a málokdo z laiků tuší, co je za tím času, práce a příprav i odborných znalostí. Na všechno se vztahuje řada pravidel, která nemusí začínající vystavovatel či jezdec znát. Proto je dobré se o nich včas informovat nebo poprosit o pomoc zkušenější kolegy.

Než pojedete na výstavu

Bohužel někteří majitelé se stále ještě domnívají, že před výstavou stačí koně dovést z pastviny, vyčistit ho a odjet s ním na soutěž. To je ale veliký omyl, který klidně může zapříčinit i vyloučení ze soutěže nebo výstavy. Obecně platí, že koně na závody, svody i výstavy připravujeme v řádu měsíců a již předem si zjistíme, jaká pravidla platí u kterého plemene při jeho předvádění. Ta mnohdy nejsou jednoduchá a každý detail je potřeba doladit. Kůň by měl být v dobré (výstavní či sportovní) kondici, měl by být nejen vzorně vyčištěný, ale nejlépe vykoupaný, a aby se nezašpinil v noci v boxu, dostává „pyžamo“ – elastický neoprenový „oblek“, který zamezí nechtěnému znečištění, a navíc pěkně přidrží copánky u krku.

Úprava hlavy appaloosy

Chloupky zespodu mezi žuchvami v mezisánčí je dobré ostříhat, aby byl tvar hlavy čistý a ladný. Pozor, hmatové chlupy nad očima a na hubě se nesmějí stříhat! Dále v některých zemích vyholují koním uši zevnitř, v jiných je tato procedura zakázána (např. země EU.) Je možné chloupky pouze zarovnat zároveň s okrajem ucha, aby nerušily siluetu ucha. Úprava hřívy je velice důležitá a liší se podle jednotlivých disciplín, nejčastěji ve všech all around disciplínách a v halterech je hříva zastřižena rovně na délku asi 4 prstů a je uspořádaná v malých pravidelných culíčcích velmi těsně přilehlých na krku koně. Dále je vždy nutné vystříhat hřívu na zátylku, v místě, kde leží nátylník. Délka vystříhání se rovná přibližně délce koňského ucha (cca 15 cm). Před samotným předvedením můžeme výraz koně vylepšit za pomoci dětského olejíčku, kterým se natřou oči, nozdry a huba, místo olejíčku lze použít i speciální koňský make-up. Nezapomeneme vyčistit nozdry a zvolit správnou ohlávku nebo uzdečku podle disciplíny, ve které startujeme.

Nohy a kopyta

Bývá zvykem ostříhat také rousy či oblast nad kopytem, je vhodné zarovnat chloupky na korunce tak, aby byly co nejkratší a rovné. Stříhání provádíme přibližně týden před soutěží, aby dorůstající chloupky dodaly střihu přirozený vzhled. Podobně lze oholit i spěnkové klouby, noha pak má pěknou siluetu. Tento úkon by měl provádět jen zkušený člověk, protože v místě oholení nesmí prosvítat kůže! Kopyta appaloos se pro soutěže potírají pouze bezbarvým lakem, protože pro toto plemeno jsou typická pruhovaná kopyta a ty je potřeba ukázat i rozhodčím. Některé laky na kopyta odpuzují prach, takže i když kůň prochází pískem, má stále krásně lesklá kopyta. Pokud je kůň podkovaný, musí mu podkovy dobře sedět. Úprava ocasu je samozřejmě také velmi důležitá, ve westernových třídách je žádoucí krásný a bohatý ocas (ačkoli appaloosy mají hřívu i ocas spíše jemné a řídké). Jednou z úprav je zastřižení do roviny, pro některé disciplíny je možné zaplést kořen ocasu a pro bohatý ocas můžete použít také příčesek, který se vplétá do ocasu. (To není žádná levná záležitost, příčesek z pravých žíní stojí i 4 000 Kč!) Aby ocas vydržel pěkný, mívají ho koně mimo soutěže spletený. U těchto úprav je vždy důležité sladit celkový vzhled koně, aby hříva nebyla příliš krátká či aby nebyl jasně viditelný příčesek v ocasu.

Jednotlivé disciplíny

Vzhled appaloos se speciálně upravuje v těchto disciplínách: Halter, Showmanship and Halter, Hunter in Hand a English Showmanship.

Halter

Halter je chovatelská disciplína, jejímž účelem je posoudit exteriér, pohyb a charakter koně, tuto disciplínu můžeme přirovnat ke svodu. Jednotlivé kategorie halteru jsou rozdělené podle věku a pohlaví koně. V této disciplíně je velmi důležitá nejen precizní úprava koně, ale také jeho pozornost a ovladatelnost. Kůň je předváděný pouze na halterové ohlávce, která může být kožená nebo nylonová s řetízkem, totéž platí o vodítku, jež musí barevně ladit s ohlávkou. Hříva může být ostříhaná na 4 prsty, z takto „dlouhé“ hřívy se hned u kořene krku udělají jemné nezapletené copánky na jednu stranu, gumičky jsou ve stejné barvě, jako má kůň hřívu. Má-li kůň dlouhou hřívu a nechcete ji stříhat, zaplete se na délku pěti prstů jemný copánek, zbytek hřívy je rozpuštěný. Ocas je volný, rozčesaný, případně s příčeskem.

Showmanship and Halter

Ačkoli na první pohled vypadá Halter a Showmanship and Halter stejně, není to pravda. Při této disciplíně se posuzuje schopnost soutěžícího předvést koně na ohlávce a kůň je zde jako „rekvizita“, s jejíž pomocí je demonstrována schopnost a připravenost soutěžícího absolvovat s ním úlohu, kterou stanoví rozhodčí. Obvykle zahrnuje předvedení koně v kroku a klusu, zastavení, obraty či couvání. Rozhodčí posuzuje, jak vystavovatel koně předvádí, jak je kůň upravený a s jakou lehkostí a přesností zvládá celou úlohu. Zjednodušeně lze říci, že objektem posuzování není kůň, ale jeho vodič. Pro tuto disciplínu se používají halterové ohlávky bohatě zdobené stříbrem a kožené vodítko s řetízkem, taktéž je možné použít i obyčejnou nylonovou ohlávku. Při úpravě hřívy platí stejná úprava jako v halteru.

Hunter in Hand

Při této disciplíně platí poněkud jiná pravidla, kůň je vystaven v zootechnickém postoji, dále ukáže rozhodčí krok a prodloužený klus. Kůň je nauzděn jemnou anglickou uzdečkou s udidlem s kroužky ve tvaru D, otěže musí být bez zarážek. Hříva je nakrátko ostříhaná, jednoduché nezapletené copánky jako v halteru jsou rozhodčími nejžádanější, dlouhou hřívu je možné zaplést a zatočit do oček. Hřívu v čupřině také zapleteme do copánku, který zastrčíme pod uzdečku, nebo ji stočíme do očka stejně jako dlouhou hřívu. Kořen ocasu je zapletený tak, že se do copu postupně přibírají žíně ze strany.

English Showmanship

Pro úpravu koně do English Showmanship platí stejná pravidla jako pro Hunter in Hand, zde se jen liší výstroj vystavujícího. Kůň se předvádí v dané úloze, kde se posuzuje krok, klus, zastavení, couvání či obraty.

Autorka děkuje za cenné rady Gabriele Horáčkové z Appaloosa Farm G. H.

Autor textu: Mgr. Renáta Kolářová
Autor fotografií zdroj: Mgr. Renáta Kolářová
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru