Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Štrbský gepardí
Sdílet:

Štrbský gepardí

Štrbský gepardí – to je plemeno, u kterého si mnoho lidí řekne, že je to upravená fotografie z počítačového programu. Realitou je však to, že takové zbarvení plemene skutečně existuje!

Historické údaje o plemeni

Jedná se o novější slovenské plemeno. Záměr vyšlechtit nové plemeno byl spjat především s chovatelem a posuzovatelem králíků Pavlem Blaškem z obce Štrba. Na vzniku plemene se podíleli saténoví červení, rexi dalmatinští strakáči černožlutí a černí. Plemeno bylo uznáno na výstavě v Nitře v roce 2015. Na Slovensku se mu věnuje skupinka chovatelů, současným nejvýznamnějším propagátorem tohoto plemene je tamní posuzovatel králíků Ing. Michal Britaňák.

Popis plemene

Štrbský gepardí (zkratka Šg) je střední plemeno poněkud jemnějšího tělesného rámce se specifickým trojbarevným zbarvením srsti. Požadovaná živá hmotnost se má podle standardu plemene pohybovat v rozmezí 3,50–4,50 kg s tím, že běžně dosahovaná hmotnost dospělých štrbských gepardích králíků je okolo 4 kg. Tělo je mírně zavalité, válcovitého tvaru, rovnoměrně osvalené. Hlava je široká v čelní i nosní partii. Uši jsou vzpřímené, pevné a měří 10,0–12,0 cm. Srst je normální. Co se týče zbarvení, jedná se o plášťovou strakatost, na které jsou zřetelné tzv. gepardí kresebné znaky. Plášťová kresba se týká hlavy i trupu, obecně má sahat co nejníže. Hlava je převážně pigmentovaná, s úzkým bílým olemováním skrání a bílou skvrnou na čele, tzv. zrcadlem. Trup je většinově pigmentován s tím, že prsa a spodní části končetin jsou bílé. Barva kresby tvoří žlutooranžový základ, na kterém jsou pravidelně rozmístěné černé skvrny optimálně kruhovitého tvaru. Preferovány jsou jednotlivě oddělené a výrazné skvrny. Barva podsady odpovídá specifikám krycí barvy, drápy jsou bílé.

Rozšíření

Slovenským chovatelům se štrbského gepardího daří rozšiřovat postupně i do zahraničí. Plemeno štrbský gepardí se řadí k vzácným středním plemenům králíků v ČR. Vzhledem k narůstající popularitě se předpokládá jeho rozšíření také u nás, neboť představuje nekonvenční plemeno s lákavým zbarvením kombinované s užitkově zajímavým středním tělesným rámcem. Snahou slovenských chovatelů je uznat toto plemeno i do evropského vzorníku plemen králíků. Zbarvení plemene jako takové (= plášťové strakaté tříbarevné) je aktuálně podstatně populárnější v kombinaci s rexovitou srstí, zejména u malých rexů.

Genetické založení

Černožluté gepardí zbarvení geneticky odpovídá japonskému zbarvení. Nicméně je zajímavostí, že v kombinaci s plášťovou strakatostí jsou černé znaky ve formě spíše skvrn a teček než ve formě japonských pruhů. Při připáření dvou štrbských gepardích se vyštěpí tři barevné formy – standardně zbarvení králíci, celobarevní černožlutí králíci (tzv. kominíci) a převážně bíle zbarvení jedinci (tzv. mlynáři). Pro výstavní aktivity jsou určeni pouze standardně zbarvení jedinci.

 

V případě dotazů a zájmu o toto plemeno poskytne více informací a kontaktů na chovatele autor příspěvku.

Autor textu: MVDr. Vlastimil Šimek Ph.D.
Autor fotografií zdroj: Ing. Michal Britaňák
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru