Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Enterokolitida
Sdílet:

Enterokolitida

Králíci
Nemoci

O nové nemoci králíků se naši chovatelé dověděli v roce 1999. Tato nemoc způsobuje obrovské ztráty a není znám účinný lék.

Enterokolitida - střevní onemocnění

Enterokolitida - střevní onemocnění mladých králíků je známé v západní Evropě jako dlouhodobé a ničivé. Mikrobiologické nálezy se různí případ od případu. Nemoci, které bývají v chovech běžné, probíhají obtížněji. Je možné, že tito původci a ostatní faktory zapříčiní vznik nemoci. Sekundární infekce a hlavní průvodce se týkají mikrobiologie, ostatní jsou z jiných oblastí (klima, škodlivé látky, krmení atp.). Instituce blízko velkých závodů jsou názoru, že enterokolitida je rozšiřující se nemoc. Nemoc provází vysoké ztráty, průběh ve třech stadiích: vodnatý průjem, hlenová zácpa v tlustém střevě a dlouhé trvání nemoci s chronickým průběhem a znovupropuknutí v krátkém čase. Před propuknutím enterokolitidy je možné vyšetřit pasterelózu, krvácení do dutiny hrudní a břišní, podobné známému moru králíků. Protože nebyla vždy nalezena pastereloza, bral se v úvahu střevní původce se silně vstřebaným toxinem, jedem, který způsobuje zvýšenou propustnost cév. Jsou zaznamenány akutní vypuknutí v podzimních a zimních měsících (srpen-únor). Byly lokalizovány patogenní prvoci E. coli - serotypy O 109, 0128, O132, zřídka O103. Lehčí propuknutí nemoci byla pozorována na jaře se smíšenými kulturami clostrií. Při těžkých střevních kokcidiozách byl zjištěn C perfringers typu E coli - serotypy, které byly izolovány v létě a byly nespecifické. Přítomnost virulentních E. coli - serotypů má při těžkém vypuknutí nemoci svou roli.

Příčina vzniku

Zde se naskýtá otázka, zda nemůže být příčina v potravě nebo v chovných podmínkách. V krmivu se dává vina příliš jemně mleté vojtěšce (granule). V nemocném střevě však najdeme zlomky sena neztrávené. Neschopnost odbourávat krmivo a velká nabídka živin pro klostridie alkalizují tenké střevo, takže enzymy nemohou vykonávat správnou trávicí činnost. Přikrmování sena upravuje floru střeva a přináší v nemoci ulehčení, ne však uzdravení. Také podmínky chovu na farmě mohou hrát svou roli. Jde o intenzivní produkční rytmus (33denní),který vystavuje králici dvojí zátěži. Jde o laktaci a březost. Vytvořit tvorbu protilátek může králice jen velmi neuspokojivě. Její mlezivo je méněcenné a proto mláďata se infikují dříve než u králic v chovu klasickém (neintenzivním). Z pokusů vyplývá, že enterokolitida je onemocnění infekční. Vložením nemocných zvířat do jiného chovu byl infikován i tento chov.

Šíření v chovu

Přes smíšenou stravu přetrvává enterokolitida v chovu. Domnívám se, že příčina není v krmivu. Nemocná zvířata mají zvýšenou spotřebu krmiva a vlákniny. I v malochovech se nemocná zvířata léčí antibiotiky. Vláknina pomáhá zvíře stabilizovat, ale neléčí. Terapeutické pokusy ukázaly, že přitěžující jsou infekce, jejichž cílené ošetřování nevede k utišení nemoci. Jde o pasterelozu a kokcidiozu. E. coli byla potlačena spectinimycinem. Průběh nemoci v krmném závodě ukazuje snížení úmrtnosti ze 70 na 20 % po dobu deseti dnů. Třetí kolo zůstalo bez úspěchu. Při brzdění průjmu lékem Spectam paralýzu střeva nebylo možné zvrátit a tak se během týdne vyvinulo třetí stadium nemoci se ztvrdlým slepým střevem. E. coli-serotypy, které se užívají jako virulentní faktory adhesiny a proteiny svazující cytoskelet, stěžují enterokolitidu tak dramaticky, že králíci uhynou v prvním a druhém stadiu a třetí se nerozvine. V západoevropských zemích jsou chovy stabilizovány díky přípravku Zinkbacitracinu v potravě od 20. až po 40. den. V malých provozech stačí podávání Zinkbacitracinu v pitné vodě pět dní k ukočení nemoci. Tyto pokusy ukazují, že hlavní původci musí být hledáni mezi clostridiemi.

Jak nemoc zvládnout?

Čím budou tyto bakterie ničeny v budoucnu, je otázka. Protože na pozadí po dříve používané kyselině nalidixinové, působící na E. coli a klostridie si můžeme škrtnout i Zinkbacitracin. Krátko a střednědobě musí být vyzkoušeny alternativní účinné látky. Jsme pro použití specifických stájových očkovacích látek a jakmile to věda dovolí, pro vývoj (možná kombinované) toxikoidní vakcíny, tedy vakcíny získané z jedu (toxinu). Teprve čas ukáže, jak se tato nemoc rozšíří a jak bude i zvládnuta.

Autor textu: Milan Jedlička
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru