Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Výběr chovných králíků
Sdílet:

Výběr chovných králíků

Králíci
Všeobecné

Každý zkušený chovatel spoléhá především na vlastní odchovy, které dobře zná. Králíčata, která chceme zařadit do chovu, je nejlépe odstavit co nejpozději, ve stáří až tří měsíců. Podle mého názoru, je vhodnější mláďata ponechat v původním kotci a odstavit králici a to z důvodu pachového návyku na prostředí, který ovlivňuje vývin v krizovém období odstavu. 

Čisté kotce

Tyto kotce ale pravidelně důkladně a často čistíme! Nejpozději ve stáří čtyř měsíců se jednotlivě odstavují samci do připravených kotců. Tím se zabrání předčasnému oplodnění nevyvinutých králic, u nichž by březost mohla znamenat přinejmenším zpomalení vývinu. Po pátém měsíci připravujeme individuální ustájení i pro králice. Při odstavování samců a následně i samiček se provádí negativní výběr, tzn. výběr jedinců, kteří zaostávají ve vývinu a průběžně se vyřazují.

Výběr plemenného materiálu

O úspěchu a kvalitě chovu nerozhoduje jen dobré plemeno, chovné zařízení a správné krmení, ale i výběr plemenného materiálu. Hlavní důraz se klade na zdravotní stav králíků. Jen zdravá a otužilá generace je odolná, vitální a kladně ovlivňuje vývoj svých dalších potomků. V neposlední řadě dosahují i vysoké váhové přírůstky. Při výběru králíků pohmatem zjistíme celkový vývin kostry a stav „osvalení“. Dále vybírané jedince vážíme a přihlížíme také k jejich váhovým přírůstkům.

Vyřazování králic

Ponechané králice k chovu by měly být jen ty nejlepší a ne, jak spatřuji u neorganizovaných, ale bohužel i u některých organizovaných chovatelů, že se vyřazují nejprve ty, které dobře rostou a k chovu použijí ty, které zůstanou. Takové králice, pokud samy nejsou viditelně nemocné, jsou určitě „přenašeči“ různých nemocí a nemůžeme od nich očekávat další kvalitní potomstvo. Králice do dalšího chovu používáme z čistokrevné plemenitby a ne různé kříženky. Organizovaní chovatelé používají prvních, někdy i druhých čistokrevných odchovů v roce k výstavním účelům a s následným zařazením do chovu, u dalšíh vrhů se používá tzv. užitkové křížení. Jedná se o křížení příslušníků různých plemen k získání kříženců F1. Proč tyto křížence? Protože jsou vitálnější, životaschopnější a rostou rychleji než čistokrevná zvířata. Odborná literatura uvádí mnoho kombinací křížení, např.: Kalifornský x Novozélandský bílý, Velký světlý stříbřitý x Činčila velká nebo Novozélandský bílý x Velký světlý stříbřitý, apod. Podle mých zkušeností dosahují vynikajících výsledků křížením plemen Novozélandský bílý x Vídeňský modrý nebo Vídeňský šedý.

Závěr

Závěrem mého příspěvku bych chtěl upozornit, že bezplánovité křížení je v chovatelství krokem zpět. V další generaci je to vlastně křížení kříženců bez jakékoli znalosti původu obou rodičů a to nemůže vést i při nejlepší snaze k dobrým výsledkům.

Autor textu: Tomečka Zdeněk
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru