Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Krmné doplňky, díl 13 – Pro podporu imunity
Sdílet:

Krmné doplňky, díl 13 – Pro podporu imunity

Koně
Všeobecné
Podzim je období, kdy mnozí majitelé koní sáhnou po dalším druhu krmných doplňků: těch, které mají za úkol podpořit imunitu a pomoct tak zvířatům čelit nepříznivým povětrnostním podmínkám či teplotním výkyvům a bojovat proti všudypřítomným patogenům.

Zimní období však není jediný důvod, proč chceme pomáhat imunitě. Stěhování, účast na sportovních akcích, odstav, dlouhá přeprava, život v nevhodně složeném stádě či pobyt ve stáji bez možnosti pohybu a kontaktu s jinými koňmi, to všechno jsou situace, které způsobují stres a tím pádem i snížení obranyschopnosti. Ovlivnění imunity vyhledávají často i majitelé alergických koní, tedy zvířat trpících například „dušností“, letní vyrážkou nebo častými kopřivkami, či koní zachráněných a zanedbaných, kde imunitu snižuje špatný výživný stav a začervení. Preventivně lze imunitě pomáhat v případech, kdy jsou koně dlouhodobě léčeni antibiotiky, kortikoidy nebo trpí různými průjmy či nechutenstvím.

Přestože imunitu je vhodné ovlivňovat speciálními léčivy či biopreparáty, které patří samozřejmě do rukou veterinářů, na našem trhu už najdeme mnoho různých krmných doplňků určených do rukou laických. Než si o nich něco řekneme, seznamme se s podstatou imunity.

Imunita

Imunita je schopnost organismu rozpoznat antigeny (cizí i vlastní) a reagovat na ně, popřípadě je likvidovat. O imunitu se stará imunitní systém, skládající se z buněk – bílých krvinek a chemických látek, které jsou povětšinou těmito buňkami vyrobené. Imunitní systém má dvě hlavní komponenty: vrozenou a získanou. Vrozená imunita je první linie obrany proti patogenům, nerozlišuje, o který patogen se jedná, a je schopná bojovat proti čemukoli. Nerozpoznává jednotlivé antigeny ani si je „nepamatuje“. Získaná imunita se rozvíjí až během života, kdy imunitní systém postupně poznává nové a nové antigeny, učí se je rozlišit, „pamatuje si“ je a vyhodnocuje jejich nebezpečí. Imunitní systém je velmi složitý a navzájem propojený, není snadné ho cíleně vyšetřovat ani ovlivňovat. Krmné doplňky ho proto většinou podporují jako celek.

Výživa a imunita

Zdravé fungování imunitního systému vyžaduje přísun kvalitních živin, ať už se jedná o cukry, tuky, nebo bílkoviny. Z tuků jsou to především nenasycené mastné kyseliny, z bílkovinných látek pak esenciální aminokyseliny, z nichž si imunitní systém staví své „součástky“. Velký význam má i vláknina, především obsažená v okopaninách či ovesných slupkách, protože představuje důležitý zdroj živin pro střevní bakterie (čili slouží jako prebiotikum), které významně bojují proto patogenům.

Pro zdravou a silnou imunitu je důležitý i dostatek vitaminů a minerálů; jejich zdrojem je kvalitní pastva a zdravá střevní mikroflóra. Pokud je kůň odkázán na seno nebo došlo z nějakého důvodu k ovlivnění střevní rovnováhy, bude potřebovat odpovídající vitaminově–minerální krmné doplňky, které chybějící látky doplní.

Některé látky však ovlivňují imunitu ještě jinak než jako zdroj energie a stavebních látek pro budování bílých krvinek či protilátek nebo zánětlivých mediátorů. Právě ty pak najdeme v krmných doplňcích. Vět­šinou jde o látky s antioxidační schopností; chrání buňky před poškozením, a tedy pomáhají imunitnímu systému řešit nepříznivé stavy vyvolané stresem či patogeny. Jiné látky mají schopnost potlačovat množení a růst mikroorganismů v těle, další zase pomáhají tlumit záněty a podporují regeneraci poškozených tkání. Podívejme se, které látky najdeme v krmných doplňcích určených pro podporu imunity nejčastěji a jak vlastně mají působit:

Vitaminy

Pro zdravý imunitní systém je nutné dostatečné množství vitaminů. Většinu z nich si kůň dokáže sám vyrobit nebo je získá ze zelené píce, proto se s jejich nedostatkem u těchto zvířat příliš nesetkáváme. Bylo však zjištěno, že některé vitaminy v nadbytku, tedy pokud se koni podávají v několikanásobných dávkách, než je doporučeno, pomáhají imunitě ještě lépe. Jedná se především o vitaminy E, A a C:

Vitamin E je velmi účinný antioxidant. Neutralizuje škodlivé volné radikály, což jsou nestabilní molekuly s nepárovým elektronem, které vyrážejí elektrony z jiných molekul nacházejících se například v buněčných membránách. Antioxidanty proto obecně chrání buňky před poškozením, a to i bílé krvinky. Vitamin E (spolu s dalšími vitaminy) má však také schopnost zvyšovat funkci některých látek podílejících se správném chodu imunitních reakcí (cytokiny). Podle jednoho výzkumu byli koně, kteří dostávali do krmiva několikanásobně vyšší dávky vitaminu E, než je běžně doporučeno, odolnější vůči bakteriálním infekcím a produkovali více protilátek. Pozor ale na to, že příliš velké množství vitaminu E (asi desetinásobek doporučené dávky) už zhoršuje vstřebávání vitaminu A.

Vitamin E se chemicky nazývá tokoferol a přirozeně (v píci) se vyskytuje v několika typech, alfa, beta a gama. V krmných doplňcích najdeme především alfa–tokoferol, který může mít přírodní původ, nebo je vyrobený synteticky jako DL–alfa–tokoferol. Přirozený vitamin E je účinnější, lépe podpoří imunitní systém, syntetická forma je ale stabilnější a déle vydrží.

Vitamin A je v první řadě potřebný pro regeneraci sliznic, ale také podporuje činnost bílých krvinek, tedy zvyšuje imunitu, snižuje záněty a chrání membrány buněk před volnými radikály. Slouží také jako substrát pro vývoj bílých krvinek. Kůň obvykle přijímá v rostlinách beta–karoten a ten se v jeho těle mění na vitamin A. V krmných doplňcích se můžeme setkat jak s beta–karotenem, tak s hotovým vitaminem A; u toho je třeba dávat pozor na dávkování, protože už pětinásobná dávka retinolu (vitaminu A) je toxická.

Vitamin C také neutralizuje volné radikály. Přestože si ho koně v dostatečném množství vytvoří v játrech, v období stresu nebo zvýšeného infekčního tlaku je dobré ho přidávat do krmení.

V některých doplňcích najdete i vitaminy skupiny B: thiamin, niacin, kyselinu pantotenovou, riboflavin a kyanokobalamin. Ty v první řadě podporují trávení, zlepšují kvalitu kůže, kopyt, srsti, krevních cév, zvyšují tvorbu bílkovin a energie; tím se podílejí i na imunitě. Je vhodné je přidávat především v období dlouhodobého stresu.

Minerály

Doplňky na podporu imunity často obsahují i některé minerály, které mají především funkci antioxidantů. Jedná se například o zinek nebo selen. Nízká hladina těchto minerálů má podle výzkumů za následek sníženou imunitní reakci na vakcinaci. Nezapomínejte však na to, že vysoké množství selenu je toxické. Středně velkému koni se proto doporučuje podávat maximálně 5 mg selenu za den. Pokud koni dáváte více různých krmných doplňků, mohou se dávky selenu sčítat; pozor na to!

Omega–3 mastné kyseliny

O těchto látkách už jsme psali několikrát. Jedná se o „tuky“ schopné mírnit a potlačovat záněty i alergické reakce. Přidávají se také jedincům trpícím letní vyrážkou čili alergií na hmyz, protože kromě jiného zlepšují i kvalitu kůže a srsti.

Bioflavonoidy a polyfenoly

Flavonoidy (např. quercetin, katechin, theaflavin aj.) a polyfenoly (např. curcumin, gingerol, rasveratrol, pterostilben) jsou sloučeniny působící především jako silné antioxidanty, které vznikají v různých rostlinách, například v ostružinách, malinách, borůvkách, černém rybízu, lékořici, aronii, citrusech, olivách, víně, čaji, kakau, ořeších či rajčatech. Vědecky je však prokázaný i jejich protizánětlivý účinek srovnatelný v určitých situacích s běžnými protizánětlivými léky.

Koenzym Q10

Tato sloučenina podobná vitaminům a nacházející se běžně v různých buňkách je známá především z krémů „proti vráskám“ a „proti stárnutí“. Tento účinek je spojen s jeho silnými antioxidačními vlastnostmi. Stále více ho proto krmivářské firmy přidávají i do krmných doplňků pro zvířata.

Zázračné bylinky

V krmných doplňcích podporujících imunitu koní se můžete setkat i s různými bylinkami nebo jejich výtažky. Obsahují různé chemické látky a mohou mít různé účinky na tělo i imunitní systém.

Echinacea (třapatka nachová) je velmi známá svojí schopností „zlepšovat imunitu“, protože podporuje tvorbu bílých krvinek a má i výrazné antivirové a antibakteriální účinky. Její kořen i nadzemní části obsahují celou řadu silic, flavonoidů, polysacharidů a jiných léčivých látek. Vhodná je proto jako doplněk na zimu pro prevenci nachlazení a jiných virových nebo bakteriálních infekcí především dýchacích a močových cest.

Zázvor, konkrétně jeho kořen, obsahuje také antibakteriální a protizánětlivé látky, které pomáhají v prevenci a léčbě různých infekcí.

Ženšen je známá asijská léčivá rostlina obsahující především látku ginsan celkově stimulující imunitní systém.

Lichořeřišnice větší neboli řeřicha je účinné přírodní „antibiotikum“ využívané k potlačení celé řady infekcí a zánětů.

Rakytník řešetlákový je známá rostlina obsahující celou řadu léčivých látek – od karotenoidů přes cukry až po nejrůznější vitaminy. Podporuje normální funkci imunitního systému a působí jako antioxidant.

Hlíva ústřičná obsahuje především beta–glukan, který podporuje funkci imunitního systému a působí jako silný antioxidant.

Aloe vera se svými více než 200 aktivními látkami nejen podporuje správnou funkci imunitního systému, ale celkově posiluje a čistí organismus od toxických látek.

Spirulina, jeden z mnoha druhů sinic, je velmi bohatá na kvalitní bílkoviny, minerály a vitaminy a tím posiluje funkci imunitního systému a mírní příznaky alergie. Využívá se především u lidí, ale pomalu se dostává i do krmných doplňků našich čtyřnohých mazlíčků. Doporučuje se podávat ji společně s drobnou řasou chlorellou.

Zdroje informací:

TheHorse.com

Webové stránky KER – Kentucky EquineResearch

http://www.zelene-zdravicko.cz/chlorella-nebo-spirulina/

Autor textu: MVDr. Dominika Švehlová
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru