Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Krmné doplňky, díl10. –  Pro lepší výkony
Sdílet:

Krmné doplňky, díl10. – Pro lepší výkony

Koně
Všeobecné
Kdo by nechtěl, aby jeho kůň dokázal běhat rychleji, skákat výš nebo jen courat po krajině déle bez toho, že by se unavil? Většina sportovně laděných jezdců má tento požadavek na jednom z prvních míst seznamu svých jezdeckých přání. A představte si, že současný trh s krmnými doplňky myslí i na ně a slibuje: dávejte koni náš výrobek a jeho výkonnost se výrazně zvýší. Jek to pravda? Jak vůbec tyto doplňky fungují?

Než si představíme účinné látky, která se přidávají do krmných doplňků určených ke zvýšení výkonnosti koní, musíme si zopakovat, co vlastně ovlivňuje fyzický výkon jakéhokoli živočicha. V první řadě je to jeho tělesná konstituce, genetika a to, v jakých podmínkách prožil mládí – a v jakých stále žije! U koní je velmi důležitý pohybový režim, kdy mám na mysli možnost volného pohybu po větší část dne. Sem bych zařadila i zdravotní stav. Dalším důležitým faktorem je faktor lidský, tedy trenérský a jezdecký. Hodně záleží na tom, jak se s koněm od začátku trénuje, kdo na něm sedí, kdo určuje, jak se bude v tréninku postupovat. A v neposlední řadě je to krmení. To je nejen základem jakéhokoli výkonu koně, ale i onou pomyslnou třešničkou na dortu, která rozhodne, jestli kůň podá svůj vrcholný výkon, nebo skončí „jen“ druhý.

Základem krmné dávky každého koňského sportovce je píce, tedy pastva nebo seno, popřípadě senáž. Píce potřebuje v množství odpovídajícím asi 1,5 % tělesné hmotnosti. Ta je základem trávení koní, ale k vyšším sportovním výkonům obvykle nestačí dodat dostatek energie. Proto se k ní přidávají takzvané koncentráty, jádro, obvykle tvořené různě upravenými obilovinami. Taková krmná dávka zároveň koni poskytne asi 90 % všech nutných vitamínů a minerálů. Zbylých 10 % je pak vhodné sportovci dodat v podobě elektrolytových přípravků, protože především sodík, draslík, chlorid, ale i vápník a hořčík při vysoké fyzické námaze hojně odcházejí z těla potem.

Ale kdo chce vyhrávat, popřípadě kdo má pocit, že to k dobrým výsledkům jeho koně nestačí, bude se snažit udělat něco ještě víc; může koni pomoct mechanicky, například lehčími podkovami nebo výstrojí, farmakologicky, kdy mu podá například steroidní anabolika (pozor – zakázané a potenciálně nebezpečné pro zdraví zvířete!), popřípadě k jeho krmné dávce přidá speciální krmné doplňky. Ty jsou na rozdíl od léčiv, která jsou mnohými jezdeckými organizacemi považována za doping a tedy zakázána, většinou legální, pokud neobsahují nepovolené komponenty.

Vyvstává druhá otázka: Jak mohou krmné doplňky pomoct ke zvýšení výkonu? Záleží to na sportovní disciplíně. V případě rychlostních disciplín se rychlost snižuje proto, že se koním nahromadí ve svalech a krvi kyselina mléčná či amoniak a to způsobí únavu a zpomalení. Pro tyto případy bude proto dobré podat něco, co bude snižovat hromadění této kyseliny, nebo bude neutralizovat jejich účinek. Kůň tak poběží rychleji. Naopak u vytrvalostních disciplín nedochází k hromadění těchto látek, ale spíš se vyčerpávají zdroje energie, a to způsobí únavu a zpomalení. Proto zde pomáhá doplnit ztracené tekutiny, elektrolyty a energii.

Podle toho existuje několik mechanismů účinku krmných doplňků zlepšujících výkonnost koní:

• zvyšují zásoby nebo dostupnost látek, které by měly zlepšit svalovou práci (kreatin, chróm, karnitin),

• snižují nebo neutralizují metabolické zplodiny snižující výkonnost (fosfáty, dimethylglycin, bikarbonát sodný),

• působí jako zdroj energie (glukóza, aminokyseliny, mastné kyseliny),

• podporují zotavení ze zátěže (vitamíny, antioxidanty, elektrolyty).

To vše zní krásně, ale jsou tyto výrobky opravdu účinné? Na rovinu je nutno říct, že u mnoha z nich se (zatím) objektivně účinek neprokázal. Někdy ani není jasná jejich přesná funkce v těle a do třetice se ani neví, zda se po pozření účinná látka dostane do krve. Často se výzkum spíš odkazuje na studie prováděné na lidech nebo hlodavcích, ale i těch je málo. Kromě toho mají koně úplně jiný způsob trávení a metabolismu, než lidé či potkani. Přestože existuje plno teorií, jak by daná látka měla koni zvýšit výkonnost, praxe mnohdy žádnou z nich nepotvrdila. Reference tedy v převážné většině vycházejí z náhodných výsledků a pozorování těch, kteří látku užívali u svých koní a koně začali skutečně podávat lepší výkony. Je třeba si ale uvědomit, že toto zlepšení výkonnosti nemusí být dílem krmných doplňků, ale hraje zde roli celá řada dalších faktorů (viz výše).

Pojďme se ale podívat na látky, které se obvykle objevují v krmných doplňcích určených pro koňské sportovce. Začněme s látkami, které by měly zlepšit metabolismus a práci svalů:

Kreatin

Jedná se o přirozenou látku vytvořenou v játrech a ledvinách, která se transportuje a uskladňuje ve svalech. Ve svalech se vyskytuje v podobě kreatinu a fosfokreatinu, přičemž druhý zmíněný je důležitý pro tvorbu energie potřebné ke stahům svalů během práce, protože udržuje hladinu ATP (díky kterému se svaly vůbec mohou stahovat).

Zatímco masožravci získají kreatin z masa, býložravci si ho musí vyrobit sami, protože v rostlinách je ho málo. Teorie říká, že přidáváním kreatinu do krmení zvyšujeme hladinu fosfokreatinu a tedy i ATP ve svalech a svaly mají více energie k práci. Atlet bude mít větší svalovou sílu a rychlost stahů, což se hodí pro velmi dynamické disciplíny (dostihy, westernové rychlostní dicplíny). Předpokládá se, že taky zvyšuje masu svalů.

Přestože něco podobného bylo u lidí prokázáno, bohužel u koní je tomu jinak a kreatin podaný v krmení se příliš do krve – a do svalů – nedostane. Ale buďme optimisté: existují studie, které se na to tak skepticky nedívají.

L–karnitin

Je syntetizován v těle a jeho nejvyšší koncentrace se nachází ve svalech. Je potřebný pro metabolismus tuku ve svalech, takže se předpokládá, že jeho přítomnost zlepšuje dostupnost tukových zásob jako zdroj energie během zátěže. To je potřebné především pro dlouhou práci, takže L–karnitin se přidává především vytrvalostním koním. U sprinterů však může snižovat hromadění kyseliny mléčné.

Ve skutečnosti mají koně této látky ve svalech dostatek a podle výzkumů ani podávání vysokých dávek L–karnitinu jeho koncentraci ve svalech nezvýšilo. Na druhou stranu se předpokládá, že z L–karnitinu budou mít užitek koně, jejichž zdrojem energie pro fyzické výkony jsou tuky.

Dimetylglycin (DMG)

Dimetylglycin je poměrně nedávno objevená nasládlá látka, která bývá označována jako vitamín B15 a je účinnou složkou pangaminu. V současné době je velmi populární u lidí, protože by měl kromě jiného zlepšovat využití kyslíku, urychlovat růst a tvorbu bílkovin, podporovat imunitu, působit jako antioxidant, zlepšit krvetvorbu i funkci nervového systému. Předpokládá se, že jeho přidávání sníží hromadění kyseliny mléčné (stejně tak přidávání jeho „příbuzného“ trimetylglycinu = betaini) a tím oddaluje únavu. Přestože se používá u koní i lidí, jeho účinek není prověřený vědecky.

Hydroxy–methyl butyrát (HMB)

HMB je metabolitem aminokyseliny leucin a poslední dobou ho hojně užívají sportovci ke zvýšení fyzického výkonu, protože má podporovat stavbu svalové tkáně a bránit odbourávání bílkovin při fyzické zátěži, což se prokázalo při sledování lidských atletů. Přirozeně se nachází v malých množstvích v rybím mase, některých citrusových plodech a mateřském mléce.

Další skupinou látek podporujících výkonnost koní jsou látky podporující krvetvorbu. Ty se u koní poměrně hodně používají. Jedná se především i železo, měď, zinek a některé z vitamínů B; to vše jsou živiny potřebné pro tvorbu hemoglobinu a červených krvinek, které přivedou více kyslíku do svalů a ty mohou lépe pracovat, především u zátěže vytrvalostní. Nemyslete si ale, že pokud budete tyto látky přidávat do krmení koní, začne se tvořit více krvinek. Spíš jde o to, že pokud by chyběly, bude krvinek méně. Většina z nich je však v dostatečné míře obsažena v kvalitních krmivech.

Zvláštní postavení tu ale může mít kobalt. Tento stopový prvek se podává ve velmi malých dávkách a je důležitý pro tvorbu vitamínu B12. Přispívá ke zvýšení hladiny erytropoetinu, tedy hormonu, který podporuje tvorbu červených krvinek. To může mít vliv na výkonnost koně. Nadbytek kobaltu ale může podporovat rakovinné bujení a způsobovat srdeční, reprodukční a krevní potíže. Jeho používání v jezdeckém sportu se hlídá a doplňky s kobaltem jsou obvykle zakázané.

Nyní máme skupinu látek, které mají za úkol spíš chránit svaly před poškozením a podpořit zotavení ze zátěže, a tak bránit zhoršující se výkonnosti koní. O mnohých z nich (např. vitamín E a selen) jsme si psali už v minulém díle, tady se zmíním jen o některých:

Lactobacillus spp.

Ano, jedná se o známou „hodnou“ bakterii, která je součástí mnoha probiotik a běžně obývá střeva koní. Svojí přítomností pomáhá využívat zdroje energie, protože zlepšuje citlivost na inzulín, zároveň působí protizánětlivě, antioxidačně a podle jedné studie může i zlepšit fyzickou výkonnost tím, že zvyšuje tvorbu svalové hmoty, především pomalých vláken typů I. Tyto bakterie totiž v tlustém střevě produkují butyrát, který se využívá pro tvorbu ATP. Při pokusu na myších snižovalo dlouhodobé podávání laktobacilů kyselinu mléčnou a amoniak, kreatinkinázu a glukózu v krvi, což může zvyšovat svalovou hmotu, zlepšit tvorbu energie, podporovat zdraví a výkonnost a působit proti únavě.

Gamma–oryzanol

Jedná se o přirozenou rostlinnou látku, která se nachází v rýži či rýžových otrubách nebo rýžovém oleji. Tato látka je považovaná za „budovatele svalů“ – jakýsi přírodní analog syntetických steroidních anabolik. A ano, patří mezi doping, proto je třeba zjistit, zda svým sportovním koním nepodáváte doplňky obsahující právě gamma–oryzanol. Pokud ano, včas jejich podávání vysaďte!

Methylsulfonylmethane (MSM)

MSM není pro majitele koní žádnou novinkou. Známý je její protizánětlivý a analgetický účinek, kromě jiného je výborným zdrojem síry pro zlepšení pevnosti rohoviny, ale i šlach a vazů. Bylo zjištěno, že také urychluje zotavení ze zátěže, podporuje relaxaci svalů a zlepšuje činnost neurotransmiterů. Podle jedné studie dokonce koně, kteří dostávali MSM, začali podávat lepší výsledky v tréninku.

Kurkuma

Kurkumin obsažený ve stále populárnější kurkumě (indický šafrán) má velmi silný protizánětlivý efekt, proto se používá pro rychlejší rekonvalescenci, jako prevence kloubních, šlachových a svalových problémů. Kromě toho má i účinek na nervový systém, kdy podporuje činnost mozku. O jeho účinku na koně však nejsou zatím žádné studie. Také je třeba myslet na bezpečnost jeho podávání, protože při předávkování u lidí se mohou objevit kontaktní dermatitidy a snižuje se chuť k jídlu, což u sportovců není vůbec dobré.

Sportující kůň spaluje během svého výkonu spoustu energie, kterou musí získat v potravě. Kromě toho dochází k poškozování tkání, které se musí napravit. Mnohé krmné doplňky pro zlepšení výkonnosti proto obsahují také speciální bílkoviny a jejich části a cukry či tuky.

Bílkovina

Potřeba bílkovin u dospělých koní je poměrně malá, protože se bílkoviny nespotřebovávají tak rychle, jako energie. Přesto se předpokládá, že kvalitní bílkovina (tedy složená z esenciálních aminokyselin, viz minulý díl) v potravě zlepší výkonnost koně.

Aminokyseliny s rozvětveným řetězcem

Aminokyseliny jsou stavební prvky pro bílkoviny. Alanin, valin, leucin a izoleucin jsou známé jako rozvětvené aminokyseliny. Kromě toho, že jsou stavebními prvky pro opravu poškozených tkání, mohou být využité jako zdroj energie. Předpokládá se, že jejich podání před zátěží snižuje tvorbu kyseliny mléčné a celkově zlepšuje energetický metabolismus. Bohužel to není u koní vědecky prokázané.

Cukry, tuky

Cukry a tuky jsou důležité zdroje energie pro pracujícího koně. Dodá je píce a jádro, ale v některých krmných doplňcích lze najít „speciální“ látky, které by měly poskytnout koni „ještě lepší energii“ a tím zvýšit jeho výkony. Můžete v nich proto najít čistou glukózu, speciální snadno stravitelnou vlákninu nebo například mastné kyseliny, mezi něž patří i dnes velmi populární omega–3–mastná kyselina.

Elektrolyty

Přestože jsou elektrolyty obsažené v běžném krmení a solném lizu, může se stát, že těžce pracujícímu koni to nebude stačit. Je vhodné především potícím se koním přidávat doplňky obsahující sodík, draslík, chlorid, ale i vápník či hořčík. Ty lze podat pouze v den, kdy se kůň zpotil, nebo se pořídí doplněk přidávaný v určitém množství denně bez ohledu na pocení.

Je toho dost? Prozradím vám, že výčet přípravků podávaných sportujícím koním zdaleka nekončí! Co všechno ještě mohou tyto koktejly obsahovat?

Tak například kloubní doplňky. Oblíbené jsou výrobky obsahující glukosamin, chondroitin sulfát, methylsupfonylmetan (MSM), hyaluronovou kyselinu. O nich si budeme povídat v následujícím díle.

Myslet je třeba i na dobrou pevnost dalších tkání, proto sportující koně dostávají často doplňky pro zdraví kopyt a srsti obsahující biotin a některé z prvků podporujících tvorbu keratinu (zinek, metionin), či kolagen pro pevnost vazů, šlach a kostí.

Oblíbené jsou i přípravky upravující trávení, protože mnoho sportujících koní má s činností žaludku a střev velké problémy. Může se jednat o látky snižující kyselost ve střevě a žaludku, mohou obsahovat například sukralfát pokrývající stěnu žaludku a chránící ji před vředy. I o těchto látkách si budeme ještě povídat.

Zdroje informací:

TheHorse.com

Webové stránky KER – Kentucky Equine Research

Autor textu: MVDr. Dominika Švehlová
Autor fotografií zdroj: MVDr. Dominika Švehlová
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru