Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Není zakrslík jako zakrslík
Sdílet:

Není zakrslík jako zakrslík

Jistě si mnozí chovatelé králíků všimli, že v prodejnách chovatelských potřeb, ať jsou nazývány jakkoliv, mají kupující poměrně často v nabídce živý...

Jistě si mnozí chovatelé králíků všimli, že v prodejnách chovatelských potřeb, ať jsou nazývány jakkoliv, mají kupující poměrně často v nabídce živých zvířat také králíky. Již samotnou cedulku nad teráriem nelze přehlédnout. Většinou zní: Králíček zakrslý k ochočení, či podobně.

A tak se poměrně často stává, že skutečným chovatelům králíků volají lidé, kteří si takového zakrslíka koupili. Nejčastější dotaz zní: proč mě ze zakrslíka vyrostl velký králík, proč má tak dlouhé uši atp. Kde hledat příčinu. Především je potřeba o chovu zakrslíku něco vědět. Kde se budoucí chovatel nejvíce dozví je samotná návštěva chovatele a zde má možnost uvidět to které plemeno. Další je návštěva některé z výstav, protože není chovatelské výstavy, kde by alespoň několik zakrslých králíků nebylo vystaveno.


• zakrslý kuní bílopesíkatý černý vd typ

Pokud se začínající chovatel rozhodne právě pro králíky zakrslé, má si určitě z čeho vybírat. Nejčastěji jsou chováni hermelíni červenoocí (Heč), méně modroocí. Zakrslíci barevní jsou chováni v nepřeberné paletě různých barev. Nejtypičtější jsou zakrslíci divoce zbarvení, ale i černí a modří. Na výstavách v SRN je vidět zakrslíky typické téměř ve všech barevných rázech a také s kresbou (Z strakáči), ale i s různou strukturou srsti, kdy liščí mají srst dlouhou, naopak se srstí krátkou Zrex zbarvený podle barevného rázu. Podle postavení uší (ale také podle hmotnosti) lze chovat i zakrslé berany , kteří jsou v dospělosti v hmotnosti na maximální počet bodů od 1,5 kg do 2,00 kg. Charakteristické jsou i podkovovitě svěšené uši. Zakrslíci barevní mají ideální hmotnost od 0,9 kg do 1,25 kg.

Proč tedy zakrslíci (pokud jsou králíci zakrslí) přerůstají. Především jde o chyby ve správné výživě. Pokud se králíček koupí dětem do bytu, bývá často překrmován pečivem, zrninami a již při koupi prodejce nabídne ke krmení granule. A tak se i ze skutečného zakrslíka stane přetloustlý králík-obluda. A to pominu to, že se koupí králík zakrslý beran, který je obzvláště žravý a tak je z něj i tříkilový zakrslík. Základem krmné dávky je seno (vojtěška atp.) a jen občas podat chleba či granule, ale opravdu jen na olíznutí. Samozřejmě nesmí chybět stále voda.


• hermelín červenooký typický 1,0

Druhým faktorem, proč v obchodech nabízení zakrslíci (podle názvu) přerůstají je skutečnost, že již při letmém pohledu do klecí v prodejně je patrné, že vystavení králíci jen stěží, byť v dávné minulosti, měli něco společného se zakrslíky. Je to věcí špatné orientace prodejců a na straně druhé z toho těží i chovatelé králíků, kteří využívají neznalosti a tak dodávají „zakrslíky“ těsně po odstavu od králice, kdy jsou ještě maličcí. Pro některé do- davatele“chovatele“ je dobrých i 80 Kč za dvouměsíční králíče.

Co vede obchodníky ke koupi pochybných „zakrslíků“ ? Především je to již zmíněná nákupní cena. Kdo by prodal skutečného zakrslíka za oněch 80 Kč? Zkušený chovatel si králíčky ponechá, vybere ty pěkné a ti se potom prodávají za daleko větší cenu. I průměrný zakrslík by stál při výkupu cca 150 Kč a se 100% přirážkou, která je v zooprodejnách běžná, by byl neprodejný. Na straně druhé by měl kupující jistotu, že kupuje zakrslíka.

Zakrslého králíka poznáme především podle široké hlavičky, ale hlavně délka uší v dospělosti nesmí přesahovat 5,5 cm ! U mláďat ještě méně. Ale doporučuji kupovat zakrslíky dospělé, i když o něco dražší a nejlépe podle rad v úvodu. Radost z chovu zakrslíka vynahradí vyšší výdaje na pořízení králíčka.

Autor textu: Milan Jedlička
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru