Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Vlastní kůň, díl 27: Boj proti parazitům
Sdílet:

Vlastní kůň, díl 27: Boj proti parazitům

Koně
Všeobecné

Parazit je organismus, který žije na úkor svého hostitele; škodí mu. Protože jako majitelé koně máme zodpovědnost za jeho zdraví, nechceme, aby byl parazity zamořen. Takže obvykle koně odčervíme, což znamená, že mu podáme léčivo, které parazity zahubí. V současné době však víme, že v dnešní době mohutně se rozrůstající rezistence na antiparazitika (= odčervovací látky) nestačí jen naslepo odčervit – na boj proti parazitům je dokonce třeba se podívat trochu komplexněji: sestavit si tzv. antiparazitární program, který bude kromě odčervení (redukovaného na minimum) zahrnovat i mnohá další, „nechemická“ opatření šetrnější ke koni i hmyzu žijícímu na pastvinách.

Co se týče parazitů koní, máme v současné době v České republice velmi příznivou situaci. Díky kvalitním odčervovacím prostředkům se jen vzácně vyskytují skutečně nebezpeční koňští parazité. Dokonce se zjistilo, že velmi nízké množství určitých parazitů v těle není na škodu pro zdravé udržování imunitního systému „v pozoru“. Snahou by proto nemělo být odstranění všech parazitů z koně, tedy jeho úplné vyčištění od parazitů (což ostatně ani není prakticky možné), ale snížení jejich počtu na minimum a tím i předejití nadměrnému začervení koní, které může způsobit skutečné zdravotní problémy s trvalými následky (např. koliky, průjmy, poškození střev provázené hubnutím). 

V první řadě vyšetření trusu

Účelem parazitologického vyšetření trusu není přesně zjistit, kolik parazitů kůň má, ale určit, který kůň vylučuje hodně vajíček do prostředí a tím představuje riziko i pro ostatní koně. K tomuto účelu se musí vyšetřit všichni koně ve stádě. Odčervit pak lze jen ty koně, kteří představují velké zamoření prostředí. Provedete-li toto vyšetření víckrát, zjistíte, že velkými vylučovači vajíček parazitů jsou povětšinou stále stejní koně; pravděpodobně mají horší imunitu. 

Samozřejmě je vhodné zjistit i to, zda se v těle koně nenachází velmi nebezpečný parazit, který i v malém množství nadělá velkou paseku (například velcí strongyli nebo škrkavky). V tom případě je nutné mít na mysli, že ne všechny parazity lze běžným vyšetřením trusu zachytit, popřípadě ne vždy se trefíte do období, kdy samička parazita vylučuje do střev hodně vajíček. Například tasemnice vyšetřením trusu spolehlivě neprokážete, protože jejich vajíčka se nevylučují pravidelně, často bývají ve shlucích a nelze je běžnými metodami zachytit. Odčervovat na tasemnice lze proto „naslepo“, obvykle jednou ročně na podzim.

Na základě parazitologického vyšetření trusu lze sestavit s veterinářem odčervovací program a vybrat i vhodnou účinnou látku. Tu stanovíte na základě výsledků speciálního testu, kdy se vyšetří trus před odčervením a 14 dní po něm, zjistí se počet vajíček na jeden gram trusu a výsledky se porovnají. Pokud po odčervení klesl počet vajíček na maximálně 10 %, odčervení bylo úspěšné, použitý přípravek byl účinný. Bude-li po odčervení vajíček víc, bude vhodné použít pro odčervení jinou účinnou látku.

Zajímavý poznatek je ten, že koně, kteří více cestují, vylučují více vajíček parazitů, jsou tedy více začervení. Příčinou je asi větší stres, jenž cestování provází. Podobné je to u koní, kteří hodně sportují. Takové jedince bude dobré vyšetřovat častěji, a jestliže se skutečně zvýší počet vajíček v jejich trusu, bude třeba je odčervovat podle individuálního plánu.

Antiparazitární opatření u nového koně

Každého nového koně je třeba dát do karantény, což pomůže zabránit přenosu parazitů (i infekce) na ostatní koně, ale také si nezamoříte pastviny parazity ještě dřív, než se u vás nový kůň zabydlí. Během ní je třeba koně odčervit, před a čtrnáct dní po odčervení vyšetřit jeho trus na počet vajíček, aby se zjistilo, zda byl přípravek účinný. Zjistíte-li, že nový kůň má v sobě parazity rezistentní na vaše odčervovací přípravky, budete vědět, že musíte vyzkoušet jiný přípravek. Pokud parazity nemá nebo bylo-li jeho odčervení úspěšné, lze ho začlenit mezi ostatní koně. Během karantény je dobré koně držet ve výběhu bez trávy a denně sbírat trus.

Koně na pastvě

Přenos většiny parazitů začíná a končí pastevní sezonou. Klíčové období je začátek pastevní sezony. Nejvíce parazitů nacházíme u koní během léta, kdy jsou na pastvě, požírají larvy parazitů přežívajících v trávě. Ty se v nich vyvinou v dospělce, kladou vajíčka volně do střevního obsahu, takže jsou trusem vyloučena zpátky do trávy. Na přelomu pozdního léta/časného podzimu je vrchol tzv. parazitární zátěže. Vyšetření trusu proto lze provést právě v tuto dobu. Podobně se doporučuje odčervit koně zjara před vyvedením na pastvinu, aby koně hned ze začátku nezamořili trávu vajíčky, a/nebo na podzim, kdy pastevní sezona končí a koně se tím „vyčistí“ na zimu.

Období hlavního infekčního tlaku závisí také na množství srážek a teplotě (extrémně teplé a suché léto snižuje zatížení parazity, zatímco mírné a deštivé léto je pro přenos parazitů příznivé). 

Protože se stále zvyšuje rezistence parazitů na všechny odčervovací přípravky, majitelé by se více než na léky měli soustředit i na další body antiparazitárního programu:

Odstraňování trusu z výběhů je velmi účinná metoda kontroly parazitů, především tehdy když máte pastviny menší nebo se na nich pase hodně koní. Pokud odstraníte trus ze svých výběhů jednou nebo dvakrát za týden, budete úspěšně čelit vývoji parazitů – v obvyklých klimatických podmínkách jim to trvá asi týden, než se z vajíčka přemění na infekční larvu; v horkém létě to jsou asi jen tři dny.

Střídání pastvin – rozdělení pastviny na menší části a jejich střídavé spásání koňmi – je další prokazatelný způsob, jak snížit zamoření pastviny parazity. Není-li během pastevní sezony dostatečně horko, aby parazité uhynuli, larvy na pastvině přežijí i bez ohledu na střídání. Pokud je ale velmi horko, sucho, můžete nechat pastvinu bez koní na dva nebo tři týdny a naprostá většina populace parazitů uhyne.

Rozvláčení trusu a sečení trávy jsou další metody, které snižují zamoření pastviny parazity. Narušíte-li hromady trusu (obsahující vajíčka parazitů), larvy budou mnohem méně chráněné. A pokud posečete trávu, bude na pastvině méně stínu a vlhka, které by larvy chránilo, takže ty budou vystavené škodlivému UV záření. Už několik studií ukázalo, že sečení trávy a rozvláčení trusu na konci pastevní sezony významně snižuje přežití larev parazitů, protože ty přestanou být chráněné. Ale stejně jako se střídáním pastvin i tady to bude jen plýtvání časem a energií, pokud bude chladné počasí. Vláčení trusu je hloupost, není-li počasí velmi teplé a suché, protože larvy přežijí a vy si je roztaháte po celé pastvině.

Paraziti, odčervování a ochrana přírody

Odčervovací látky jsou po nějakou dobu obsažené v trusu, který kůň vyloučí. Tím se dostanou i do přírody, kde mohou zabíjet některé bezobratlé živící se trusem zvířat. Nebezpečný pro hmyz (například brouky – hovnivály) je především ivermectin. Proto se doporučuje používat přípravky obsahující tuto látku jen v indikovaných případech a nejlépe na podzim, kdy už hmyz zazimoval. Na jaře nebo během pastevní sezony se použijí přípravky, které jsou pro volně žijící bezobratlé šetrnější – nebo se proti parazitům bojuje „nechemicky“.

Autor textu: MVDr. Dominika Švehlová
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru