Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Nákup a prodej koní
Sdílet:

Nákup a prodej koní

Koně
Všeobecné

Nákup nebo prodej koní má mnoho aspektů a v tomto článku se zmíníme jen o některých. Obchodem koní v době,kdy kůň patřil za hlavní tažnou sílu, se...

Nákup nebo prodej koní má mnoho aspektů a v tomto článku se zmíníme jen o některých.

Obchodem koní v době,kdy kůň patřil za hlavní tažnou sílu, se živilo mnoho obchodníků koní nebo dokonce společností a firem. Ke koňským trhům bychom v dnešní době mohli přirovnat obchody s automobily - autobazary.Tento proces měl svoje pravidla, zákonitosti,rituály, zvyklosti a nijak se výrazně neodlišoval od jiných obchodů. Formy prodeje byly a jsou velmi různé. Od privátních obchodů mezi jednotlivci, přes skupinové, až po tržní - dnes můžeme říci aukční. Jedno však mají společné. Jsou zde vždy dvě strany. Kupující a prodávající, které však mají protilehlé zájmy. Kupující chce vždy koupit za co nejméně a prodávající prodat za co nejvíce. Hlavním úkolem obou stran by proto mělo být, co nejobjektivněji zjistit materiální hodnotu zboží - v našem případě hodnotu koně. Strana, která získá těchto informací více, pochopitelně profituje. Dobrým obchodem můžeme potom nazvat takový, kdy mají obě strany pocit, že vytvořily buď zisk nebo aspoň vnitřně uspokojili svoji potřebu a tím naplnily i svůj cíl. Pokusím se nyní definovat základní aspekty pro nákup - prodej.

Domnívám se , že nejdůležitějším je pro obě strany cena - hodnota koně. Dohoda na ceně dříve končila klasickým plácnutím na obchod, předáním peněz z ruky do ruky a nový majitel si odváděl nakoupeného koně. Takový obchod je jistě stále možný, ale nese celou řadu nevýhod a rizik. Kupující zde nemá žádnou šanci cokoliv reklamovat a zjišťovat o hodnotě zboží - koně. Cena koně se skládá z mnoha racionálních a i pocitových prvků na obou stranách uskutečňujících obchod. Mnoho lidí, a to i obchodníků , postupuje při nákupu do jisté míry emocionálně a teprve po určité době začíná pochybovat o tom , zda cena koně odpovídá zaplacené sumě. Dospěje - li nový majitel k přesvědčení, ať už oprávněně nebo ne, že tomu tak není, začne hledat v mnoha případech cestu ke slevě nebo vrácení zboží. Nejsnazší a v případě, že kůň nemá žádné právní vady, téměř jedinou pomocí při reklamaci je posudek veterinárního lékaře nebo soudního znalce. Dostane-li se kůň do rukou člověku, který o něj řádně pečuje a erudovaně jej využívá, nebývá v případě seriózního přístupu prodávajícího žádných problémů. Existuje však i druhá možnost, že se kůň dostane do rukou naprostého laika, po čase se zhorší jeho charakter, zdraví nebo ztratí způsobilost k výkonům, pro které byl kupujícím pořízen. Nový majitel, je - li soudný, si uvědomí svou chybu. V opačném případě si chybu neuvědomí nebo nepřizná. V obou případech však může nový vlastník podlehnout pokušení žádat slevu či koně vrátit. Po krátké poradě s právníkem pozná, že s reklamací neuspěje.

Kupující by v první řadě měl mít ujasněno co chce a jaké možnosti k naplnění svých cílů má. Měl by být aspoň minimálně informován o situaci na trhu a o aktuálních cenách. Pokud se necítí schopen sám reálně zhodnotit všechny souvislosti, měl by požádat odborníka - specialistu o konzultaci nebo radu. Velmi často se tak vyvaruje následného zklamání a ušetří si i mnoho peněz.

Nákup začíná prohlídkou koně v boxu - ve stáji. Zde by měl posoudit kondici, srst, chování, reakce, dýchání, apetit a výkaly. Dotazy na majitele by měl zjistit krmnou dávku, výcvik nebo způsob využívání koně, úroveň ustájení a ošetřování, které ovlivňují charakter koně a jeho zdravotní stav. Po vyvedení koně ze stáje na tvrdý podklad posoudit utváření a postoj končetin, tvar kopyt, okování a ovladatelnost. Poté by měla následovat prohlídka očí, chrupu, šlachového aparátu, kloubů, posoudit dýchání, pohlavní a kardiovaskulární aparát. Poté si necháme koně předvést v klusu, kde si všímáme pravidelnosti , síly a rovnoměrnosti úderu kopyt, prostornosti chodu, nesení hlavy a ocasu.

U koní pracujících pod sedlem by měl následovat zátěžový test pro dýchání a kardiovaskulární aparát odpovídající budoucím požadavkům na kupovaného koně (turistický, školní, skokový , dostihový, špičkový sportovní). Pro účel zjištění skokových schopností u skokových koní je žádoucí nechat koně skočit na lonži nebo ve volné uličce. Zde si všímáme ochoty ke skoku, pozornosti, činnosti končetin, pohybu hlavy a hřbetu.

Po krátké přestávce znovu koně posoudíme v klidu - posuzujeme rychlost zklidnění a vrácení se dechové a tepové frekvence do výchozího stavu - tím posoudíme trénovanost a typ nervové soustavy. U koní, u kterých vzniknou pochybnosti o zdravotním stavu některé tělesné partie, provedeme speciální zkoušky, popřípadě si vyžádáme cílené vyšetření změněného orgánu veterinární službou .

Poté zvážíme , zda -li kůň se všemi nalezenými nedostatky může sloužit našemu účelu, pro který ho kupujeme. Většinou se ani prodávající nebrání na základě nově zjištěných skutečností upravit prodejní cenu. Uskutečňovat obchod jen se zdravými koňmi bez chyb je jistě nereálný požadavek. Takový obchod by se asi nikdy neuskutečnil. Nevím, zda ten nejzdravější kůň je jen nejméně ze všech nemocen. I mezi účastníky olympijských her totiž existují koně s nálezy na srdci, patologickými rentgenovými nálezy na končetinách nebo pozitivními ohybovými zkouškami. Proto si nechejte odborníkem vystavit nález a vyjádření, jak může zmíněná změna ovlivnit využití nebo omezit požadovanou funkci či výkon kupovaného koně. Požadované vyšetření hradí majitel koně, který se tak vlastně také chrání před reklamací na subjektivní zjištění kupujícího.

Dalším faktorem, který ovlivňuje cenu koně je jeho původ, popřípadě výkonnost rodičů a vlastnosti předků. Je proto nezbytné se seznámit s „občanským průkazem koně“ - listem o původu koně. Každý řádně evidovaný kůň má centrální evidencí vystaven list o původu, ve kterém je kromě jeho původu uveden popis,barva, trvalé a získané odznaky a také poslední majitel. Vyžádáním si tohoto dokumentu zjistíte, zda je prodávající skutečným majitelem a má k němu vlastnické právo. Sportovní koně mají vystavenou licenci , kde je opět identifikace koně. Dalším dokumentem byla sportovní knížka koně, jehož součástí byla i evidence léčebných a preventivních veterinárních zákroků. Od r. 1999 je tato informace součástí průkazu koně, vydávaným centrální evidencí ve Slatiňanech.

Samozřejmostí by mělo být sepsání kupní smlouvy. Kupní - prodejní smlouva by měla obsahovat nacionálie obou stran, předmět nákupu - prodeje, identifikaci koně, popis a zhodnocení koně v době prohlídky, zlozvyky a nectnosti, sportovní nebo chovatelskou minulost, podmínky za jakých se uskuteční převod vlastnictví, dohodnutou cenu, způsob platby, zákonem stanovenou reklamační lhůtu (dle obchodního nebo občanského zákona) a jako přílohu doklad o veterinárním vyšetření pro přesun zvířat nebo zprávy a nálezy speciálních vyšetření. Všechny tyto dokumenty jsou kompletně vystavovány při aukčních prodejích. Tam organizace , která pořádá aukci, garantuje výše uvedené požadavky a v zahraničí např. je již při aukci sportovních koní kupující seznamován s RTG nálezem na předních kopytních kloubech. Tento typ prodeje je z hlediska kupujícího nejserióznějším, protože nezávislá organizace za určitý poplatek z prodejní ceny vám garantuje a seznámí vás s prodávaným koněm podle vyjádření odborníků. V poslední době se s nástupem počítačové technologie objevuje zprostředkování nákupu - prodeje prostřednictvím internetu. Bývá zde uveden stručný popis a charakteristika koně, často jeho fotka nebo dokonce video záznam, jeho cena a podmínky prodeje. Tato forma nabídky kupujícímu jistě ušetří spoustu času, cestování , finančních prostředků a prodávajícímu umožňuje zase seznámit se svoji nabídkou širší a větší okruh potencionálních zákazníků. Jistě se před konečným podpisem smlouvy pojede na koně osobně podívat nebo pověří zástupce a nebude kupovat „zajíce v pytli“ z obrazovky počítače. Ušetří však mnoho cest při hledání svého typu a bude se orientovat už jen ve vybraném souboru. Tyto informace jsou součástí časopisu, který jste si koupili právě za účelem nákupu - prodeje. Pracovníci redakční rady mají za cíl spokojeného zákazníka, čtenáře, kterému nejen umožní zprostředkování nákupu - prodeje , ale nabízí také zajištění odborného poradenství , kontaktů s odborníky nebo informace, které budete požadovat.

Autor textu: MVDr. Jaroslav Dražan
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru