Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Králík belgický obr (BO)
Sdílet:

Králík belgický obr (BO)

Obr mezi králíky

V kategorii uváděných ve vzorníku jako plemena velká, dominuje skutečný obr mezi králíky, králík belgický obr. Tento, ač nebývá na našich výstavách k vidění příliš často, pokud je vystaven a má dostatečně velkou výstavní klec, kde může předvést svou krásu, je vždy obdivován návštěvníky našich výstav. Nejčastěji bývá vystavován v barvě divoce zbarvené nebo také v barvě černé či železité. Ojediněle jsou k vidění i obři v barvách divoce modře zbarvení, modří, havanovití.

Impozantní velikost a hmotnost dospělého králíka musí přesahovat sedm kilogramů. Dlouhé tělo, které musí mít délku minimálně 70 cm, spolu se širokou, klenutou hlavou a uši s minimální délkou 19 cm! Je pochopitelné, že základem je vzpřímené, pevné a silné nasazení u kořene uší, kde uši mají být lžičkovitě otevřené. Pri posuzování těchto králíků je potřebné všímat si i síly hrudních končetin, ale hlavně zda králík nemá prošlap těchto končetin. Je to logické, promítneme-li si obrovskou zátěž na tyto končetiny. Kromě této vady tvaru jsou často trestány i vady, které způsobují i utváření zádi králíka (vystouplé hrboly kyčelních kostí), ale také často volné kůže na prsou či náznak lalůčku u samečků. Ojediněle také chovatelé přehlédnou i vystouplé lopatky hrudních končetin.

Chov

Při chovu těchto králíků je třeba mít dostatečně velké chovné zařízení, dostatečnou krmivovou základnu a také i sílu při manipulaci se zvířaty. Určitě by nebylo dobré pořídit tyto králíky mladému chovateli. Ceny těchto králíků se také pohybují poměrně vysoko. Na národních výstavách se prodávají okolo tisíce korun.

Zbarvení a srst

Jak jsem již uvedl, nejčastější zbarvení je divoce zbarvené. Zde je potřebné mít na paměti, tak jako u všech divoce zbarvených plemen, tyto zásady. Totiž, že divoké zbarvení se rozlišuje na tři podskupiny. Jsou to zbarvení: světle divoce zbarvený ráz, středně divoce zbarvený, tmavě divoce zbarvený. Nejlíbivější je ráz střední. Vhodnou kombinací těchto rázů udržujeme odchov vyrovnaný a zabraňujeme nežádoucímu zbarvení, jako je světlejší barva na bocích, nebo náznak pásků na hrudních končetinách. Při nedostatku nepříbuzných jedinců se dá využít i kombinací, kdy se kombinují obři divoce zbarvení například s obrem železitě zbarveným, nebo i černým. I zde se dobrou selekcí dá v chovu pomoci.

Srst tohoto králíka musí být přiměřeně dlouhá k tělu a má činit 3-4 cm. Je samozřejmé, že musí být hustá a pružná s pesíky. Podsada je vesměs modrá a mezibarvu tvoří hnědooranžové zbarvení. U světlejšího zbarvení kontrastuje více, u tmavších méně. U barevných rázů (žlutý, divoce modře, havanovitých aj.) se barva podsady řídí dle výchozích plemen. Například Sž, Pe, Ha aj.

Chovatelský klub

Pro toto plemeno je utvořen poměrně silný chovatelský klub a neměl by být problém sehnat solidní chovný materiál. Na straně druhé by měli i chovatelé začátečníkům pomoci rozumnou cenou, kdy tuto finanční ztrátu jistě nahradí radost z dalšího chovatele nebo člena klubu. A co chtít víc.

Autor textu: Milan Jedlička
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru