Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Žalostná situace koní na Ukrajině
Sdílet:

Žalostná situace koní na Ukrajině

Koně
Všeobecné

Válka na Ukrajině tvrdě dopadla také na chovatele zvířat. V internetových diskuzích můžeme denně číst stovky smutných příběhů a proseb. Ve velice složité situaci se nacházejí majitelé koní a dalších hospodářských zvířat. 

Obrázek o jejich problémech si můžeme udělat dle příspěvků ze skupiny: Pomoc dla koni w Ukrainie – Допомога для коней в Україні.

 

Ve válkou zasažených oblastech dochází krmivo, chovatelé se je snaží nějakým způsobem nahradit, například sbírají suchou trávu. Někteří se snaží do postižených oblastí zajistit dodávku krmiv, ale některá místa jsou pro vozidla nedostupná. Někteří zoufalí majitelé nabízejí své koně zdarma, pokud je někdo ze zasažených oblastí odveze.

Z některých příspěvků opravdu mrazí. Například Vladimír píše: „Mám 4 koně, 4 krávy, 5 telat a 100 koz. Žiju mezi vojenskou jednotkou a jadernou elektrárnou. Dne 27. 2. 2022 jsme chtěli odejít pěšky, ale vojáci mi nedovolili odvést zvířata a poslali nás zpět z důvodu bezpečnosti mě a mých zvířat. Někteří obyvatelé z vesnice mě ostře odsoudili! Obviňují mě z dezerce! Ale já nejsem dezertér, zachraňuji svou rodinu. Nemám normální lidskou rodinu. Moje rodina jsou moje zvířata kozy, krávy, koně, kočička a dva psi.“

Většina příspěvků jsou prosby o pomoc s odvozem koní, oslů nebo jiných hospodářských zvířat ze zasažených území. Lidé a jezdecké spolky z okolních zemí nabízejí hlavně možnost bezplatného ustájení a možnost odvozu zvířat od Polských hranic. Bohužel těchto nabídek je podstatně více než koní, které se podařilo přes hranice dovézt. Momentálně je pro transport hospodářských zvířat vyčleněn přechod Korczowa.

Opustit s koněm zemi není tak jednoduché. Koně mohou převážet přes hranice pouze osoby, které nemají zákaz opustit území Ukrajiny (zejména ženy, cizinci a senioři). Na hraničním přechodu se tvoří dlouhé fronty a koně tak musí čekat několik desítek hodin na odbavení. V současné době koně ještě musí mít doklady a splňovat zákonné náležitosti vyžadované pro vstup na území EU. 

Na pomoc koním byla s pomocí Mezinárodní jezdecká federace (FEI) založena organizace Ukrainian equestrian federation (UEF), která podporuje ukrajinské majitele koní, jezdecké školy, sportovce, jezdecké kluby, stáje a profesionály. 

Dle jejích informací je na Ukrajině více než 100 000 koní (což je o něco více než v ČR), mnoho v právě ve válkou zasažených oblastech. Majitelé koní, jezdecké školy, sportovci, chovatelé a profesionálové se nachází v zoufalých podmínkách bez prostředků na záchranu svých koní. Pokud chcete nabídnout pomoc koním a jejich majitelům u této organizace, můžete tak učinit zde: https://helpukrainehorses.eu/en/offer-help-en/?amp=1.

Situace se mění z hodiny na hodinu, ale doufejme, že se podaří zachránit co nejvíce lidí a zvířat. Smutné je, že v roce 2022 se stávají až mrazivě aktuální verše jedné staré známé básně:

Vzkazují bratři tví, jako ty, pastevci koní,

u ohňů nočních že přepad je veliký žel,

už ani nepějí, hlavy jen kloní,

líto jim sebe je, líto je koní,

budeš-li zpívati, za ně bys za všechny pěl...

Autor textu: JUDr. Lenka Staňková, Shutterstock
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru