Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Problém s hmyzem v králíkárnách
Sdílet:

Problém s hmyzem v králíkárnách

Králíci
Všeobecné

Jsem chovatelem králíků bezmála 15 let, a tak bych se s vámi rád podělil či předal zkušenost, jak v letních měsících alespoň zčásti odpuzuji otravný –možná i infikovaný – hmyz z blízkosti králičích kotců. Několik let čtu, jak to dělají jiní, ale mají to všichni podobné. Sítě do rámů králíkáren, husté pletivo na dveřích, časté čištění kotců, pavoučí sítě na králíkárnách…

Experimentování

Nejvíce mě však zaujala zkušenost našich předků, a to stavba králíkárny v blízkosti ořešáku, u nás známého jako vlašský ořech. A daleko od pravdy nebyli. Listy ořešáku mají dezinfekční účinky, a navíc odpuzují hmyz, blechy, mouchy, roztoče, ale také třeba myši. Tato myšlenka mně nedala dlouho spát. I když jsem čistil kotce i dvakrát ta týden, přesto dotěrný hmyz nejen v blízkosti králíkárny, ale i v kotcích přebýval.

A tak jsem začal experimentovat. Nejprve jsem extrahoval ořechy a listy v lihovém roztoku a králíkárnu tím vystříkával. Přestože se experiment nemíjel účinkem, stále to nebylo ono. Přemýšlel jsem dále o bylinách, rostlinách a třeba i o koření, které by ještě více znásobily účinek roztoku. Napadlo mě koření – hřebíček. I ten ponechávali naše babičky přes léto v blízkosti oken a dveří. Hmyz si pak návštěvu místnosti rozmyslel.

Tinktura

A po dlouhém experimentování se zdá, že jsem na to přišel: základním předpokladem je dobře vyčištěná králíkárna. V létě, respektive v měsících duben až září, čistím kotce v rozmezí 7–10 dnů, podle potřeby a počtu králíků. Samozřejmě jsou-li mláďata v hnízdě nebo se má samice kotit, nekydám. Po mechanickém vyčištění nechám kotec proschnout a potom vrátím králíky zpět. Jedenkrát za měsíc vystříkám králičí kotce 7 % roztokem sava, nechám chvíli zavadnout a znovu pečlivě, včetně pletiva, vystříkám etanolovým roztokem hřebíčku a plodu ořechu. Tuto tinkturu si připravuji rok předem a dělám ji takto:

v jednom litru minimálně 40 % lihu nechám asi 8 týdnů vyluhovat dvě balení koření hřebíčku společně s 10–15 mladými nezralými zelenými plody vlašského ořechu, které trhám na konci června. Po dvou měsících tento výtažek přecedím přes pláténko a tinktura je hotová. Před postřikem ředím asi 1:2 vodou.

Je mi jasné, že každý chovatel má jiné podmínky pro chov. Možná mě i někteří chovatelé odsoudí, ale já to jinak dělat nebudu. Za celou svou chovatelskou činnost jsem nikdy neměl žádný hromadný úhyn.

Autor textu: F. Krampl ml.
Autor fotografií zdroj: F. Krampl ml.
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru