Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Králík, kožka, kožich
Sdílet:

Králík, kožka, kožich

Králíci
Všeobecné

Každý chovatel králíků čas od času uvažuje o tom, jak využít kožešiny ze svých králíků, protože ceny vykupovaných kožešin jsou směšné. Proto jen málokterý chovatel si dá práci s králičinou dle představ výkupců. Tito totiž požadují odříznutí nožek, hlavy a také určitou hmotnost . Právě hmotnost kožek chovatelů, kteří se zajímají o chov sportovních plemen králíků a u vrhů z letních chovů způsobuje problémy. Hmotnost suché králičiny musí být alespoň 16 dkg, aby chovatel dostal 5 Kč. A tak zarytá kůže u stromu dá králíkáři větší užitek v podobě lepší úrody.

Plemena králíků, předurčená k výrobě kožešin

Jsou však plemena králíků, která jsou svou krásou předurčena právě k výrobě kožešin. Jak tedy hodnotné králičiny, vhodné na výrobu kožešin získat. V široké paletě plemen najdeme i králíky určené hlavně pro tyto účely. Jsou to králíci krátkosrtstí, kteří jsou chováni v obrovské paletě barev. Nejčastěji je prezentován především castorex, u kterého vyniká zajímavé bobrovité zbarvení. Jen málokterý chovatel kvalitní kožešinu prodá. Většinou je do kůže “oblečena” celá rodina. Podobně to dělají chovatelé u plemen se zvláštní pěknou barvou či kresbou. Podle zkušeností kožešníků je na kožich z králičiny potřeba cca 35 ks kožek. Vyčinění si někteří chovatelé dělají sami , ale převážná většina chovatelů využívá služeb družstva v Brtnici, kteří prý dělají slušně. Cena za vyčiněnou kožešinu čítá 25,- Kč. Takže celková cena za 35 kožek činí 875,-Kč a poštovné. Za ušití musíme počítat cca 3.000 Kč. Takže celková částka bude okolo 4.000 Kč. Měl jsem možnost vidět králičiny různě upravené a pěkně působí i různé střihy, které prezentují šikovnost kožešníka.

Co je třeba pro krásu udělat?

Musíme si uvědomit, že ne každá králičina je vhodná pro kožešnické zpracování. Většina vykoupených králičin končí rozemletím na klobouky. Ke kožešnickým účelům se vybírají jen kožešiny ze zimních porážek, kdy je srst dostatečně hustá, elastická a pružná. Při výběru musíme dbát na stejnoměrnost barvy u plemen barevných. Jakýkoliv, byť nepatrný rozdíl odstínu, vede k vyřazení u kožešníka. Dbát musíme na to aby byla dostatečně vyzrálá. Zralost kožešin bývá v době mezi osmým a desátým měsícem stáří. Svou roli a poměrně značný vliv na kvalitu králičiny hraje i krmení. Pokud králíka chováme pro kožešinu, přidáváme více olejnin, jako je slunečnice, len a v zahraničí i různé druhy granulí s provitaminem H, který je určen na zlepšení kvality srsti. Ze špatně krmeného králíka kvalitní kožešinu nikdy nezískáme! Proto chovatelé provádějí cílenou selekci počtu narozených králíčat a ve vrhu ponechávají maximálně osm králíčat. Po odstavu je dobré králíky rozdělit po jednotlivcích, tak jak to děláme v chovu pro výstavní účely.

Před porážkou

Chovatel před porážkou prohlédne vyzrálost a hlavně hustotu vlasu. Ta se zjišťuje (stejně jako na výstavách) rozfouknutím. Při husté kožešině v utvořeném trychtýřku není vidět kůži. Nejkvalitnější kožešinu chovatel získá v co možná nejkratším čase po zimním přelínání. Při výběru nesmí také podcenit délku vlasu, tato musí být stejná.

Na výstavách v zahraničí

Na výstavách v zahraničí (v minulosti bývaly i u nás) jsou prezentovány ukázky výrobků chovatelů. Běžné jsou i módní přehlídky, kde lze uvidět různě upravené králičiny. Našim návštěvníkům dávají inspiraci. Škoda, vždyť výrobky našich kožešníků spolu s umem a fantazií chovatelů nejsou pozadu. Chybí jen ona prezentace na chovatelských akcích.

Autor textu: Milan Jedlička
Autor fotografií zdroj: Milan Jedlička
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru