Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Český albín
Sdílet:

Český albín

Český albín je naše národní plemeno králíka. Vyšlechtil je před 70 lety prof. Dr. Žofka z Kladna. Poprvé byl představen chovatelské veřejnosti v roce 1928 na výstavě v Kladně-Kročehlavech. Český albín nebyl v našich chovech rozšířen tak, jak by si pro dobrou užitkovost, přizpůsobivost místním podmínkám a líbivý vzhled zasluhoval.

Počátky chovu

Pro šlechtění českých albínů byl v roce 1966 ustaven chovatelský klub. První akcí klubu byla speciální expozice českých albínů při okresní výstavě v Benešově v témže roce. Vystavená zvířata byla typově značně nevyrovnaná, měla vesměs nižší hmotnost a různé vady ve tvaru z čehož vyplynulo i nízké ocenění, kde byl dosažen průměr necelých 91 bodů. Pro vývoj plemene bylo velmi důležitým opatřením zavedení samostatného standardu ČA, který podle vzorníku z roku 1966 byl až na barvu očí shodný s plemenem Vb. Z organizačního a chovatelského hlediska se o regeneraci českého albína nejvíce zasloužili chovatelé: Antonín Novák, Bergman, Dorůžka, ing. Kaplan, ing. Křivský, Paul, Pecha, Švadlenka, Vaněk a Vašek. Velká zásluha přísluší samozřejmě i sboru posuzovatelů, který šlechtitelskou práci kontroluje a usměrňuje. Významným uznáním šlechtitelské činnosti bylo zařazení českého albína jako jediného původního českého plemena do skupiny masných plemen pro intenzivní produkci králičího masa. Český albín prokázal ve zkouškách užitkovosti velmi dobrou rozmnožovací a růstovou schopnost i jatečnou výtěžnost.

Odlišnosti od BOA i Nb

Typem se český albín značně liší od BOA i Nb. Tělo je přiměřeně dlouhé, válcovité se silným osvalením. Hlava je široká u králic poněkud jemnější. Uši jsou masité, vzpřímené a lžičkovitě otevřené. Jejich délka je kolem 13 cm. Barva očí je červená s tmavší karmínovou panenkou. Končetiny jsou silné, středně dlouhé se vzpřímeným postojem. Srst je hustá a pružná. Barva krycího chlupu je čistě bílá. Lesklé pesíky dávají krycímu chlupu stříbřitý nádech. Pro svoji kvalitu jsou kožky českých albínů vhodné ke zpracování v kožešnickém průmyslu.

Klub chovatelů králíků ČA

Klub chovatelů králíků ČA, který mimo jiné sdružuje i chovatele králíků Hb., se i nadále snaží o zkvalitnění standardních u užitkových vlastností daných plemen. Za tímto účelem jsou každoročně klubem ručeny výstavy, na kterých klub pořádá svoje expozice. V Kolíně se každoročně koná v prosinci Speciální výstava, při které provádíme výběr nejkvalitnějších zvířat pro typizaci a zvířata, která typizací prošla jsou zapsána do plemenné knihy, kde je sledována kvalita jejich odchovu. Na výstavách určených klubem se pohybuje průměrné ocenění českých albínů kolem 93,5 bodů, což potvrzuje zvýšení kvality.

Výbor klubu má zájem o rozšíření členské základny mezi dalšími chovateli českého albína případně i hototského bílého, které rádi v našich řadách uvítáme. Zájemci se mohou přihlásit na adrese tajemníka klubu: Těšínský Jaroslav, Chotěměřice 10, 584 01 Ledeč nad Sázavou.

Autor textu: Jaroslav Těšínský
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru