Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Roční modelový zdravotní program stáda ovcí
Sdílet:

Roční modelový zdravotní program stáda ovcí

Ovce, kozy
Všeobecné

•pokračování z Fauny č. 3 15. dubna - 5. června: Kontrola bahnění u dodatečně zabřezlých bahnic. Aseptické provedení (s ohledem na stáří jehň...

•pokračování z Fauny č. 3

15. dubna - 5. června:
Kontrola bahnění u dodatečně zabřezlých bahnic.
Aseptické provedení (s ohledem na stáří jehňat, úroveň jejich vývoje a zdravotního stav a s přihlédnutím k vývoji počasí) krvavých zákroků u jehňat (označování, kastrace, kupírování ocásků u chovných jedinců), s kontrolou případného výskytu myiázy (napadání hmyzem) a komplikací, vznikajících při hojení ran (zejména se vyskytujících při přetrvávajícím teplém jarním počasí).
15. dubna - 5. června (a trvale až do podzimu) - pokračování:
Střídání pastevních areálů. Kontrola jejich zoohygienických parametrů.
Průběžná kontrola zdravotního stavu bahnic a jehňat během jejich permanentního pobytu v pastevním areálu. Kontrola výskytu metabolických poruch u bahnic a jehňat, orgánových onemocnění (zejména mastitid, průjmových onemocnění a onemocnění dýchacího aparátu), myiázy, kokcidiózy, tasemničnatosti, slezové (i plicní) červivosti, enterotoxémie, nakažlivé hniloby paznehtů, příměti pyskové, infekční keratokonjuktivitidy, případně (podle místních podmínek se vyskytujících a hrozících) dalších onemocnění. Předkládání minerálních lizů (nejlépe o speciálně, pro daný chov, připravené receptuře).
Zabezpečení dostatku kvalitní napájecí vody zvířatům po celé pastevní období.
Kontrola úrovně využití živin u bahnic a zejména u jehňat (kontrola úrovně příjmu mléka a pastevního porostu, dosahované míry konverze živin a výše přírůstků živé hmotnosti).
Opakovaná skupinová koupel končetin bahnic i jehňat. Pastva beranů (v izolované skupině).
6. června:
Odběr trusu k parazitologickému vyšetření u jehňat .
Odběr krve všech dospělých zvířat k serologickému stanovení protilátek maedi-visny a provedení (případně) předepsaných vyšetření v rámci státní zakázky veterinární činnosti (tuberkulinace).
8. června:
Kontrola výsledku tuberkulinace.
Individuální ošetření končetin u bahnic.
12. června:
Odčervení jehňat (přípravky, volenými dle výsledků parazitologického vyšetření).
Vakcinace jehňat proti klostridióze přípravkem MILOXAN inj. ad us. vet. (1. aplikace v rámci zahájení vakcinačního programu).
Individuální ošetření končetin u bahnic a jehňat.
Příprava a roztřídění lučního sena (travní senáže) dle kvality, s určením pro výživu stáda v jednotlivých obdobích reprodukčního cyklu (a laktace) zvířat v následném zimním období. Vyřazení maedi-visna (S+) ze stáda (jejich případný prodej do chovu bez realizace ozdravného programu).
26. června:
Vakcinace jehňat proti nakažlivé hnilobě paznehtů přípravkem FOOTVAX inj. ad us. vet. (1. aplikace v rámci zahájení vakcinačního programu).
Skupinová koupel končetin bahnic i jehňat.
Kontrola výskytů mastitid u bahnic.
10. července:
Vakcinace jehňat proti klostridióze přípravkem MILOXAN inj. ad us. vet. (2. aplikace v rámci zahájení vakcinačního programu)
24. července:
Vakcinace jehňat proti nakažlivé hnilobě paznehtů přípravkem FOOTVAX inj. ad us. vet. (2. aplikace v rámci zahájení vakcinačního programu).
Případná vakcinace základního stáda bahnic proti nakažlivé hnilobě paznehtů přípravkem FOOTVAX inj. ad us. vet. (podle výskytu klinických příznaků nakažlivé hniloby paznehtů).
Individuální ošetření končetin u bahnic.
Skupinová koupel končetin bahnic i jehňat. Stanovování vlastní masné užitkovosti (vážení jehňat v průměrném stáří 100 dnů). Předvýběr plemenných beránků a chovných jehnic.
25. července:
Separace jehňat podle pohlaví (odstav a převod beránků do vlastního oplůtku, nadále trvající pobyt jehnic s matkami).
26. července - 22. srpna:
Průběžná kontrola zdravotního stavu bahnic a (zejména odstavených) jehňat.
Kontrola výskytu mastitid u bahnic po odstavu jehňat (beránků).
Kontrola reálné úrovně příjmu živin zvířat (zejména v případě výskytu letních přísušků).
23. srpna:
Výběr (již dříve odstavených) plemenných beránků a (dosud s matkami ustájených) chovných jehnic. Podpora jejich zdravotního stavu a vývoje kvalitní výživou, aplikací doplňků biofaktorů a minerálních přísad.
Prevence urolitiázy u plemenných beránků.
Odběr trusu k parazitologickému vyšetření u bahnic a u jehňat.
30. srpna:
Odčervení bahnic a (chovných) jehňat (podle potřeby a prokázané intenzity parazitární invaze, při použití léčebných přípravků, určených na základě parazitologického vyšetření).
24. září:
Odstav chovných jehnic.
Odstav a prodej masných jehňat (z pastevního areálu) ve stáří 150 - 175 dnů, v průměrné živé hmotnosti 43 ± 5 kg.
25. - 28. září:
Kontrola výskytu mastitid u bahnic (zejména u zvířat po uskutečněném jednorázovém odstavu jejich jehňat /chovných jehnic/).
Individuální ošetření končetin u bahnic. Skupinová koupel končetin bahnic a chovných jehňat. Provedení zdravotních zkoušek u plemenných beránků a (k následnému prodeji určených) chovných jehnic, připravovaných na nákupní trh.
Hodnocení celkové kondice a zdravotního stavu bahnic základního stáda po ukončení období laktace.
29. září:
Uskutečnění nákupního trhu plemenných beránků a prodeje chovných jehnic. Dodržení protinákazových opatření pro ochranu (vlastního i cizích) chovů.
30. září:
Kontrola vedení (doplnění) kompletní zdravotní evidence.
Analýza celoročního dodržování všech ve zdravotním programu stáda stanovených ukazatelů a požadavků i dosažených zdravotních (i celkových) chovatelských výsledků. Rozbor zjištěných nedostatků. Modifikace zdravotního programu stáda.
Příprava na bonitaci základního stáda bahnic (a tím i na zahájení další chovatelské sezóny, plánované na /následující den/ 1. října).
Autor textu: MVDr. Miloslav Skřivánek, CSc., MVDr. Soňa Šlosárková, PhD.
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru