Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Slovenský pastelový
Sdílet:

Slovenský pastelový

Plemeno slovenský pastelový patří mezi mladší zahraniční plemena králíků. Od roku 2020 je toto plemeno uznáno také v českém Vzorníku plemen králíků 2020. Tím plemeno původně spíše lokálních způsobilostí dostalo možnost většího rozšíření a nalezení příznivců také v tuzemsku. Přestože se s tímto plemenem u nás zatím příliš nepotkáváme, je předpokladem jeho postupné rozšíření v důsledků globalizace, byť po letošním epidemicky komplikovaném roku to bude zřejmě pozvolnější. 

Slovenský pastelový (zkratka Spa) je středním plemenem s optimální hmotností okolo 4,5 kg s pastelovou, tzn. světle nahnědlou barvou krycí srsti a světlými divokými znaky.

Historické údaje o plemeni

Plemeno slovenský pastelový je slovenského původu, jak již název naznačuje, a jedná se o poněkud mladší plemeno. Šlechtit je začal chovatel Ján Petrík z obce Dlhé Klčovo v roce 2010. Uznání na Slovensku plemeno dosáhlo v roce 2013. Při šlechtění bylo využito několik středně velkých plemen.

Popis plemene

Jedná se o plemeno, které vhodně kombinuje užitkový tělesný rámec s netradičním zbarvením srsti. Český standard plemene všeobecně vychází ze slovenského standardu plemene. Slovenský pastelový představuje střední plemeno výraznějšího typu (4,00–5,00 kg) s minimální přípustnou hranicí u dospělých zvířat 3,50 kg. Celkově vzato, předpokladem plemene je rovněž užitkové využití, proto bylo šlechtění zaměřeno i na dobré růstové znaky. Tvarové požadavky na exteriér odpovídají obecným náležitostem, které jsou společné pro téměř všechna plemena králíků. Především se jedná o ladný průběh hřbetní partie s dobře zaoblenou a osvalenou zádí, pevně upnutou kůži po celém těle, rovnoběžné postavení hrudních a pánevních končetin, korektně utvářené a postavené pírko (= ocas králíka) a bezvadné utváření zevních pohlavních orgánů. 

Co se týče znaků typičnosti, plemeno má střední tělesný rámec s mírně zavalitým tělem válcovitého tvaru. Hlava je silná, široká v čele i nose. Hlava králic přirozeně vykazuje jemnější stavbu. Délka uší je 12,0–13,0 cm. Srst je normální. Barva krycí srsti (pastelová) je typickým znakem plemene. Na povrchu těla se rozprostírá světle hnědá barva středního odstínu. Divoké znaky jsou krémové až bílé s tmavšími skvrnami u pohlaví. Barva očí je šedomodrá s tím, že nahnědlý odstín je předností, drápy jsou rohovité. Podsada má krémovou barvu, na břiše přechází do světlejšího odstínu.

Rozšíření

Vzhledem k nedávnému vyšlechtění plemene se slovenský pastelový chová zejména v zemi původu. Snahou tamních chovatelů je plemeno rozšířit i do jiných zemí. To se daří zejména díky evropským výstavám zvířat. Tyto největší akce jsou organizovány Evropským svazem chovatelů, který zaštiťuje národní chovatelské svazy téměř všech evropských zemí. Za největší úspěch lze považovat udělení titulu Evropský šampion na samce slovenského pastelového vystaveného na Evropské výstavě zvířat v roce 2015 ve francouzských Metách, kde tento králík obdržel 96,0 b. Na letošní celostátní výstavě mladých králíků Slovenské republiky v obci Hniezdne (srpen 2020) byla k vidění trojice zástupců tohoto plemene.

Genetické založení

Zbarvení pastelové nemá v dosavadním spektru uznaných barev obdobu, je barvou vcelku netradiční. Pro chovatele to také znamená mít dobrý barvocit, neboť odstíny tohoto zbarvení vyžadují určitou zkušenost. Mimoto pastelová barva v kombinaci s rexovitou srstí vykazuje jinovatkový (lehce nafialovělý) lesk, a to zejména na přirozeném slunečním světle. Proto rexi pasteloví vypadají poněkud světlejší oproti králíkům s tímto zbarvením a normální srstí. Mimo plemene slovenský pastelový lze na Slovensku vidět i rexovité, saténové a zakrslé králíky s pastelovou barvou.

V případě zájmu o chov slovenského pastelového poskytne více informací a kontaktů autor článku.

 

Použitá literatura je k dispozici u autora.

Autor textu: MVDr. Vlastimil Šimek Ph.D.
Autor fotografií zdroj: MVDr. Vlastimil Šimek Ph.D.
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru