Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Royal Welsh Show
Sdílet:

Royal Welsh Show

Tato zemědělská výstava se v Builth Wellsu v Anglii pořádá již 27 let a za tu dobu si získala srdce všech walesanů. Koná se každým rokem koncem července pod záštitou Royal Welsh Agricultural Society (1904). Jedná se o nejvýznamnější prestižní zemědělskou výstavu a výstavu pony a koní. Velikost této akce dokazuje i program tištěný ve formě knihy o 660 stranách, z nichž celých 39 stran bylo věnováno seznamu zúčastněných hřebčínů a majitelů koní.

Přes 40 pony!

Ve čtyřdenním maratonu je možno shlédnout výstavy plemen welsh pony a cob, shetlandů, oslů, koní Shire, Palomino, Arab a Angloarab. Některé z výstav byly nominací na další šampionáty a jsou skutečně prestižní záležitostí. Ani získané finanční odměny za první místa někdy nestačí pokrýt administrativní poplatky související se zápisným k výstavě. Ale kvůli odměnám tam nikdo nejezdí, ty jsou druhořadé. Důležité je předvést produkci svého chovu a obstát v konkurenci! Vždyť není výjimkou při výstavě pony a cob, že se v jedné kategorii utká i přes 40 pony!

Sedlová disciplína

Dále sedlové výstavní soutěže dětských jezdeckých pony, jezd. welsh pony, angloarabů, honebních pony (show i pracovních), jezdeckých cobů dvou typů (lehký a těžký) - pozor neplést s welsh cobem!, pony trekking. A zápřahové výstavní soutěže: soutěž elegance (zápřahy amazonek), zápřahy koní Hackney a Wels cob. Jistě vás zajímá jaké soutěže pod sedlem a v zápřahu probíhají. Přibližme si nejdříve disciplínu sedlovou. Jezdci jsou seřazeni za sebou v rozestupech po celém obvodu předvadiště. Startovní čísla mají jezdci připevněna na zádech v oblasti pasu. Uprostřed stojí 3 posuzovatelé a 2 stewardi (pomocníci), kteří dávají pokyny jezdcům. Jezdci předvedou koně ve třech chodech i v trysku (v pracovním sedu!). Poté jsou seřazeni vedle sebe do řady podle předběžného pořadí. Jezdci postupně samostatně z řady vyjíždí na pokyn stewarda a opět předvedou koně ve třech chodech na obě ruce. Poté se zařadí, koně si odsedlají a již přítomní ošetřovatelé koně omyjí od všudypřítomného bláta. Kůň je znovu předveden před posuzovatele, tentokráte na ruce ve výstavním postoji, v kroku a klusu. Po absolvování všech soutěžících jsou vyhlášeni vítězové dané kategorie. U zápřahových soutěží jsou rovněž přítomni 3 posuzovatelé a 2 stewardi. Zápřahy - jednospřeží nejdříve jezdí za sebou na kruhu na pravou ruku v kroku a klusu, poté se seřadí do řady vedle sebe a na pokyn stewarda z řady vyjíždí a předvádí samostatně svoji jednospřež v prodlouženém klusu na rovné čáře. Vidět Hackneye v akci je opravdu jedinečný zážitek!

Pony hry a vystoupení Lorenza

Na jiném předvadišti je možné shlédnout ukázku anglických pony her, kdy děti na ponících předvádějí štafetové závody. Jejich poníci jsou spíše v typu pólopony a jsou bezvadně ke hrám vycvičeni - chodí takřka sami a spolehlivě. Děti na nich cválají bez třmenů, seskakují a naskakují za plného cvalu, dělají ostré obraty a zastavení. Hotová „džigitovka“ hodná obdivu!

Program pro koně probíhá na dvou předvadištích současně. Velkým show koňského programu bývá vystoupení francouze Lorenza s jeho šesti bělouši. Tento kaskadér předvádí číslo ve stylu „uherské pošty“, kdy má seřazeno šestispřeží nijak k sobě nepřipoutaných běloušů a sám stojí na zadcích zadních koní. Takto cválá a objíždí barely a skáče přes malé překážky. Předvedena bývá i lovecká equipáž se smečkou psů a za zvuků waleské národní písně.

Výstava ovcí a hovězího dobytka

Kromě koní je možno shlédnout výstavu ovcí a hovězího dobytka plemen, která nejsou u nás běžné k vidění, dále stříhání ovcí a práci ovčáckého psa, který pouze na pískání manévruje skupinu tří ovcí několika brankami do cílové malé ohrádky. Je zde připravene plno dalších atrakcí a soutěží: agility pro psy, dřevorubecké soutěže v řezání, štípání a lezení. Výstava zahrnuje rovněž zahradnickou a zemědělskou techniku, automobily, potřeby pro farmáře, výrobky ze dřeva, prodej spotřebního zboží, nábytku atd. Každé srdce zemědělce si zde najde to své.

Výstava má vždy velkou diváckou účast, v některé dny i přes 160 tisíc lidí. Není se čemu divit. Je to velký waleský svátek a v době jeho konání si vesměs, všichni kdo mohou, berou dovolenou, aby se jej mohli zúčastnit. Malé starobylé městečko Builth Wells se tak může alespoň jednou za rok proměnit v přeplněné centrum s bezvadně organizovanou dopravou a karavanovými parky.

Jednoho léta jsem měla možnost se této výstavy jako divák zúčastnit a věřte, že to opravdu stojí za to!

Autor textu: Dáša Zapletalová
Autor fotografií zdroj: Dáša Zapletalová
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru