Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Když se koně vyparádí, III. díl – Arabský kůň
Sdílet:

Když se koně vyparádí, III. díl – Arabský kůň

Koně
Všeobecné
Ne nadarmo se jim říká nejkrásnější koně světa. Arabští koně obvykle každého zaujmou neuvěřitelně plavným pohybem a nádhernou ušlechtilou hlavou, která má tzv. štičí profil: široké čelo je mezi očima vypouklé, žuchvy jsou úzké, nozdry široce rozevřené, a jakmile se jim podíváte do velkých očí, můžete jejich kouzlu propadnout navždy. Výstavy arabských koní mají jedinečnou atmosféru a přípravou na ně se zabývají profesionální předvaděči, tzv. handleři, s letitými zkušenostmi.

Začněte měsíce před výstavou

Ačkoli samotné předvedení koně na výstavě trvá řádově minuty, přípravu na výstavu nelze podcenit. V zahraničí začínají hand­leři pracovat s odrostlejšími hříbaty, protože již ročci se předvádějí v juniorských kategoriích. Je třeba několika měsíců trpělivé práce, aby se kůň naučil požadovaný výstavní postoj a předváděl plavný klus. Nej­déle týden před výstavou je kůň vykoupán, a má-li delší srst, je také ostříhán (celý, nebo částečně.) Pokud by se tato úprava udělala dříve, neměla by valný efekt, protože srst by začala dorůstat a kůň by nevypadal dobře. Koně jsou pak dekováni a před výstavou jsou v elastických „oblecích“, aby se neušpinili. Arabští výstavní koně se nekovají, takže stačí včasná korektura kopyt.

Úprava hlavy

Hlava koně se holí, ale tato procedura má mnohá specifika, na jejichž dodržování dbá v Evropě organizace ECAHO (Euro­pean Conference of Arab Horse Organi­zations), která stanovuje pravidla výstav a zaštiťuje školení porotců a členů disciplinárních komisí, ve světě pak WAHO (World Arabian Horse Organization). Nedodržení pravidel sepsaných v tzv. Blue Book může mít za následek okamžité vyloučení koně z výstavy. Uši mohou mít zastřižené chlupy, které narušují linii ucha, ale nesmějí se uvnitř vyholovat. Okolí očí a huby se vyholuje také, ale kůň nesmí přijít o hmatové chlupy, ty musí zůstat alespoň o délce 1,5 cm, ale doporučuje se je ponechat nedotčené. Stále více je preferován přirozený vzhled koně. Vyholí se i mezisánčí (mezi žuchvami), aby hlava měla elegantní tvar. Pokud hlava nemá výraznou vyvýšeninu mezi očima (nazývanou jibbah), lze jí dosáhnout šikovným sestřihem, kdy se chloupky na čele nechají delší a naopak hodně se vyholí srst v konkávním prohnutí hřbetu nosu. Před samotným předvedením se okolí očí a huba natřou speciálními olejíčky, které ještě zvýrazní krásu arabského koně.

Hříva a ocas

Co se týká hřívy, ta je u arabů velice jemná až hedvábná a nikdy se neprotrhává ani nestříhá. Výjimku tvoří asi 20 cm na temeni, které se naopak vyholí úplně. Tím vynikne labutí tvar krku (úhel napojení se nazývá mitbah), který umožňuje koni velkou pohyblivost hlavy. Nechce-li majitel sáhnout k tomuto kroku, je jinou možností zaplést tuto část hřívy do copánku. Ocas je rozčesaný, nezastřihuje se, nechává se zcela volný a nejsou povoleny žádné příčesky. Kdysi docházelo k operativním úpravám ocasu (tzv. podříznutí), kdy se svaly pod ocasem nařízly a tento zákrok pak nutil koně nosit ocas nepřirozeně vysoko. To je však již naštěstí u arabských koní zakázáno. Před výstavou mohou být hříva, ocas i celé tělo nastříkány běžnou koňskou kosmetikou sloužící ke zvýšení lesku.

Výstavní ohlávka

Arabští koně se předvádějí na jemných a elegantních ohlávkách, které jsou ale dostatečně pevné. Dříve se často zhotovovaly z jemné kulaté kůže, dnes převažují umělé hmoty. Vodič koriguje koně podbradním stahovacím řetízkem, který může dle potřeby přitáhnout, nebo povolit. U hřebců tříletých a starších je povoleno předvádění na ohlávce s udidlem, které je jemné stihlové. Některé typy ohlávek připomínají jemnější stájové ohlávky, jsou zdobené střapci, korálky, v arabských zemích i mušličkami. Čím je hlava jemnější a ušlechtilejší, tím jemnější ohlávka a naopak, hrubší hlavu může vyzdvihnout zdobnější ohlávka. Každopádně by měl majitel dobře vybírat nebo si nechat poradit od zkušenějších vystavovatelů.

Úpravy nohou

Opět lze leccos vylepšit pouhým (ne)oholením. Má-li kůň příliš jemné nohy, srst na nich neostříháme. Má-li je silnější, vyholíme je. Zastřihnout lze i chlupy kolem korunky a spěnky, aby linie nohou byla čistá. Bílou srst na nohách lze zvýraznit bílou křídou. Kopyta nesmějí být nabarvená a nesmí na ně být použitý bezbarvý lak. Povolené jsou jen bezbarvé oleje nebo vazelína, žádné jiné úpravy kopyt nejsou povoleny.

Zakázané prostředky a úpravy

U arabských koní je zakázáno používat chemické přípravky na úpravu barevné pigmentace srsti, nejsou povoleny kosmetické operace ani kožní transplantace. Dále je přísně zakázáno jakýmkoliv nedovoleným způsobem vylepšovat exteriér koně, včetně celého vyholování okolí očí, tzv. panda eyes, oči nesmějí být operativně zvětšovány. Pohyb musí být pouze přirozený, žádné prostředky ke změně přirozené chůze nejsou povoleny. Je také zakázáno používat prostředky, které mají vliv na temperament koně.

Autor textu: Mgr. Renáta Kolářová
Autor fotografií zdroj: Mgr. Renáta Kolářová
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru