Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Anglický strakáč a speciální výstava klubu Slavonice 2000
Sdílet:

Anglický strakáč a speciální výstava klubu Slavonice 2000

Anglický strakáč je výrazným zástupcem skupiny malých plemen králíků s ideální hmotností mezi 2,50-3,50 kg. Hlava samců je výrazná s širším čelem, s...

Anglický strakáč je výrazným zástupcem skupiny malých plemen králíků s ideální hmotností mezi 2,50-3,50 kg. Hlava samců je výrazná s širším čelem, samice mají hlavu jemnější, přičemž platí, že i u anglických strakáčů dochází v posledních letech k preferenci „moderních“ mohutnějších hlav. Uši jsou jemnější, dobře osrstěné, avšak nikoli vyloženě masité, jejich délka musí být mezi 9,5-10,5 cm. Přestože se jedná o vysloveně sportovní plemeno s mírně protaženou jemnou kostrou a vynikajícím utvářením zádě, je možné využít jejich méně zdařilý odchov i v kuchyni (jejich maso je mimořádně chutné, s krátkou, šťavnatou svalovinou). Angličtí strakáči se u nás chovají ve čtyřech barevných rázech - černém, modrém, madagaskarovém a černožlutém (tříbarevném). Stávající vzorník uvádí i ráz havanovitý.

Krása plemene spočívá v atraktivní oboustranně symetrické kresbě na jinak bílém králíku - zbarveny jsou tyto části na hlavě - motýlek, pokud možno kruhové oční kroužky a skráňové skvrny, dále uši, které jsou u kořene zřetelně ohraničeny od bíle zbarveného čela. Kresba na ostatních částech těla se skládá z úhoře, který je asi 1,5 cm široký a zasahuje od zátylku až ke kořeni pírka, z řetězové kresby - ta vychází rovněž od zátylku od kterého se táhne jako dvouřadý řetěz jednotlivých skvrnek na zadní části těla. Velikost skvrnek odpovídá zhruba velikosti hrášku. Skvrny na končetinách a břiše se netrestají.

Pro chov těchto králíků platí obecné zásady chovu malých, sportovních plemen králíků. Základem chovu je správný výběr chovných jedinců - vybíráme jen zvířata s vynikajícím typem a utvářením zádě. (Praxe ukázala, že i králík ze špičkového chovu s neideální kresbou může dát špičkově kreslený odchov). Dalším velmi důležitým faktorem je zajištění správného krmení. Krmíme vydatně, ale dbáme na nepřekrmování, přičemž ke krmení je nejvhodnější (dietní) oves, po kterém králice dobře zabřezávají a „netrpí na laloky“, dále granule, dostatek čisté vody a sena.


• 0,1 As černý 95,5 bodu, vystavovatel: Jiří Jahoda
• speciální výstava Slavonice 2000

Klub chovatelů anglických strakáčů byl v naší republice založen v Pardubicích v roce 1960, působí tedy v českém chovatelství již 40 let. Už na první klubové výstavě, konané v Brně v roce 1962 bylo vystaveno asi 100 anglických strakáčů v tehdy chovaných třech rázech (černý, modrý, madagaskarový - ráz černožlutý se u nás chová až od let 1996/1997). V průběhu let kolísal počet členů mezi 30-40, speciální výstavy se posléze konaly v Úvalech u Prahy, odtud se v roce 1994 přesunuly do Týniště nad Orlicí a od letošního roku do Slavonic v okrese Jindřichův Hradec (zde by se speciálka měla uskutečnit i v roce 2001). Situace v chovu anglických strakáčů se rapidně změnila kolem let 1995, 1996 kdy se povedlo importovat vynikající jedince ze zahraničí (Rakousko, SRN) a původní strakáči, u kterých se projevovalo množství vad způsobené nedostatkem kvalitní cizí krve a také někdy i příliš jednostrannou snahou o dosažení bezchybné kresby, tak byli nahrazeni jedinci s vynikající zádí a typem. V dnešní době je v klubu registrováno 22 členů, klub se tedy řadí k těm menším, ale aktivním - pořádají se klubové speciální výstavy, členové se aktivně účastní celostátních výstav mláďat králíků i celostátních výstav všeobecných, 4x ročně je vydáván klubový Zpravodaj. Současný výbor Klubu má toto složení - předseda: Ing. Milan Jindřich z Prahy, pokladní a jednatelka: Miluše Bendová z Prahy, registrátorka: Stanislava Pinkavová z Bohdašína. V současné době je v klubu jediný majitel plemenného chovu - je jím Jiří Jahoda z Chvaletína u Slavonic. Tomuto chovateli byl plemenný chov přiznán na celostátní výstavě mláďat v Lounech 1999 na jeho bezkonkurenční černé As.

Letošní speciální výstava se uskutečnila poprvé ve Slavonicích (okr. Jinřichův Hradec) ve dnech 14.-15. října 2000 v otevřeném novém areálu místní ZO u příležitosti všeobecné okresní výstavy okresu Jindřichův Hradec. Co je na letošní akci nejvíce potěšitelné, je počet vystavených zvířat, který i přes účast členů klubu na letošní Celostátní výstavě mláďat ve Šternberku a nedávné Celostátní výstavě Brno 2000 dosáhl počtu, který zde mnoho let nebyl - bylo vystaveno 71 As ve čtyřech barevných rázech, které vynikajícím způsobem posoudil posuzovatel Petr Sirotek.


• př. Jan Vican se svým 1,0 As černožlutý - 95,0 bodu
• speciální výstava Slavonice 2000

Expozici anglických strakáčů zahajovalo 26 černých As pěti chovatelů, jejichž kvalita se stále zlepšuje. Mezi černými strakáči jednoznačně dominovali králíci př. Jahody z Chvaletína, který vystavil jak nejlepší 1,0 s 95 body, tak i nejlepší 0,1, která dosáhla 95,5 bodu a získala tak svému chovateli titul Mistr klubu. Jeho 3 tříčlenné kolekce vždy překonaly 280 bodů a patřila mu i nejlépe ohodnocená kolekce speciálky s 285 body. Modrých As bylo vystaveno 19 rovněž od pěti chovatelů. Co se týče kvality tohoto rázu - je zde patrná určitá stagnace, protože i letos vyhrál titul Mistr klubu na nejlepšího modrého As již čtyřletý 1,0 př. Kroupy ze Slavonic, který obdržel 94 body. Madagaskarových strakáčů bylo vystaveno dvěma chovateli jen sedm, ale rozhodně se kvalitou neztratili. Př. Jahoda vystavil vynikající kolekci, která obdržela 282 bodů. Nejlepšího jedince tohoto rázu, který získal 95 bodů vystavil stejný chovatel a získal tak již druhý titul Mistr klubu. Pěkného As madagaskarového vystavila mladá chovatelka Zdeňka Kmeťová ze Slavonic. Expozici As zakončovali spíše stagnující tříbarevní černožlutí v počtu 19 ks, které vystavovali tři chovatelé. Nejlepší tříčlennou kolekci se 279,5 body předvedl př. Vican Jan ze Slavonic. Kvalitní jednotlivce tohoto rázu vystavil př. Fabeš ze Slavonic (obdrželi 94,5 a 94 body), přesto tito jedinci nestačili na nejlepšího černožlutého 1,0 As př. Vicana, který obdržel 95 bodů a titul Mistr klubu.

Letošní speciálka potvrdila, že naši chovatelé anglických strakáčů dokázali během pár let vychovat špičkové jedince s vynikající zádí a plemenným typem a také potvrdila, že nejlepší angličtí strakáči se u nás chovají ve Slavonicích a blízkém okolí, proto se již dnes všichni milovníci těchto krásných zvířat těší na příští speciálku, která se zde za rok opět uskuteční.

Autor textu: Mgr. Bc. Alexandr Veselý
Autor fotografií zdroj: Jiří Jahoda
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru