Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Vlastní kůň, díl 36: Po zimě začínáme s koněm zase pracovat 
Sdílet:

Vlastní kůň, díl 36: Po zimě začínáme s koněm zase pracovat 

Koně
Všeobecné

Zima sice ještě nekončí, ale jaro se kvapem blíží a s ním i jezdecké sezona. Ať už se chystáte se svým koněm sportovat, nebo se spokojíte s „hobby“ vyjížďkami, musíte myslet na to, že v obou případech kůň musí fyzicky pracovat – a nemálo. Na tuto fyzickou aktivitu, vyžadující energii a mající velké nároky na obratnost, vytrvalost a sílu těla, je třeba koně po období zimního nicnedělání poctivě připravit, pokud mu nechcete vožení jezdce znepříjemnit nebo si ho zdravotně poškodit. Ve 28., 29. a 30. díle našeho seriálu jsme se bavili o kondici a posilování koní, nyní přináším řadu konkrétních pracovních tipů, a to především pro ty, kteří nemají k dispozici halu a dobře udržované jezdecké povrchy.

 

Jak tedy na to?

V první řadě myslete na to, že každý kůň je jiný a nemůžete se slepě řídit obecnými doporučeními! 

Dalším důležitým bodem je, abyste si uvědomili „výchozí bod“ – tedy co kůň dělal přes zimu, případně jak dlouho nepracoval a taky jak pracoval před zimou. 

Odložíte-li se zimním časem sedlo a koně vypustíte do zimního výběhu k balíku sena, budete mít před sebou mnohem více práce, než když jste se s koněm „váleli“ jen přes vánoční svátky. 

Spočítejte si, kolik týdnů jste s koněm opravdu pracovali méně než 1× týdně. Pokud to byly jen čtyři týdny (měsíc), bude stačit pár týdnů na jeho „nadýchání“, pokud však tato pracovní přestávka trvala od podzimu několik měsíců, počítejte raději s tím, že váš kůň bude mít dobrou kondici až v dost pozdním jaru. 

1. Nadýchání na začátek

Každý trénink začíná nadýcháním čili pomalou dlouhou prací, která probíhá v kroku, klusu a později i pomalém cvalu, to vše pokud možno na rovném povrchu. Tato fáze tréninku může trvat 4‒6 týdnů, pokud jste měli přestávku jen chvíli, nebo i několik měsíců, jestliže jste naposledy pracovali ještě za letního času. Obecné rady říkají:

1. První týden či dva by se měl kůň brát na krokové procházky trvající 20‒40 minut, koně v lepší počáteční kondici na nich mohou i trochu klusat. Nedá-li se jezdit v terénu, může kůň místo toho začít chodit pravidelně na lonž. 

Nezapomeňte, že na začátku je třeba minimálně 5 minut jít pouze krokem a stejně tak na konci. 

Když klušete, volte mírné tempo, snažte se pracovat na pevném, ale ne tvrdém povrchu, ideálně ne ve svazích. 

Takto trénovat byste měli obden nebo ob dva dny, zbylé dny můžete pracovat na ruce, ohýbat ho, uvolňovat, učit poslušnosti a koordinaci. 

Během těchto prvních týdnů budete prodlužovat ježdění asi o 5 minut týdně. Po dvou týdnech tak bude kůň chodit obden na přibližně 40minutové procházky prokládané nenáročnými klusovými úseky.

2. Následující přibližně 2‒3 týdny můžete prodloužit dobu vyjížďky asi na hodinu, více to není nutné ani vhodné. Stále můžete trénovat obden, máte-li pocit, že je to na koně příliš, trénujte ob dva dny. 

V rámci vyjížďky začněte prodlužovat klusové úseky. Opět ne více než o 5 minut za týden. Místo prodloužení doby klusu můžete po koni chtít i rychlejší tempo. 

Opět nezapomeňte koně řádně vykrokovat na začátku (asi 10 minut) a na konci (dtto). 

Ke konci tohoto období – pokud se kůň jeví ochotně a stávající práce ho neunavuje – začněte do práce vkládat i kratší cvalové úseky v mírném tempu. Zpočátku si takto zacválejte 2× (vždy s dostatečnou dobou na oddechnutí v pomalém klusu či kroku), později může být těchto úseků víc. Vhodné je vždy cválat na jinou nohu. Je možné, že v tuto chvíli bude lepší trochu zkrátit celou vyjížďku, místo hodiny jet třeba jen na 45 minut. 

3. Další zhruba 3‒4 týdny budete v rámci svých 45‒60minutových vyjížděk stále více a svižněji klusat a prodloužíte i cvalové úseky, kterých však nebude moc (2‒3) a budou stále v příjemném pracovním tempu. 

Tréninky můžete stále provozovat obden nebo ob dva dny (2‒3× týdně), ale nyní je můžete rozdělit na pomalejší a delší a na rychlejší a kratší. 

Opět je prokládáte uvolňovací, protahovací a gymnastickou prací na ruce, na lonži nebo pod sedlem (přiježďování). 

Ke konci tohoto období už můžete do tréninku začlenit i krok či klus do mírných kopců. 

Výsledkem této pomalé a dlouhé práce, čili nadýchání, by měl být kůň schopný zvládnout asi hodinovou vyjížďku v kroku, klusu a cvalu (2‒4 cvalové úseky, každý dlouhý asi minutu) v mírně kopcovitém terénu. 

Opět pamatujte na to, že s koněm, který už v kondici byl a nelenošil přes zimu dlouho, to může trvat 6‒8 týdnů, u koně bez kondice až 6‒10 měsíců. 

U mladých koní je totiž limitujícím faktorem právě jejich „zatím tréninkem nedotčená“ kostra, klouby a šlachy, proč je třeba tuto práci provádět tak dlouho a nároky zvyšovat tak postupně. 

 

2. Hrajeme si s rychlostí

Jakmile máte koně v základní kondici, je třeba připravit jejich plíce, srdce i svaly na rychlost. Ta k ježdění patří – a je nezbytná i pro zpevnění koňských kostí a šlach.

Za tímto účelem je dobré začít zrychlovat na vyjížďkách cval. Začněte cválat v příjemném pracovním tempu a na 50–100 metrů koně nechejte trochu více „vyšlápnout“. Pak to zase zpomalte do pracovního cvalu, pak do klusu, kroku. 

Tyto tréninkové hodiny s vloženým sprintem provádějte zpočátku jednou týdně, popřípadě 2‒3× za 14 dní. Přibližně každé asi 3 týdny zvyšujte nároky: nejdříve nechávejte koně sprintovat vždy o trochu rychleji, pokud to zvládá, můžete rychlost opět zmírnit a sprint prodloužit nebo ho zopakovat víckrát za sebou. V tom případě ale myslete na to, že po sprintu musí následovat asi pětinásobně delší aktivní zotavení; pokud sprintujete 20 sekund, následuje po něm minutové vyklusání, pak můžete zase 20 sekund zasprintovat. 

Časem (po několika týdnech) to můžete koni ztížit i tím, že ho necháte sprintovat do mírného svahu. A tím se plynule dostáváme k poslední tréninkové fázi, kterou je „posilování“.

3. Svaly musí být silné

Silnější svaly potřebuje každý kůň, aby mu stabilizovaly páteř a pánev, když musí na svém hřbetě nosit jezdce. Jakmile máte za sebou pár týdnů sprintování, můžete opět poupravit týdenní tréninkový plán:

‒první den pojedete na delší a pomalejší vyjížďku, 

‒další den bude přiježďování nebo lonžování, 

‒pak následuje vyjížďka se sprinty, 

‒opět lehká jízdárna na uvolnění a protažení nebo lonž, 

‒nato vyjížďka nebo jízdárna s posilováním a

‒nakonec skutečně velmi mírná práce – spíš aktivní odpočinek. 

O posilování jsem psala ve 30. díle seriálu: můžete jezdit do svahů, skákat, pracovat v hlubokém terénu nebo provádět specifické cviky (shromáždění, náhlé změny a obraty…). Samozřejmě podle toho, co se svým koněm zamýšlíte v sezoně dělat, bude vypadat i sestavení rychlostního a silového tréninku, protože tady se už onen základní trénink začíná prolínat s tréninkem specializovaným (koně, s nimiž chtějí jezdci skákat, nebudou trénovat rychlé rollbacky a po koni, který vás má nosit obratně v terénu, není nutné chtít nácviky pasáže). 

Závěrem lze říct, že pokud jste začali pracovat s koněm, který neměl dlouhý zimní klid (dejme tomu maximálně 2‒3 měsíce) nebo který i přes zimu lehounce pracoval, můžete – pokud vše půjde dobře – počítat s tím, že základní kondici (základní vytrvalost, rychlost i sílu) získá přibližně za 3‒4 měsíce. 

Přesto je třeba počítat s tím, že spolehlivé výsledky posilování se projeví za 3‒6 měsíců tréninku, takže jestli s koněm sportujete, musíte začít jednoduššími závody, které se tak stanou součástí vašeho tréninku; náročnější soutěže si nechejte až na druhou polovinu sezony, kdy by už kůň měl být skutečně dobře natrénován po všech stránkách. 

Autor textu: MVDr. Dominika Švehlová
Autor fotografií zdroj: MVDr. Dominika Švehlová
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru