Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Zjišťování březosti králic
Sdílet:

Zjišťování březosti králic

Králíci
Všeobecné

Jsou chovatelé, kteří si ověřují oplodnění samic králíků kontrolním připuštěním, kdy po pár dnech od prvního připuštění dají samici znovu k samci. T...

Jsou chovatelé, kteří si ověřují oplodnění samic králíků kontrolním připuštěním, kdy po pár dnech od prvního připuštění dají samici znovu k samci. Tato metoda není úplně spolehlivá – asi 80 % a může při ni dojít k dvojímu zapuštění. Děloha králice je dvojitá a umožňuje dvojí oplodnění. Při prvním páření se oplodní vajíčka z jednoho vaječníku a při kontrolním páření z vaječníku druhého. Při dvojím oplodnění probíhají i dva porody se stejným odstupem, jakým bylo provedeno připouštění. Pro samici je to vysilující a zpravidla při druhém porodu jsou mláďata mrtvá.

Spolehlivější je zjišťovat březost prohmatem – palpací – břicha samice. Tento úkon můžeme dělat i v kotci, pokud je dobře přístupný a v optimální výšce, nebo si samici položíme na stůl či jinou rovnou plochu. Nejdříve ji uklidníme, palpace se nedá dělat násilím, jednou rukou si ji přidržíme za kůži na krku a druhou ruku zasuneme pod břicho a opatrně ho prohmatáme prsty proti palci. Je to první způsob. Při druhém způsobu samici uchopíme oběma rukama proti sobě na úrovni břicha tak, že palce máme na hřbetě a prsty obou rukou proti sobě, prohmatáme břicho. Záleží jen na vás, který způsob si osvojíte. Já mám dobré zkušenosti se způsobem prvním.

Jestli jste v tomto začátečníci, tak je lépe se to učit až tak čtrnáct dní po zapuštění. V té době již spolehlivě nahmatáte mladé králíčky, kteří jsou velcí asi jako vlašský ořech. Postupným cvičením se dá určit zabřezlost již desátý až osmý den. Zde je důležité rozlišit tvrdé bobky od měkkých zárodků, které jsou stejně velké. Palpací se dá i celkem přesně určit počet zárodků. Ve druhé polovině březosti se zárodky zvětšují rychleji než v polovině první. Králice jsou březí v průměru 31 dní. Dvacátý druhý den je možné již odlišit hlavičku od těla, dvacátý pátý den dosahují zárodky délky 60–80 mm, záleží na počtu. Zárodky začínají vyplňovat až polovinu břišní dutiny, která je tímto zpuštěná a zvětšená. Palpace v druhé polovině březosti je již zbytečná a mohla by vyvolat potrat, zvláště jestli by nebyla prováděná šetrně. Palpací si na 100 % ověříme, že samice je zabřezlá.

Že je březí, můžeme pozorovat také podle změn jejího chování. Samice má větší chuť k žrádlu, při pohybu je opatrnější, při vyrušení vydává zvuky, které vyjadřují její nelibost. Jestli byla temperamentní, stává se klidnější. V druhé polovině březosti pozorujeme zvětšující se břicho a mohli bychom i pozorovat změny na mléčné žláze, která se připravuje na kojení mláďat.

Před porodem si obvykle udělá samice hnízdo z podestýlky a vlastních chlupů, do kterého nejčastěji v noci nebo k ránu porodí mláďata. Nedá se určit, jak brzy před porodem si udělá hnízdo, je to různé. Zrovna tak jeho velikost a kvalita.

Autor textu: Jan Fojtl
Autor fotografií zdroj: Jan Fojtl
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru