Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Gentský vousatý
Sdílet:

Gentský vousatý

V současné době se v podmínkách České republiky chová přibližně 70 plemen králíků. Tato plemena mohou být vystavována a řádně bodově oceňována. Od roku 2020 budou mít tuzemští chovatelé králíků možnost vystavit i značnou část zahraničních plemen. Mezi tato plemena náleží i např. plemeno gentský vousatý se skutečně netradičním typem srsti.

Gentský vousatý (zkratka GeV) je plemeno středního tělesného rámce s optimální hmotností 4,5 kg a dvojí strukturou srsti.

Historické údaje o plemeni

O tomto belgickém plemeni poprvé referoval belgický cestovatel Raul Verwulgen, který se s nimi potkal v roce 1956 ve francouzském departementu Limousine u poustevníka v lese. Králíci měli prodlouženou srst v oblasti krku a boků. Předpokládá se, že tento typ osrstění vznikl náhodně u divoce zbarvených domácích králíků a následně byl prošlechtěn v užší populaci zvířat. Několik těchto původních králíků bylo přivezeno do Belgie, kde byla prošlechtění nového plemene věnována značná pozornost. Poprvé tam bylo nové plemeno vystaveno v roce 1961 v okolí města Gent (vyslovováno s „ch“), což se odrazilo v pozdějším názvu plemene. (Whitman, 2004)

Popis plemene

Jedná se o plemeno, které vhodně kombinuje užitkový tělesný rámec s netradiční strukturou srsti. Toto středně velké plemeno (4,25–5,25 kg) s minimální přípustnou hranicí u dospělých zvířat 3,75 kg. Plemeno je zařazeno do skupiny dlouhosrstých plemen. Tvarové požadavky na exteriér odpovídají obecným náležitostem, které jsou společné pro téměř všechna plemena králíků. Především se jedná o ladný průběh hřbetní partie s dobře zaoblenou a osvalenou zádí, pevně upnutou kůži po celém těle, rovnoběžné postavení hrudních a pánevních končetin, korektně utvářené a postavené pírko (= ocas králíka) a bezvadné utváření zevních pohlavních orgánů.

 Co se týče znaků typičnosti, plemeno má střední tělesný rámec se zavalitým tělem válcovitého tvaru. Zejména hřbetní a pánevní partie má velmi dobré osvalení. Hlava je silná, široká v čele i nose. Hlava králic přirozeně vykazuje jemnější stavbu. Délka uší je 12,5–13,5 cm. Srst na přední polovině hlavy, uších a horní části trupu je normální struktury s délkou 3–3,5 cm, hustá, pružná. Mírně prodloužená srst v dolní polovině uší není vadou. Plemennými znaky jsou čelenka, licousy, hříva a prodloužená srst na spodní třetině boků, spodní části stehen a pánevních končetinách. Hříva je tvořena prodlouženými chlupy v oblasti zátylku, prsou a hrudních končetin. Zcela propojené hřívě dáváme přednost.

 U králíků starších jednoho roku není vadou řidší srst na bocích. Srst je jemnější, dlouhá 6–7 cm, mírně zvlněná. Plemeno je zatím uznáno pouze v původním divoce zbarveném rázu. V zahraničí se šlechtí další barvy, např. černá.

Rozšíření

V Belgii bylo nové plemeno uznáno až v roce 2007. Následně se plemeni podařilo rozšířit do zahraničí, zejména do Německa a Rakouska. Na tamních výstavách je gentský vousatý zastoupený v menším počtu, nicméně v nedávné době má potenciál pro rozšiřování do dalších zemí. Jedná se o střední plemeno se standardními požadavky na chov a krmení. Snad jedinou specifitou je, že hříva musí být před účastí králíka na výstavě pročesaná, což podtrhuje krásu tohoto plemene.

Genetické založení

Zajímavostí tohoto plemene je genetické založení zvláštního osrstění. V chovu zvířat je všeobecně známo, že většina genetických mutací (např. velikost, struktura a barva srsti, potažmo peří apod.) má recesivní charakter. Příkladem může být modrá barva srsti u králíků, kde při zkřížení divoce zbarveného a modrého králíka bude mít jejich potomstvo divoce zbarvenou srst (tzn., že modrá barva byla potlačena). Vyštěpení modré barvy je otázkou až další šlechtitelské práce v dalších generacích. Podobně je to např. s krátkou, rexovitou srstí u králíků, kde při zkřížení králíka s krátkou a normální srstí vznikne jednotné potomstvo s normální srstí. Avšak pozor – vousatý typ srsti (známý u gentského vousatého, ale také zakrslého Lvíčka a zakrslého berana lvíčka) je určitou výjimkou a tento je dominantní vůči normální srsti. Při zkřížení s normálněsrstým protějškem bude mít potomstvo vousatou srst, byť s rozdílnou a slabší výrazností.

V případě zájmu o gentského vousatého králíka poskytne více informací autor článku.

Použitá literatura je k dispozici u autora.

Autor textu: MVDr. Vlastimil Šimek Ph.D.
Autor fotografií zdroj: MVDr. Vlastimil Šimek Ph.D.
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru