Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Když se koně vyparádí II – fríští koně
Sdílet:

Když se koně vyparádí II – fríští koně

Koně
Druhy a plemena
Černé perly z holandské oblasti Frísko obvykle budí obdiv všude, kde se ukážou. Jsou to majestátní vraní koně bez odznaků, s bohatou hřívou, rousy a výraznými chody. V Holandsku jsou doslova národním pokladem a jejich výstavy jsou hojně navštěvované. Hodnocení zejména fríských hřebců a zařazení do plemenitby jsou nesmírně přísné a kladou na koně i majitele nemalé nároky.

Hříbata na svodu

Již malá hříbátka mohou absolvovat svod se svými matkami, ideální věk pro předvedení jsou 3–4 měsíce, protože mladší hříbata nemusí být ještě dostatečně vyvinutá, ale je to vždy na rozhodnutí majitele. Na svodu se hříbě předvádí spolu s matkou, mělo by být po matčině pravém boku – tedy na vnitřní straně kolbiště, směrem ke komisařům. Mělo by umět následovat matku v kroku a v klusu a také vodění na ohlávce. Je též žádoucí, aby zvládlo alespoň chvilku klidný postoj, který poslouží komisařům k ohodnocení. Chovatel může hříbě (i dospělého koně) zhruba tři až pět dní před svodem buď kompletně oholit, nebo oholit jen částečně, což znamená, že oholí pouze hlavu zespodu, spodní část krku, zadní linie končetin a dlouhé chlupy pod břichem, a vykoupat. Tyto úpravy mají zajistit pěkně viditelné linie pro posuzování. Hříbata se předvádějí na bílé nebo černé ohlávce, klisna na předváděcí uzdečce. Ačkoli jde majiteli primárně jen o posouzení hříběte, neměla by být klisna ve špatném výživovém stavu, ba naopak – stejnou pozornost by měl majitel věnovat i přípravě a úpravě klisny.

Úprava srsti a hlavy

Stejně jako u jiných plemen je nutné začínat s přípravou na svod o mnoho měsíců dříve, protože na svodu by se měli koně předvést v perfektní kondici a s patřičným osvalením. U fríských koní je žádoucí, aby měli černou barvu, avšak mnozí na pastvině hnědnou. Chystá-li se tedy majitel na svod, měl by svému koni dávat deky proti slunci a intenzivně se starat o jeho srst. Avšak jakékoli chemické dobarvování srsti nebo zabarvování bílých odznaků je přísně zakázáno plemennou knihou, použít lze jen lesk na srst! Také bohaté žíně a rousy potřebují dostatek péče. Pokud je ocas dlouhý až na zem, lze ho mírně zkrátit, aby si kůň po něm nešlapal. Před svodem je možné na něj použít lak ke zvětšení objemu. Hřívu je třeba ošetřovat průběžně, velmi dlouhou hřívu je potřeba zaplétat a copy případně chránit návleky. Hříva se nestříhá ani nezaplétá a neprotrhává, je-li to možné, češe se na jednu stranu (ideální je doleva, aby komisaři viděli linii krku), ale samozřejmě to není podmínkou, záleží na tom, kam kterému koni hříva přirozeně roste. Před výstavou je vhodné oholit spodní část hlavy a uši (nikoli vevnitř), nesmějí se však holit hmatové vousy, před svodem můžete hlavu ještě pro větší efekt potřít dětským olejíčkem. Mladí koně se předvádějí na bílé nebo černé výstavní ohlávce, použita může být i ohlávka se stahovacím řetízkem. Dospělí koně se nejčastěji předvádějí na bílé (nebo černé) uzdečce s jednou lícnicí a stihlovým udidlem.

Nohy a kopyta

Stejně jako hlava se holí také zadní linie končetin (nikoli rousy), protože pak vypadají opticky delší. Nohy musí být s viditelnými obrysy kostí a šlach, klouby musí být zcela bez náplně. Ve spěnkách nesmí být žádné podlomy, jizvy nebo poranění. U mladých koní stačí kvalitně upravená kopyta bez podkov, u koní tříletých a starších je vhodné je mít okované na všechny čtyři, ale nesmějí se používat ortopedické podkovy! Okovaní koně totiž mají mnohem lepší chody, které mohou podstatně ovlivnit výsledné hodnocení. Na kopyta se používá speciální zasychající černý lesk, nikoli mastné mazání.

Autor textu: Mgr. Renáta Kolářová
Autor fotografií zdroj: Mgr. Renáta Kolářová
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru