Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Králíci a kozy ve společném chovu
Sdílet:

Králíci a kozy ve společném chovu

Králíci
Všeobecné
Přestože se nedá říci, že bych byl v tomto způsobu chovu nějak příliš zkušený, zaujal mne natolik, že jsem se rozhodl o chovu králíků „pod kozami“ napsat alespoň několik málo řádků a tím se podělit o svou několikaměsíční praxi. Zároveň bych rád inspiroval i ostatní chovatele, kteří řeší, co se zbytky po kozách, jichž je někdy opravdu velké množství. Rovněž bych tímto rád vyzval i vás, zkušenější chovatele, abyste se k tomuto tématu také vyjádřili a třeba v některém z dalších vydání časopisu napsali své názory a zkušenosti!

Vypustit králíky mezi kozy do chléva mne napadlo počátkem léta letošního roku. Přestože jsem se domníval, že jsem vymyslel nějakou převratnou novinku, po brouzdání na internetu jsem zjistil, že někdo mě předběhl. A dokonce jsem se snad ani nesetkal s negativními názory. Každý si tento způsob chovu pochvaloval.

Důvod, proč i já jsem se do toho pustil, byl celkem prostý. Jednak jsem přemýšlel, jak uvolnit kotce v králíkárně a také jak zužitkovat již zmíněné zbytky po kozách. Každý chovatel koz mi musí dát za pravdu, že jakmile kozám něco upadne na zem, je to pro ně již nepoživatelné. Mnohdy nepomůže ani třeba seno či trávu sebrat a hodit zpět do jeslí. Navíc nám, kteří seno ručně sušíme, a třeba i přikupujeme, přijde líto házet pro kozy nepoživatelné seno na hnůj nebo jím podestýlat.

Navíc kozy a králíci mají prakticky stejné složení stravy, takže není důvod se obávat, že by se králíci něčím „otrávili“. Když kozy dostanou třeba švestky či jiné ovoce pro zpestření, králíci si ho ani nevšimnou.

Také pozoruji, že chování králíků se v mnoha případech shoduje s chováním koz. Snad kromě vybíravosti v krmení. Jakmile přijdu, králíci i kozy se zvědavě sbíhají a loudí o pamlsek. Králíci jsou samozřejmě umírněnější než mlsné kozy, které dokážou prohledat kapsy, aby našly, kde se skrývá kus tvrdého pečiva. To králíci samozřejmě neumějí, ale nechat se krmit z ruky není pro ně vůbec nic neobvyklého.

Při přemýšlení nad tím, jaký má tento způsob chovu výhody a nevýhody, mi vše vycházelo spíš kladně. Hlavní výhodou je bezesporu velká úspora krmiva, kdy se králíci dostatečně nasytí tím, co kozy nespotřebují. Velkou výhodou je jistě i to, že se o králíky nemusíte prakticky vůbec starat, a navíc králíci rostou jako z vody. A v neposlední řadě určitě i to, že si více užijí života.

Z nevýhod mne napadlo snad jen zvýšené riziko přenášení nemocí. To ale nemůžu zatím potvrdit. Ještě bych nerad opomenul dvě nevýhody (nebo spíše upozornění), které se ale dají lehce odstranit. Tou první je nebezpečí úniku králíků na pastvu, když vypouštíme kozy. Tomu se však dá lehce zabránit. Nevýhodou, spíše tedy pro králíky než pro nás chovatele, je i to, že králíci si vyhrabávají pelíšky v seně, do kterých jim zvědavé kozy pořád strkají čumák a rozhrabávají je. Tady je velká výhoda, mohou-li králíci třeba prolézt někam, kam se koza nedostane. To pak záleží na uspořádání chléva. Určitě si ale myslím, že to, aby měli králíci nějaký tmavý kout a úkryt, je pro ně velmi důležité. Jinak jsem nikdy nepozoroval sebemenší neshody, jak ze strany koz, tak ze strany králíků. Spíše naopak.

Na závěr bych rád ještě znovu vyzval v tomto oboru zkušené chovatele, aby se podělili o své zkušenosti, a rovněž bych vyzval vás, kteří s tímto nemáte žádnou zkušenost, ať to zkusíte. Je to zajímavé zpestření obyčejného chovu.

Autor textu: Josef Frynta
Autor fotografií zdroj: Josef Frynta
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru