Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Kladno hází...
Sdílet:

Kladno hází...

Tento nadpis jsem si vypůjčil z dřívějších dob, kdy kladenský hokej hrál o pocty nejvyšší. Tehdy fandové aplaudovali vítězná tažení Vacílka, Vimra,...

Tento nadpis jsem si vypůjčil z dřívějších dob, kdy kladenský hokej hrál o pocty nejvyšší. Tehdy fandové aplaudovali vítězná tažení Vacílka, Vimra, Karase, Lidického, Pospíšila a dalších. Vždy po pěkné akci znělo halou "Kladno hází".

Obdobný pocit jsem měl v sobotu 10. března 2001 při návštěvě místní výstavy králíků, drůbeže, holubů a morčat v Kladně - Rozdělově. Výstavu obeslalo 103 chovatelů téměř z celých Čech a bylo i několik z Moravy, kde zvláště chovatelé českého albína pořádali speciální expozici těchto králíků. Shodou okolností byla ve stejný termín Podbrdská výstava v Zaječově, okres Beroun. A tak síly i zájmy chovatelů středočeského regionu se musely rozdělit. To bylo i patrné na Kladně, kde se však ukázalo, že někdy méně je více. V paměti ještě mám podzimní výstavu, kde byly speciálky japonských králíků, klubu zakrslých králíků a navíc velmi pěkná I. výstava sebritek v ČR. Tehdy se sešlo na výstavě téměř 1000 kusů zvířat, a to byl nápor na organizaci výstavy a další zajištění pro návštěvníky.

Letoš to bylo o něčem jiném. Kdo přišel, měl možnost prohlídky zvířat v naprostém klidu a pohodě.

Králíků bylo vystaveno 332 kusů, dle oceňovacích lístků byla jejich kvalita výborná. Byla to skutečně lahůdka chovatelské dovednosti. Nejúspěšnější byli chovatelé: St. Najman - NoS 94,5 b., J. Černý - FB 95, O. Pospíšil - Vss 95, J. Novotný - Čv 94,5, T. Drmla MS 95, J. Novotný - Vm 95, M. Korynta - Vš 95, V. Kasl - Nb 95, R. Plecitý - ČA kol. 385, J. Fila - ČA 95,5, J. Pichl - Nč 95, O. Pospíšil - Kal 94, L. Pospíšil - Al 95, Z. Zábranský st. Za 96, V. Olišar - MaB 94,5, V. Cimrman - Čm 95, J. Pešula Ma 94,5, Fr. Škopek - Sč 95, J. Salač Hoč 94, R. Vosecký - Tč kol. 378,5, J. Vrťátko - ZBčo 94,5, V. Cvrk ml. - kol. ZBdiv 381, z ní č. 265 96 b., M. Homolová - Z div. 94,5, MCH K. Snopová - Zčč 94,5, ZBíč 94,5, J. Vrťátko ZRč 94,5, J. Motejzík - Rex hav. - 94,5 bodu. Byl veliký zájem o koupi králic, především větších plemen, nabídka nepostačila poptávce.

V expozici holubů jsme viděli pěkné jedince, i když menší počet vystavených kusů je třeba omluvit nevhodným termínem. Většina holubů doma u chovatelů hnízdí, vyvádí prvá holoubata. I tak bylo na co se dívat a velice se líbili holubi chovatelů: A. Klimeš - Mor. pštros modrý kapr. bělooc. - 94 b., J. Pichl - benešovský 94, Z. Zábranský st. maltézský slep. 94, V. Vitín - king bílý 95, V. Vestfal - king černě střík. 95, I. Strnad - angl. dragoun 95, Z. Sedmík - brněnský voláč 95 bodů.

Drůbež byla ukázkou českého dvora, čestné ceny získali chovatelé - A. Kissová - sasexka sv., St. Malec - sebritka stř., J. Pichl - z. wyandotka žíh., M. Homolová - antverp. vousáč a a V. Drexler - perlička modrá. Poptávka byla po slepicích nosných plemen, zůstala bohužel neuspokojena.

Své místo si v chovatelském světě hledají i morčata, ukázka v kleci č. 333 byla předmětem zájmu, především dětí.

Již několik let má při kladenských výstavách speciální expozici Klub chovatelů králíků českého albína a hototských. To, že jsou na Kladně vystavováni čeští albíni má své opodstatnění. Byl to kladenský učitel p. prof. Dr. Josef Žofka, který českého albína vyšlechtil na výstavě v Kladně - Kročehlavech v roce 1928 po prvé vystavil a předvedl chovatelské veřejnosti. V jeho šlépějích pokračuje klub českého albína, který v letošním roce bude slavit 35. výročí svého založení (1966). Jistě bude na podzimní slavnostní schůzi vzpomenuto jeho zakladatelů, všech nadšenců chovu tohoto králíka. Při výstavě bylo předvedeno 30 králíků ČA a 1 Hb, od 11 chovatelů. Šampionem výstavy se stal samec chovatele J. Fily - 95,5 b., dále čestnou cenu získala výborná kolekce R. Plecitého - 385 b. Expozici hodnotil př. A. Jonák, bylo udělo 14 x 94 a více bodů. Bylo patrné, že šlechtitelská komise klubu velice citlivě vede zájem chovatelů ČA k vytváření typu králíka, který najde široké uplatnění u chovatelů, kteří mají oblibu v albínotických plemenech.

Ke každé výstavě patří i starostlivost o návštěvníka. A zde je třeba kladenské chválit. Všechna zvířata byla v pěkné kryté hale, všude čisto a pořádek. Visačky na klecích i pečlivě zpracovaný katalog podaly všem zájemcům potřebné infomace o každém zvířeti. Prodej zvířat byl rychlý a bez problémů. Je dodržována letitá zásada, že cena na kleci je prodávajícího a příplatek + 10 % je ve prospěch výstavy. Vysokou úroveň mělo i občerstvení. Byla nabídka jídel české kuchyně, nápoje a vše při velmi solidních cenách. Zkrátka nebylo co vytýkat. Bohužel při hodnocení návštěvnosti již tolik chvály nebylo. Víme o tom, že pořadatelé věnovali na propagaci výstavy mnoho prostředků i osobního úsilí. Kladenská veřejnost však cestu na výstavu nenašla. Snad to bylo vlivem i toho, že v tomto regionu byla jarní školní prázdniny a tak mnoho dětí bylo se svými rodiči na horách. Své jisté měla i výstava v Zaječově. Je skutečně škodou, že tuto zdařilou chovatelskou přehlídku shlédlo podstatně méně návštěvníků než se čekalo. Tak tedy, snad až příště. Přes to je třeba poděkovat všem chovatelům kladenské organizace i přespolním vystavovatelům za uspořádání výstavy, popřát všem stálé zdraví, spokojenost v osobním i chovatelském životě.

Autor textu: Antonín Štětka
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru