Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Základy manipulace s králíky, díl 2. –  Umíme s nimi správně zacházet?
Sdílet:

Základy manipulace s králíky, díl 2. –  Umíme s nimi správně zacházet?

Schopnost korektně určit pohlaví králíků patří k základním chovatelským technikám, které by měl každý chovatel králíků znát. Nutností je nejen správně rozpoznat samce od králice, ale také vědět, jak vypadají zevní pohlavní orgány zdravého jedince a jak nemocného králíka.

Pohlavní orgány králíků – anatomický základ

Zevní pohlavní orgány (genitálie) jsou v případě samců zastupovány varlaty v šourcích a penisem, u samice je to vulva a pochva. U samců králíka je každé varle uloženo v samostatném šourku, což je ojedinělou situací při srovnání s jinými druhy savců. Dalším důležitým momentem je, že samci králíků mají prostorný tříselný kanál a v případě potřeby mohou varlata zatáhnout do břicha. Tato ochranná reakce se vyskytuje v určitých zátěžových situacích, zejména při manipulaci s králíkem. Penis (pyj) je kopulačním orgánem a je uložen za šourky. Penis králíka není vyztužen kostí a jeho velikost odpovídá tělesnému rámci konkrétního králíka. Ústí močové trubice na konci pyje je přirozeně poněkud protáhlého tvaru. U králic je vulva dobrým subjektivním ukazatelem aktuálního stavu ochoty k páření. U říjných králic je barva tmavě růžová až červenofialová, přičemž je vulva zvětšená a prosáklá. Naproti tomu vulva králic mimo říji má světle růžovou barvu. Samice králíků mají poměrně velký klitoris. 

Mimo vlastní pohlavní orgány je vhodné věnovat pozornost i jejich bezprostřednímu okolí. Po stranách vulvy/základu pyje jsou kožní vychlípeniny, které se tradičně v králíkářské terminologii nazývají pohlavní koutky. V nich dochází ke hromadění produktů mazových žláz. V případě horších ustájovacích podmínek se tam nabalují také drobné mechanické nečistoty. Pohlavní koutky se pravidelně čistí.

Vliv věku na určení pohlaví králíků

Věk mláďat králíků má velký vliv na přesné určení jejich pohlaví. Zkušení chovatelé jsou schopni rozpoznat pohlaví králíků nejčastěji mezi 3. a 4. týdnem věku. Dřívější určení ani nemá praktický význam. Z pohledu stavby pyje je nutné poukázat na fakt, že konečná forma pyje vzniká většinou až mezi 2. a 3. měsícem věku. V tomto ohledu hraje vliv více faktorů, především individualita samce, způsob ustájení, konkrétní linie apod. Mláděcí (tzv. juvenilní) pyj má tvar rourky s kulatou koncovou částí. Pyj dospělého samce má dovyvinutou koncovou část, která má kuželovitý tvar.

Při určování pohlaví mladých králíků situaci komplikuje nepřítomnost šourku u mladých samců, relativně velký klitoris u mladých králic a dosavadní absence druhotných pohlavních znaků. Šourky se zakládají po stranách stydké krajiny a nejpozději do věku 3 měsíců do nich mají sestoupit varlata. Je-li vyvinutý šourek, lze konstatovat, že je vyvinuté i konkrétní varle (to však může být při zacházení s králíkem vtaženo do břicha).

Praktický význam má určení pohlaví mláďat králíků ve věku přibližně 8 týdnů, kdy se v tradičním způsobu chovu realizuje jejich odstav od matky. Nejpozději do věku 3 měsíců se králíci rozdělují podle pohlaví, neboť především u menších plemen je v tomto období zřejmý nástup puberty.

Techniky manipulace pro určení pohlaví králíků

Základní manipulační technikou pro určení a prohlídku pohlaví králíků je „posazení králíka“ na podložku. V takovém případě zručnější ruka králíka drží za volnou kůži na kohoutku, přičemž druhá ruka koriguje posazení zadní části trupu na podložku. Podložka by měla být rovná. Vlastní obrácení králíka a jeho „posazení“ je potřebné provést pečlivě a jemně, ale také rychle, bez větší prodlevy. Určení pohlaví zvládne i jediná osoba – palcem méně zručné ruky zatlačíme na přední stranu základny genitálií tak, že ukazováček leží na ocase králíka. V případě samců vyjede penis, zatím samicím se obnaží vulva. Vytlačení konkrétní genitálie musíme provádět s citem, avšak jistě a kompletně. Častou chybou je, že se genitálie neobnaží celé, ale jen zčásti. V takovém případě není možné zhodnotit jejich stav, což může vést i k přehlédnutí vrozené vývojové vady, zejména rozštěpu pyje. Při prohlídce pohlaví králíků ve dvou osobách pak jedna králíka fixuje, zatímco druhá osoba určí pohlaví. Orientovat se při určování pohlaví dospělých králíků jen podle vyvinutí/absence šourků není profesionální a rovněž nemusí dávat jasný výsledek (např. při oboustranném kryptorchismu – viz dále). Dřívější technika zjišťování pohlaví, kdy se pouze nadzvedla zadní část králíka a prsty se vysunula vulva/pyj, nedává dostatek prostoru pro detailní prohlídku zevních genitálií a okolní stydké krajiny.

Pravidelné čistění pohlavních koutků je vhodné realizovat ve dvou osobách (zkušení chovatelé to zvládají sami). Pro tento účel si připravíme vatové tamponky do uší, event. navlhčenou utěrku. První osoba králíka fixuje buď jako pro prohlídku pohlaví (viz výše), anebo tak, že sedící osoba má králíka posazeného na klíně, fixuje jej lokty a současně králíka přidržuje za končetiny, aby druhou osobu nepoškrábal. Druhá osoba palcem a ukazováčkem rozevře kapsovité pohlavní koutky a druhou rukou je vytře smotkem vaty či textilu. V případě přischlého mazu v pohlavních koutcích je vhodnější nejprve maz navlhčit. Pokud se péče o pohlavní koutky zanedbá, mohou se přeplnit, což může být doprovázeno i jejich zánětem. V takovém případě je nutné po odstranění seschlého mazu kůži otřít lokálním antiseptickým přípravkem a stav pravidelně kontrolovat.

Abnormality v utváření genitálií králíků

Vrozené vývojové vady na zevních pohlavních orgánech se týkají především samců a zahrnují hlavně následující stavy:

Kryptorchismus – dojde k trvalému nesestoupení varlete (jednostranný k.) anebo obou varlat (oboustranný k.), což znamená, že na konkrétní straně se nevyvine ani šourek, resp. šourky. Při oboustranném kryptorchismu je jedinec neplodný, zatímco u jednostranné formy je plodný přes druhé, sestouplé varle. Technická poznámka – jestliže u jedince jsou šourky vyvinuté, znamená to, že králík má obě varlata sestouplá, ale aktuálně je pouze zatáhl do břicha (není kryptorchid, je potřeba počkat, až bude samec v klidu a spustí je).

Rozštěp pyje – je vadou, při níž nedojde k uzavření stěny pyje a na jeho spodní straně je mezera, kterou vytéká moč, event. ejakulát.

Přirostlá uzdička pyje (deformace pyje) – je novější vadou: na spodní straně pyje je delší přirostlá vazivová uzdička bránící plné erekci pyje, což znamená, že postižení samci mají sníženou plodnost či jsou neplodní.

Juvenilní pyj u dospělého samce – znamená neplodnost, většinou je narušeno i sexuální chování postiženého samce.

Všechny výše uvedené vady při posuzování čistokrevných králíků na výstavách znamenají vyloučení takového zvířete z dalšího chovu, neboť se jedná o vady poměrně dědivé.

Onemocnění genitálií králíků

Mezi nejčastější získaná onemocnění projevující se na zevních genitáliích patří:

Králičí syfilis – bakteriální onemocnění zdlouhavého průběhu přenášené především při koitu projevující se erozemi na kůži a sliznici vulvy/pyje, sekundárně i na kůži hlavy. Onemocnění lze léčit antibiotickou léčbou podle pokynů veterinárního lékaře.

Zranění šourku – je způsobeno buďto vzájemným napadáním králíků, anebo nekorektní stavbou šourků. Zranění se ošetřují lokálním antiseptickým přípravkem a stav se pravidelně kontroluje. V případě první varianty je nutné ihned od sebe individuálně separovat dotyčné králíky. Je-li zranění (výrazné odřeniny) způsobeno vyloženě trvale volnou kůží šourků během celého roku (samec tahá šourky po zemi), je vhodné takového samce vyřadit. 

Autor textu: MVDr. Vlastimil Šimek Ph.D., MVDr. Lenka Kudělková, Ph.D.
Autor fotografií zdroj: MVDr. Vlastimil Šimek Ph.D.
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru