Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
V ČR máme nové barvy u plemen králíků Meklenburský strakáč divoce zbarvený
Sdílet:

V ČR máme nové barvy u plemen králíků Meklenburský strakáč divoce zbarvený

Historie: Meklenburský strakáč je poměrně mladé plemeno. Jak název napovídá, skutečně vznikl ve spolkové zemi Meklenbursko v Německu, a to v chovu chovatele Rudolfa Wulfa. Křížení započalo v roce 1973 a výchozími plemeny byli francouzští berani strakáči (s plášťovou kresbou), vídeňští modří a králíci aljašky. V roce 1981 bylo nové plemeno pod tímto názvem uznáno tamní králíkářskou komisí. K nám je importoval posuzovatel drůbeže př. Jiří Blokeš v roce 1986.

Původním barevným rázem je černá barva (MSč). Později u nás byli uznáni také meklenburští strakáči modří (MSm), havanovití (MShav), červení (MSčerv) a durynští (MSdu). Meklenburští strakáči v divoce zbarveném rázu (MSdiv) byli vystaveni na evropské výstavě zvířat v Nitře v roce 2009. Zde byla zakoupena slovenskými chovateli chovná zvířata a již o rok později na tamní celostátní výstavě byly prezentovány odchovy. Rozšíření meklenburského strakáče divoce zbarveného k nám tedy bylo pouze otázkou času. V roce 2010 byl u nás povolen statut novošlechtění jednomu chovateli. Na celostátní výstavě Českého svazu chovatelů v Lysé nad Labem v listopadu 2013 proběhlo uznávací řízení tohoto barevného rázu. Bylo vystaveno 12 králíků od jednoho vystavovatele. Na základě jejich posouzení schválila Ústřední odborná komise chovatelů králíků nový barevný ráz, přičemž 1.–2. 3. 2014 byli posuzovatelé králíků s tímto seznámeni a ráz může být na výstavách klasicky bodově hodnocen. Tímto je uznána také zakrslá forma – zakrslý meklenburský strakáč divoce zbarvený (ZMSdiv).

Popis zevnějšku

Meklenburský strakáč je plemeno středního tělesného rámce s hmotností 4,5–5,5 kg. Tvarové požadavky jsou shodné jako u většiny dalších plemen. Jedná se o správný průběh hřbetní linie se zaoblenou zádí, upnutou kůži na těle, korektní postavení končetin a pírka a bezvadné zevní pohlavní orgány. Tělo je válcovité, zavalité, široké v hrudní i pánevní partii, se silnými končetinami. Krk je neznatelný. Hlava je široká v celém profilu s výraznými skráněmi. U králic je hlava jemnější stavby. Uši jsou vzpřímené, silné struktury, těsně u sebe postavené, o délce 12,5–13,5 cm. Srst je normální, hustá, pružná a vyrovnaná, o přibližné délce chlupu 3 cm. Kresba je typickým znakem plemene. Jedná se o anglickou strakatost, resp. její fenotypový plášťový podtyp. Plášťová kresba se sestává z kresby hlavy a kresby těla. Kresba hlavy zahrnuje většinovou pigmentaci, sahá co nejníže na skráně. Na čelní či temenní partii je menší bílá skvrnka či bílá skupinka chlupů, která se nazývá zrcadlo. Kresba těla zahrnuje tzv. plášť. Ten pokrývá většinu trupu králíka. Začíná v zátylku, pokračuje šikmo dolů a dozadu na záď králíka. Prsa, břicho a spodní části končetin jsou vždy bílé. Barva kresby je černá, modrá, havanovitá, červená, durynská anebo nejnověji divoce zbarvená. U divoce zbarvené barvy má být zřetelné tzv. stínování, tedy sdružené delší černé konečky pesíků. Po rozfouknutí srsti zaujímá podsada asi dvě třetiny délky chlupu. Zbytek tvoří jasně ohraničená žlutohnědá mezibarva.

Rozšíření

Vzhledem k nedávnému uznání plemene je divoce zbarvený ráz nejméně rozšířenou barvou. Nicméně vzhledem k tomu, že se chová na Slovensku i v Německu, je dobrý potenciál k dalšímu rozšíření. Plemeno pěkně snoubí zajímavý exteriér a dobrou užitkovost.

Kontaktní informace

V rámci kontaktních informací je vhodné kontaktovat zástupce Klubu chovatelů králíků meklenburských strakáčů (www.strakaci.wz.cz).

Autor textu: MVDr. Vlastimil Šimek Ph.D.
Autor fotografií zdroj: MVDr. Vlastimil Šimek Ph.D.
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru