Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Krmné doplňky, díl 18: Jak pomoci krmnými doplňky starým koním
Sdílet:

Krmné doplňky, díl 18: Jak pomoci krmnými doplňky starým koním

Koně
Všeobecné

V současné době se koně díky dobré péči a krmení – i díky nepříliš vyčerpávajícímu využívání – dožívají poměrně vysokého věku. Přírodu však neošidíte: přestože kůň nemusel být nikdy příliš nemocný, celoživotní opotřebovávání těla se ve vyšším věku může projevit víc než předtím. Některým z těchto stařeckých problémů lze pomoci správně zvoleným krmením i krmnými doplňky.

To, kdy je kůň starý, závisí na jeho genetice i na tom, jakou měl po celý život péči a jak těžce byl využíván. Dnes se za staré považují koně po dvacítce, přestože například kloubní problémy či zvýšený počet nádorů (což jsou časté stařecké neduhy nejen koní) se významně častěji objevují už u koní starších 15 let.

Co starý kůň potřebuje „do huby“
Jak koně stárnou, jejich potřeba živin se mění. Může to být kvůli špatným nebo chybějícím zubům, změnám metabolismu či méně účinnému trávení. Někteří následkem toho hubnou, jiní naopak přibírají, mění se jim imunita. U některých se rozvinou i specifické zdravotní problémy jako Cushingova nemoc, rezistence na inzulin, selhání ledvin nebo narušená funkce jater a potřebují speciální typ diety.
Zdravý starší kůň, který nemá metabolické problémy, má jen o trochu vyšší potřeby živin než běžný dospělý kůň. Dá se to přirovnat potřebám živin u mladých, rostoucích koní. Většina starých koní ale má horší trávení a více hubnou, metabolizují svalovou tkáň. Starý kůň tedy potřebuje více krmení, ale nestačí jen přidat jádro.
Koně ve vyšším věku mívají problémy s dokonalým rozžvýkáním píce, především sena, ale vlákninu potřebují stále. Vhodná jsou proto krmiva, která jim vlákninu dodají „přežvýkanou“, tedy různě nasekanou a nadrcenou. Mohou to být senné kostky nebo pelety, které často obsahují vojtěšku (zdroj kvalitní bílkoviny) a musí se namáčet do vody, aby změkly a byly pro koně dobře zpracovatelné. Další možností je přidávat takzvanou supervlákninu, tedy vlákninu, která je velmi dobře stravitelná. Je obsažená například v řepných řízcích. Tyto alternativy sena se uplatní především v zimě, protože během zbytku roku je vynikajícím zdrojem živin pro staré koně kvalitní pastva.
Hubnoucím jedincům lze přidávat i jádro, tedy obiloviny. S jejich množstvím to však nepřehánějte, protože trávení cukrů a škrobů už u nich může být problém. Jako dodatečný zdroj energie se osvědčily tuky. Protože staří koně často „spalují“ vlastní svaly, je třeba jim dodat i kvalitní bílkoviny. Jejich zdrojem může být vojtěška či vojtěškové pelety, ale i různé speciální pelety obsahující například sóju.
Kromě toho staří koně obecně potřebují hodně vitaminů a minerálů, protože jejich střeva, játra či ledviny – hlavní „výrobna“ těchto látek – už nefungují tak, jak by měly.
Dnes existují kompletní krmné směsi pro staré koně, které obsahují píci, jádro, vitaminy, minerály, to vše smíchané a tvarované do pelet. Kromě toho existují i jadrné koncentráty, které obsahují hlavně obiloviny, vitaminy a minerály potřebné pro staré koně, ale ne píci. Ta se přidává zvlášť. Tato krmiva nikdy nepoužívejte jen jako doplněk! Nebude to mít potřebný efekt, protože koně by pak měli nevyvážený příjem jednotlivých živin a mohli by začít strádat! U těchto krmiv vždy dodržujte doporučené dávkování.

Vitaminy pro starce
Jak už bylo zmíněno, starým koním je třeba přidávat vitaminy, protože jejich tělo si jich už tolik neumí vyrobit. Příklady jsou vitamin E, popřípadě i vitamin C, které jsou kromě jiného vynikajícími antioxidanty a pomáhají tělu vyrovnávat se s nepříznivými vlivy prostředí a neustále vznikajícími záněty. Vitamin C se doporučuje v dávce 0,02 mg/kg, a to doživotně, vitamin E je v dávce 500–1 000 m. j./den vhodný především pro koně bez přístupu k čerstvé píci nebo pro ty, co trpí opakovanými infekcemi. Dalším důležitým vitaminem je vitamin A, popřípadě jeho prekurzor beta–karoten.

Minerální doplňky
Kromě solného lizu a běžného vyváženého minerálního doplňku je vhodné vybírat starým koním takové doplňky, které obsahují hodně minerálů s antioxidačními a ochrannými vlastnostmi, protože právě tito koně často trpí na různá drobná poranění a záněty „z opotřebování“. Antioxidanty jim pomáhají záněty tlumit, chránit buňky a opravovat již vzniklá drobná poškození. Vhodnými minerály jsou selen, zinek, měď a mangan. Pro seniory by měly být ideálně v podobě bioplexů či chelátů, aby se lépe ve střevech vstřebaly a mohly v těle pomáhat.

Další pomocníci proti zánětům a poškozování těla
Pokud starý kůň netrpí jaterními problémy, lze mu přidávat i tuky s vysokým množstvím nenasycených mastných kyselin, především pak omega–3 mastných kyselin. Ty podporují jejich imunitní systém a působí protizánětlivě. Vhodné jsou přitom především oleje lisované za studena, a to v množství 2–3 decilitry za den (v případě potřeby rozdělit na více dávek).

Na pomoc střevu
Protože tlusté střevo koní už tolik nefunguje a bakteriální rovnováha je velmi křehká, je vhodné starým koním přidávat i produkty obsahující probiotika, například kvasinky, laktobacily a prebiotika.

Když staří koně onemocní
Staří koně mají své charakteristické neduhy, které je samozřejmě nutno potvrdit a poté zvolit vhodnou léčbu. Přesto jim lze pomoci i krmením a speciálními doplňky.

Cushingova nemoc
Cushingova nemoc je problém hypofýzy, kdy má kůň kvůli zvýšené hladině hormonů kůry nadledvin oslabený imunitní systém a snáze podléhá infekcím a laminitidě. Kromě toho nedokáže dobře zpracovat cukry a škroby, takže tyto živiny by se neměly v jeho jídelníčku pokud možno vůbec objevovat, nesvědčí jim dokonce ani pastva nebo kvalitní seno. Kompletní krmiva pro tyto koně obsahují především vlákninu, tuky a kvalitní bílkoviny. Kromě toho je vhodné seno nižší kvality (tedy obsahující méně rozpustných cukrů), popřípadě lze seno namáčet do vody na 30 minut. Neza­pomínejte ani na vitaminy a minerály.

Problémy se zuby
Pokud kůň nemůže pořádně rozžvýkat píci, je třeba mu ji „rozžvýkat“ za něho, protože vlákninu potřebuje jednak jako zdroj energie, jednat pro správné fungování trávicího traktu. V senných peletách je vláknina nasekaná velmi nadrobno a hodně slisovaná, je třeba je namočit, aby změkly a kůň je mohl zpracovat a nedošlo například k ucpání jícnu. Dalším zdrojem vlákniny vhodné pro staré koně jsou řepné řízky, které je také nutné namočit.
Přidávat se dají i otruby jako zdroj bílkovin nebo ještě lépe granule pro seniory, to vše lze také namočit a podat s minerály jako mač.

Kloubní doplňky
Starým koním se často podávají kloubní doplňky, protože se u nich předpokládají změny na kloubech a často je třeba mírnit příznaky artrózy. Používají se přípravky obsahující glukosamin, chondroitin sulfát nebo kyselinu hyaluronovou. Glukosamin, který je dobře účinný, však může způsobovat potenciální problémy u koní postižených Cushingovou nemocí, protože jeho součástí je glukóza. Glukosamin a kyselina hyaluronová potlačují zánětlivé procesy v kloubech, chondroitin sulfát potlačuje enzymy, které kloubní chrupavku ničí. Pro svůj antioxidační efekt se často používají i přípravky obsahující rasveratrol. Ten také brání nadměrnému odbourávání svaloviny, protože podporuje transport glukózy do kosterních svalů.
V současné době se objevují i přípravky obsahující biologicky dostupný silikon.

Nemocné ledviny
U takto postižených koní je nutno v krmivech omezit vápník a fosfor a snížit obsah bílkovin na maximálně 10 % denního obsahu. Často se doporučuje zvýšit dávku vitaminu D na maximálně 500 m. j. za den. Není vhodné přidávat vojtěšku, ale dává se jim spíš jádro a melasa, popřípadě olej, pokud kůň hubne. Je třeba se vyhnout i řepným řízkům a otrubám pro vysoký obsah fosforu a vápníku.

Narušení jaterní funkce
Koně s poškozenými játry mají větší potřebu rozpustných cukrů. Krmí se jim proto obiloviny, melasa, cukrovarské řízky. Je nutné jim přidávat niacin a vitamin C (které jsou normálně syntetizované v játrech). Naopak musí dostávat jen málo bílkovin (do 8–10 % běžného příjmu) a tuku (max. 5 % běžného příjmu). Vhodné jsou krmné doplňky s ostropestřcem.

Zdroje informací:
www.thehorse.com
webové stránky Kentucky Equine Research

 

Autor textu: MVDr. Dominika Švehlová
Autor fotografií zdroj: MVDr. Dominika Švehlová
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru