Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Základy králíkářství v otázkách a odpovědích – VII. Jaké jsou druhy chovatelských výstav?
Sdílet:

Základy králíkářství v otázkách a odpovědích – VII. Jaké jsou druhy chovatelských výstav?

Králíci
Všeobecné
Výstavy zvířat jsou chápány jako chovatelský svátek. Setkávají se zde chovatelé, kteří chtějí ukázat veřejnosti výsledky své šlechtitelské práce a zároveň si je porovnat s dalšími chovateli. Výstavy také plní jednoznačně reprezentativní a propagační funkci a mají ukázat drobnochovatelství široké veřejnosti. Právě návštěva výstavy se mnohdy stane stimulem pro vstup do Českého svazu chovatelů a započnutí čistokrevného chovu. Chovatelské výstavy se podle Výstavního řádu Českého svazu chovatelů člení na tyto stupně:

Místní výstavy

Jedná se o nejnižší stupeň výstav. Jsou na nich zastoupeny odbornosti, které příslušná základní organizace ČSCH sdružuje, a sice zpravidla králíci, holubi a drůbež. Někdy je vystaveno i exotické a okrasné ptactvo či kožešinová zvířata (hlavně nutrie). Množství vystavených zvířat je různé a odvíjí se od mnoha faktorů – zejména termínu konání, souběžného konání výstav v regionu apod. Zpravidla je na nich vystaveno do asi 500 ks zvířat. Klecné (výstavní poplatky) se zpravidla nevybírají, anebo jsou symbolické, podobně jako vstupné. Tyto akce lokálního charakteru se většinou konají při hodech či jiných slavnostech v obci, a proto se pro ně vžil lidový název „pouťovky“. Posuzování zvířat se koná ve většině případů v pátek anebo v sobotu dopoledne prostřednictvím vyškolených posuzovatelů. Posuzování je zpravidla veřejnosti nepřístupné, aby nebylo hodnocení zvířat narušováno. Samotná výstava bývá otevřena v sobotu a neděli. V neděli probíhá také vyhodnocení výstavy a slavnostní předání tzv. čestných cen anebo pohárů nejúspěšnějším vystavovatelům. Místní výstavy mají své komorní kouzlo a panuje na nich tradiční atmosféra. Pro vystavovatele místní výstavy splňují tzv. testační účel – jsou to první výstavní akce, na kterých si mohou chovatelé ověřit kvalitu svých odchovanců. Místní výstavy se pořádají většinou každý rok, případně jednou za dva roky (záleží na pořadatelích – základních organizacích).

Okresní (oblastní) výstavy

Okresní výstavy jsou konány určitou základní organizací ČSCH, zpravidla s podporou okresní organizace ČSCH. Jsou to větší výstavy, které odpovídají spektru chovaných druhů zvířat (odborností) v daném okrese. Nejsou to však akce uzavřené jen pro chovatele z toho kterého okresu – mohou zde vystavovat i vystavovatelé z jiných okresů. Avšak kvůli vzdálenosti je většina vystavovatelů většinou z nejbližšího okolí. Někdy se zde na okresní výstavě dokonce vyhodnocuje pořadí jednotlivých základních organizací z toho kterého okresu a vítěz získává třeba putovní pohár. Vše je jen o tradici anebo dohodě s pořadatelem výstavy.

Celostátní výstavy

Celostátní výstavy jsou největší akce. Pořádá je vedení Českého svazu chovatelů. Mohou být buďto specializované pro jeden, případně více odborností, nebo jsou to všeobecné výstavy. Tyto akce jsou vrcholem organizovaného drobnochovu zvířat a odrážejí současnou situaci. Jsou hojně obesílány a také navštěvovány. Velkou tradici má Celostátní výstava mladých králíků – letos proběhl její již 42. ročník. V posledních čtyřech letech se k této velké akci přidružuje i Celostátní výstava mladé drůbeže. Tato akce se koná vždy v září, místo konání se střídá a můžeme si na nich obstarat solidní chovný materiál na příští chovnou sezónu. Všeobecná celostátní výstava (králíci, holubi a drůbež) se koná každý rok v listopadu a je obesílána tisíci a tisíci zvířat. Tomu odpovídá i zájem o prodejná zvířata. Tato výstava se koná v současné době v Lysé nad Labem. Existují i další celostátní výstavy pro jiné odbornosti – úplný výčet lze nalézt na svazových stránkách www.cschdz.eu.

Mezinárodní výstavy

Mezinárodní výstavy jsou akce, kterých se účastní chovatelé (vystavovatelé) z více států. V současné době se podobná akce u nás nekoná. Spíše ji nahrazuje tzv. Evropská výstava zvířat – konaná Evropským svazem chovatelů vždy jednou za tři roky. Status mezinárodní výstavy je u nás v současné době známý především u odbornosti chovatelů koček – takových výstav se koná i několik ročně.

Speciální výstavy

Speciálními výstavami myslíme takovou akci, která se pořádá pro určité plemeno, někdy skupinu plemen jednoho druhu zvířat. Jsou to výstavy, které se konají každoročně a je na nich vidět nejlépe trend exteriéru vybraného plemena či plemen. Pořádají je chovatelské kluby – členové těchto klubů musejí být členy ČSCH v některé základní organizaci. Členství v chovatelském klubu je tak určitou nadstavbou a právě v klubech by se mělo razit zlepšování trendu zevnějšku plemen systematickou plemenitbou a šlechtěním. Pro příklad: Klub chovatelů králíků stříbřitých malých pořádá speciální výstavu – a na té bude vystaveno pouze toto plemeno.

V současné době nabývají na významu i tzv. krajské výstavy. Jedná se o větší akce, dostupné předně pro chovatele z jednotlivých okresů daného kraje. Také větší regionální chovatelské akce (např. Litoměřice, Bohdalov či Přerov) jsou výstavami, kde se schází stovky a stovky zvířat. Některé z těchto výstav se dokonce počtem přibližují celostátním výstavám, ale mají status pouze regionální akce. A právě význam a zejména obesílanost a oblíbenost těchto větších regionálních akcí každým rokem roste – počet vystavovaných zvířat dosahuje i třech tisíc. Jistě by bylo vhodné podotknout, že obecně drobnochovatelské výstavy jsou akcemi, kde je hodnocen pouze zevnějšek zvířat (plemen) podle příslušných standardů a nedochází na nich k žádným výkonnostním zkouškám či tréninku. Zvířata jsou umístěna ve výstavních klecích příslušné velikosti a výstavní výbor zabezpečuje jejich ošetřování, krmení a welfare.

Výstavní katalog – průvodce výstavou

Na každé výstavě lze u vstupu zakoupit výstavní katalog. Tento je nám průvodcem po dané výstavě. Nalezneme zde pořadí, plemena, prodejní ceny a samozřejmě vystavovatele, vč. kontaktu na něj. Na větších výstavách se zvládá dělat i katalog přímo s oceněním zvířat. Je potěšitelné, že se tento trend šíří směrem dolů i na některé okresní či místní výstavy. Vše je o domluvě a možnostech pořadatele. Cena katalogu se odvíjí od stupně výstavy.

Výstavy jsou velmi oblíbeným zpestřením pro celou rodinu na dovolené či návštěvě slavností. Celé chovatelství je určitou lidovou zábavou, avšak velmi kvalitní a specifickou – protože se pracuje s živými tvory, kterým se musí zabezpečit jejich potřeby. Věřím proto, že každý návštěvník si z výstav odnáší pěkné vzpomínky.

Autor textu: MVDr. Vlastimil Šimek Ph.D.
Autor fotografií zdroj: MVDr. Vlastimil Šimek Ph.D.
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru