Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Výstavy a čestné ceny
Sdílet:

Výstavy a čestné ceny

O organizaci výstav, které pořádají Základní organizace Českého svazu chovatelů (dále jen ČSCH) již bylo několikrát napsáno. Chovatele králíků zajímají samozřejmě speciální výstavy králíků nebo expozice králíků na výstavách drobných domácích hospodářských zvířat, které jsou nejčastější. Připomeňme jistá pravidla, se kterými se v takovéto expozici králíků setkáme.

Pouze registrovaná zvířata

Vystavena a oceňována jsou zvířata, která jsou registrována (lidově řečeno tetována). Majiteli zvířat (i dovezených ze zahraničí) mohou být členové ČSCH, SZCH, školních statků, zemědělských družstev, členů zahraničních chovatelských organizací. Jednotlivá plemena musí být umístěna v klecích v pořadí, jak jsou uvedena ve vzorníku pro posuzování králíků. Doporučuje se, aby zvířata mladých chovatelů byla umístěna odděleně s výrazným označením.

Řád pro posuzovatele králíků

O povinnostech posuzovatelů pojednává Řád pro posuzovatele králíků. Posuzují se jednotlivá zvířata a kolekce v kategorii mláďat, dospělých zvířat. Posuzovatelé udílejí body, které návštěvníci naleznou na oceňovacích lístcích na klecích.
Katalog by si měl zakoupit každý návštěvník výstavy, pokud o chovatelství projevuje hlubší zájem. Najde zde spoustu užitečných údajů (mezi nimi i označení prodejných zvířat a jejich ceny), adresy jednotlivých vystavovatelů, nabídky inzerentů apod.

Cena je vyjádření kvality

Dostáváme se konečně k tématu, které navozuje titulek tohoto článku. Ceny jsou vyjádřením ocenění kvality vystavených zvířat a uznáním chovatelům za tyto výsledky. Mohou být věcného i finančního charakteru, vždy s písemným osvědčením. Jejich počet a hodnota vždy závisí na situaci a možnostech pořádající organizace. Dárci cen mají právo určit ceny, které darují např. pro nejlepší kolekci určitého plemene, pro nejlepšího samce nebo králíci určitého plemene, pro nejúspěšnějšího mladého chovatele apod.
Stupně cen charakterizuje úroveň výstavy od mezinárodních, národních (celostátních), speciálních, klubových až po výstavy místní, kterých je pochopitelně nejvíce.
Udělovány jsou tituly šampiónů, mistrů, klubových vítězů, mistrů klubu, vítězů výstav, vítězná kolekce. V každém případě se na místních výstavách setkáte s čestnými cenami a čestnými uznáními. Čestné ceny dostávají další vynikající jednotlivci nebo kolekce a čestná uznání přináleží nejlepším mláďatům, kolekcím mláďat a dalším zajímavým exponátům.
Ve všech případech platí, že o přidělení cen, které jsou k dispozici, rozhodují výhradně posuzovatelé a na jejich rozhodnutí nesmí nic měnit ani výstavní výbor či pořadatel, ani kdokoliv jiný.
Z hlediska propagace je dobré, když přidělované poháry jsou vystaveny k prohlédnutí veřejnosti a vlastní předání proběhne veřejně v odpoledních hodinách za účasti sponzorů a dárců čestných cen. Mnohdy tomu tak nebývá. Čestné ceny jsou vystaveny, ale chovatelům jsou předávány bez účasti veřejnosti. Je to škoda, protože je užitečné, aby se návštěvníci výstavy dozvěděli, kdo je ten nejlepší a na druhou stranu i poskytovatelé čestných cen a ocenění mají možnost své prezentace před veřejností.

Firma TONAK a.s.

Firma TONAK a.s. z Nového Jičína podporuje organizace ČSCH při pořádání výstav poměrně značným finančním příspěvkem. Je třeba se obrátit na paní Libuši Pechovou telefon 0656 782 550, fax 0656 782 513 a dohodnout se na podmínkách.
Organizace, které mají zájem o poskytnutí příspěvku na výstavu se mohou zaregistrovat na adrese:
TONAK, a.s., Zborovská 65, paní Libuše Pechová, 741 11 Nový Jičín odesláním přiloženého kupónu. Žádosti odeslané prostřednictvím kupónu časopisu FAUNA budou vyřizovány přednostně.
TONAK, a.s. nabízí svou pomoc organizacím ČSCH již několik let. Ústřední výbor ČSCH byl požádán o sdělení adres jednatelů ZO, aby jim mohla být nabídka podpory jejich výstav poskytnuta. Bohužel do dnešního dne nebyly adresy firmě poskytnuty. Proto se TONAK, a.s. obrací na chovatele touto cestou prostřednictvím Klubu chovatelů králíků masných plemen.
Chovatelské výstavy jsou, kromě svého odborného poslání, důležitými společenskými a výchovnými akcemi. Je třeba hluboce smeknout před lidmi, kteří se na jejich zajištění a pořádání podílejí. Jsou to nejen pořádající chovatelé a posuzovatelé, ale také ti, kteří mohou přispět radou, věcným darem, finanční podporou.

Závěrem

Přeji všem organizacím pro pořádání jejich výstav a přehlídek hodně zdaru, příznivé podmínky, pěkné počasí. Návštěvníkům příjemné zážitky a poučení. Nám chovatelům potom možnost zakoupení kvalitních chovných zvířat.

Autor textu: Milan Kuba
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru