Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Vlastní kůň, díl 23: Zdravotní a preventivní opatření po koupi koně 
Sdílet:

Vlastní kůň, díl 23: Zdravotní a preventivní opatření po koupi koně 

Koně
Všeobecné

Pořizujete si koně – živého tvora, za něhož přebíráte veškerou zodpovědnost. Včetně té zdravotní. Od této chvíle jen na vás záleží, jestli bude zdravý, nebo bude trpět nějakými nemocemi, bolestmi či nepohodou. Ale tím to nekončí! Protože nežijete se svým koněm na světě sami, máte odpovědnost i vůči dalším lidem, koním i jiným zvířatům: váš kůň nesmí šířit případné nakažlivé nemoci. Podívejme se tedy, jak zajistit první veterinární péči o nového svěřence.

Než si koně přivezete, myslete na veterinární povinnosti

Podle zákona o veterinární péči musíte dodržovat určitá nařízení, přepravujete-li koně za hranice stávajícího kraje. Ale i kdybyste ho stěhovali v rámci jednoho kraje, je lepší je neignorovat. Správně by je měl zajistit ještě prodávající, vy byste si už měli převzít koně, který bude mít vše v pořádku a potvrzené veterinárním lékařem v jeho průkazu. O co se jedná?

1. Kůň musí být očkovaný a v imunitě proti chřipce koní. To, kolik injekcí má mít za sebou a před jakou dobou měl být naposledy očkovaný, záleží na použité vakcíně, protože různí výrobci mohou mít trochu odlišné vakcinační schéma. Obvykle je nutné zajistit hříběti takzvanou primovakcinaci, kterou se navozuje imunita. Proto se jedná o vícero dávek aplikovaných v kratší době po sobě. Revakcinaci pro udržování imunity pak je většinou doporučováno provádět každých 12 měsíců. Myslete ale i na to, že 1–2 týdny po očkování není vhodné koně přepravovat ani ho jinak vystavovat stresu, protože jeho imunita intenzivně pracuje.

2. Je třeba nechat sérologicky vyšetřit koni krev na přítomnost protilátek proti viru infekční anémie koní. Jedná se o smrtelné onemocnění koňovitých, které se šíří bodavým hmyzem nebo nehygienicky prováděnými veterinárními či podkovářskými zákroky. U nás se zatím nevyskytuje, ale v nedávné době byly zaznamenány případy v Maďarsku i na Slovensku. Protože proti této nemoci neexistuje vakcína, jediná ochrana koní v Česku je vyhledávat případné nakažené jedince a okamžitě je odstranit. Pokud se kůň nakazí, v jeho krvi se po nějaké době vytvoří protilátky proti viru. Sérologické vyšetření tyto protilátky zachytí – výsledek je pozitivní. My samozřejmě chceme výsledek negativní, tedy žádné protilátky v krvi, což znamená, že kůň se s tímto virem nesetkal. Veterinářem odebraná krev se zasílá do autorizované laboratoře, která vyšetření provede a přibližně do týdne zašle poštou výsledek. Na vyžádání ho lze nechat zaslat i na e-mail, to pak trvá asi tři dny. Toto vyšetření nesmí být starší jednoho roku.

Očkování i odběr krve musí provádět soukromý veterinární lékař, stejně tak musí provést zápis na odpovídající místa do průkazu koně a potvrdit ho razítkem a podpisem. Do kolonky o očkování proti chřipce je nutno nalepit samolepku, která se nachází na lahvičce použité vakcíny. Na ní je kromě názvu vakcíny její indikace (proti čemu je) a výrobce uvedena i doba exspirace a číslo šarže vakcíny. Při zápisu o výsledku vyšetření krve „na infekční anémii“ musí být uvedeno číslo protokolu, který vám i veterináři poslala laboratoř provádějící vyšetření, a samozřejmě výsledek vyšetření.

Nepřivezu si s novým koněm i parazity?

Zákon neudává žádnou povinnost mít koně před převozem odčerveného. Přesto je to něco, co byste neměli podcenit. I kdyby původní majitel koně pravidelně odčervoval, může se stát, že se některých parazitů nepodařilo zbavit nebo se jimi kůň opětovně nakazil na zamořené pastvině. Dokonce ani tolik oblíbené (a nápomocné) parazitologické vyšetření trusu není na 100 % spolehlivé. Ideální je koně těsně před převozem odčervit. Nejlepší je použít prostředek, který obsahuje v současné době nejúčinnější látky moxidectin a praziquantel. Spolehlivě odstraní naprostou většinou vnitřních parazitů a může pomoct zbavit se i parazitů vnějších. Další výhodou je, že kůň nebude asi 12 týdnů vylučovat žádná vajíčka parazitů a tak ani zamořovat svoji novou pastvinu.

Jednou z možností je požádat prodávajícího, aby koně nechat odčervit – a protože důvěřuj, ale prověřuj, chtějte o tom záznam v průkazu koně s datem aplikace přípravku potvrzený veterinářem. Díky tomu budete mít oněch asi 12 týdnů na to, abyste koně znovu odčervili a tím si zajistili čisté pastviny, výběhy a stáje a samozřejmě i samotného koně z dlouhodobého hlediska. Pokud totiž prodávající koně odčerví, ale nechá ho na zamořené pastvině, kůň se znovu nakazí; 12 týdnů ale bude trvat, než v něm paraziti dospějí a začnou klást vajíčka, která budou z koně odcházet trusem do nového prostředí. Během této doby můžete vy koně odčervit ještě jednou.

Druhá možnost je odčervit si koně sám až doma. Výhodou je, že už nebudete potřebovat žádné další odčervení, ale na druhou stranu budete muset koně držet v karanténě. Tři dny ho budete muset mít ve vyhrazeném prostoru, odkud budete každý den uklízet veškerý trus, protože tak dlouho to trvá, než z koně odejdou všechna ještě živá vajíčka. Trus navíc musíte zkompostovat čili nechat projít vysokou teplotou, aby se případná vajíčka zneškodnila. Problém je, že některá vajíčka mohou odcházet do prostředí mimo trus, což je případ roupa koňského. Samička této hlístice vylézá ven z konečníku a vajíčka lepí na kůži okolo řitního otvoru. Kůň se zadkem otírá o stěny, stromy apod. a vajíčka padají do prostředí. Zbavit se těchto parazitů někdy vyžaduje opakované odčervování.

Dejte koni zkontrolovat zuby

Pečlivá prohlídka chrupu nebývá součástí běžného předkupního veterinárního vyšetření. Určitě se proto zeptejte prodávajícího, kdy byly koni naposledy kontrolovány nebo upravovány zuby. Dospělému koni je dobré je kontrolovat jednou ročně, mladému koni do 5 let každého půl roku, protože mu zuby rostou nebo se vyměňují. Pokud tedy kůň nebyl už delší dobu kontrolován zubařem nebo to prodávající nikdy nedělal, bude třeba tuto kontrolu zajistit v co nejkratší době po příjezdu domů.

Zavolejte si skutečného odborníka, ať už veterináře specializujícího se na ošetření koňského chrupu, nebo koňského zubaře, aby měl vhodné nástroje na důkladnou prohlídku huby, především speciální rozvěrač, díky kterému si může prohlédnout vnitřek dutiny ústní až dozadu k posledním stoličkám. V případě potřeby může rovnou provést zákrok – většinou se jedná o zbroušení ostrých hran stoliček a zkrácení řezáků.

S touto kontrolou určitě nečekejte až na chvíli, kdy kůň začne špatně žrát, hubnout nebo budete mít problém ho ovládat na udidle – to vše jsou totiž časté příznaky problémů se zuby u koní.

První péče o kopyta

Podobnou kontrolu a péči budou potřebovat kopyta. Ty si dejte zkontrolovat a posoudit od veterináře při předkupní prohlídce. Může vás upozornit na deformity nebo onemocnění kopytního pouzdra a doporučit další postup. Zjistěte si od prodávajícího, zda kůň potřebuje podkovy, zda nemá nějakou speciální péči, jak rychle mu roste rohovina, jak často vyžaduje úpravy kopyt a případné překování.

Až si koně přivezete, zajistěte si návštěvu podkováře. Myslete na to, že podkovaný kůň potřebuje překovat každých 6–8 týdnů, bosý kůň někdy potřebuje úpravu kopyt ještě častěji. Mnoho času tedy nemáte.

Co se týče výběru podkováře, může to být někdy velmi zapeklité. Jednodušší to budete mít v případě, že koně stěhujete do nějaké cizí stáje, kam už někdo takový jezdí. Je otázka, zda vám bude vyhovovat jeho práce a přístup ke koni. Potřebujete-li si sehnat někoho jiného nebo si koně stěhujete k sobě domů, nejlepší bude si už dopředu sbírat reference a tipy od koňáků z okolí. Nezapomínejte, že zdaleka ne všichni podkováři se kamarádí s internetem a mají své webové stránky!

Většina podkovářů nejen upravuje a přitlouká podkovy, ale dělá i takzvaný bosý trim, tedy upravuje kopyta pro chození bez podkov, „naboso“. Někteří lidé nechávají kopyta svých koní upravovat takzvanými kopytáři. Ti nepracují se železem a většinou nemají žádné oficiální vzdělání v oboru, tedy ani živnostenské oprávnění pracovat s kopyty živých koní, a už vůbec ne za úplatu. Zvažte, zda znalosti a dovednosti takového člověka jsou skutečně dostačující k tomu, aby vašemu novému koni zajistil pohodlný pohyb, a aby mu dokonce neublížil.

Tak, a koně máte „doma“. Začíná zábava! Ale začíná i jedna povinnost za druhou. A ty zdravotní s příjezdem nového koně do jeho nové stáje k novému majiteli nekončí, naopak. Příště se podíváme, jakou zdravotní péči musíte coby majitel svému koni zajistit – ať už to budete dělat vy osobně, nebo si na to sjednáte patřičné odborníky. Problematice další péče o zuby a kopyta ještě budu věnovat zvláštní kapitoly.

Autor textu: MVDr. Dominika Švehlová
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru