Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Výhledy klubu chovatelů králíků Mbh-Ččp
Sdílet:

Výhledy klubu chovatelů králíků Mbh-Ččp

Králíci
Všeobecné

Klub chovatelů králíků pro plemeno moravský bílý hnědooký a český čenopesíkatý patří mezi kluby mladší. Byl založen v r. 1987 v Rajhradě u Brna. Po...

Klub chovatelů králíků pro plemeno moravský bílý hnědooký a český čenopesíkatý patří mezi kluby mladší. Byl založen v r. 1987 v Rajhradě u Brna. Po počáteční euforii se členská základna ustálila okolo dvaceti členů a tak se klub řadí mezi kluby menší. Králík Mbh, jak již název napovídá, byl vyšlechtěn na Moravě, okolo Prostějova a zásluhou propagace maželů Rolencových z Vrahovic si postupně našel cestu mezi váhavé chovatele. Protože tento králík není chován v zahraničí (Bílý králík s hnědým okem je rarita) ve velké formě - byli ale později vyšlechtěni zakrslíci s hnědým okem ve SRN a až letos byli exportováni na Slovensko a čas ukáže, zda se tam udrží či rozšíří. Naproti tomu králík český černopesíkatý je chován v zahraničí častěji a proto je uveden i v Evropském vzorníku pro posuzování, u nějž se právě připravuje nové vydání. Musím připomenout, že pod názvem černopesíkatý.


• typický 1,0

Klub se snaží každoročně uspořádat také klubovou speciálku. Právě na těchto výstavách jsou znatelné rozdíly u vystavených králíků. Zde se ukazuje význam klubu a spolupráce chovatelů v něm. Klub za dobu od založení prodělal několik zlomových období. Králík Mbh byl zařazen mezi malá plemena (což byla chyba) o hmotnosti dospělého králíka 2,75 - 3,25 kg. Právě problémy s přerůstáním těchto králíků vedly chovatele k návrhu zařazení tohoto plemene mezi plemena střední. To, že hmotnost tehdy chovaných králíků se mnohdy šplhala až ke 4 kg, je dnes u mnohých chovatelů zapomenuto. Druhým zlomem chovu králíka hnědookého znamenalo vydání nového vzorníku. Právě až nechutné tahanice o autorství a vydání vzorníku trvalo několik roků, kdy chovatelé mnohdy v zoufalství těžší králíky z chovů vyřadili, protože na výstavách byli pro vysokou hmotnost vylučováni z posuzování. A tak po dlouze očekávaném vydání vzorníku konstatovali, že se vlastně ustálil typ králíka malého. A tak nastala práce s výběrem zvířat o hmotnosti vyšší, tak aby hmotnost dosahovala alespoň 3,30 kg jako plemeno střední. To samozřejmě vedlo k úbytku chovatelů, kteří měli problémy s hmotností.

V dnešní době se hmotnost opět stabilizovala a většina králíků tuto splňuje a tak se i objevují noví zájemci o chov tohoto králíka. Že jde o exteriérově poměrně těžkého králíka dokazují vystavení králíci chovatelů mimo klub, kde kvalita značně zaostává. Vývojové fáze se liší a mnohdy i změnou přechodu na zimní počasí se i u dospělého králíka změní částečně i zbarvení. A to pro mnohého začátečníka znamená velké překvapení.


• 0,1 Mbh

Klub i letos uspořádal první říjnovou sobotu klubovou speciálku v Němčicích na Hané. Celkově bylo vystaveno 62 ks klubových králíků ( 51 králíků Mbh a 11 Ččp) v poměrně dobré kvalitě. Speciálku posuzoval přítel Jahoda. Vítězné poháry na nejlepší kolekci, samečka a králici si odnesl př. Jedlička (Mbh) a př. Vokurka (Ččp). Na této speciálce byla provedena typizace vybraných králíků a bylo typizováno 6 králíků Mbh (chovatelé Šujan, Zbraněk, Jedlička) a u Ččp 8 králíků chovatele Vokurky. Ti, co výstavu navštívili, si také mohli nakoupit chovný materiál (já jsem celou vítěznou kolekci daroval) a porovnat, kam chovatelé směřují. Na schůzce klubu po ocenění byly probrány otázky organizační i chovatelské. Klub pro své členy vydává 3x - 4x do roku klubový zpravodaj. Schůze se zúčastnil př. Kročil, jako host z klubu chovatelů králíků s rhonskou kresbou. Navrhl sloučení obou klubů ve výhledu horizontu několika roků. Myslím si, že tato myšlenka není k zahození a protože jde o kluby s přibližně stejnou členskou základnou, mohlo by jít o myšlenku reálnou. Proto příští speciálku uskutečníme v Suchohrdlích u Miroslavi- organizace všem chovatelům dobře známá pořádáním již dnes tradičního chovatelského fotbalového klání sever-jih první sobotu v červnu. Speciálka by se uskutečnila první říjnovou sobotu společně s expozicí klubu Rh a malou místní výstavou.

Pro chovatele, kteří mají zájem o chov našich králíků, připomenu, že jde o plemena národní. Na tyto chovné králíky je přidělována dotace na udržení genové rezervy při dodržení určitých pravidel. Králíci jsou registrováni v centrální plemenné knize. Pro zájemce o chov těchto králíků nebo členství v klubu chovatelů králíků Mbh-Ččp uvádím kontaktní adresu: Milan Jedlička, Kounicova 3, 602 00 Brno.

Autor textu: Milan Jedlička
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru