Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Pořizujeme králíčka: Je pro vás králík tím pravým mazlíčkem?
Sdílet:

Pořizujeme králíčka: Je pro vás králík tím pravým mazlíčkem?

Králíci
Všeobecné

Stále více lidí vidí v králících spíše kamarády a domácí mazlíčky než lahodný nedělní oběd. Zejména zakrslá plemena se těší dlouhodobě vzrůstající oblibě a počty jejich chovatelů rok od roku stoupají. Mnoho lidí pokládá králíčky za méně náročnou alternativu psů a koček, zejména hledají-li prvního domácího mazlíčka pro své děti. Částečně je tento přístup opodstatněný, protože v některých ohledech je chov králíka skutečně méně náročný než péče o psa nebo kočku. Neměli byste si ale představovat, že je úplně snadný, nebo dokonce že se o králíčka dokáže postarat samotné dítě bez vaší pomoci. Chcete-li králíčkovi připravit adekvátní podmínky, aby u vás našel skutečně dobrý domov, měli byste předem nastudovat a zvážit jeho potřeby a specifika. Nesprávná péče může ušákovi způsobit celou řadu problémů, od psychických poruch až po zdravotní komplikace. Nepodceňujte tedy kvalitu péče ‒ má zásadní vliv nejen na pohodu, ale také na délku života králíka. 

 

Následující řádky jsou určeny k tomu, abyste získali základní informace, co chov králíčků obnáší, jaká jsou jeho specifika, výhody a nevýhody. Také se vám pokusíme přiblížit, jak si vybrat to správné plemeno a prověřenou chovatelskou stanici, aby byl váš králíček zdravý a dobře socializovaný a v neposlední řadě abyste si domů odnesli skutečně to plemeno, pro jaké jste se rozhodli. Historek o „zakrslých“ králících o váze 3‒4 kg koluje mezi lidmi víc než dost.

Jak nekupovat králíka

Králíčky dnes najdete v každém větším zverimexu, což značně nahrává nepromyšlenému a velmi impulzivnímu pořízení nového mazlíčka. Procházíte kolem výlohy a zaujme vás výběh plný chundelatých roztomilých králíčků s hebkými čeníšky a neodolatelným výrazem kulatých oček. Když se k tomu přidá i srdceryvné škemrání vaší ratolesti a kopa slibů, jak se bude starat o zvíře, o jeho klec i krmení, velmi snadno se stane, že i jinak rozvážný rodič podlehne kouzlu okamžiku. Ochotný prodavač vám pomůže vybrat klícku, seno, granule a napáječku, takže vše pořídíte během několika málo chvil. Domů se vracíte se šťastným dítětem a ušatým spolubydlícím. Ale často hned za dveřmi idyla skončí a přijde vystřízlivění. 

Nikdy, nikdy a ještě jednou nikdy nekupujte králíčka ani jakékoliv jiné zvíře pod vlivem náhlého hnutí mysli nebo dětských proseb. 

Je pro nás králík to pravé zvíře?

Pokud vás roztomilí chlupáči zaujmou, kupte si v první řadě knihu o jejich chovu. Knihu si v klidu přečtěte a vyzbrojeni aspoň základní představou o potřebách těchto malých krasavců si poctivě odpovězte na několik otázek: 

  • Máte čas se králíčkovi každý den dostatečně věnovat? Králík sice bydlívá v kleci nebo výběhu, avšak potřebuje každodenní kontakt se svou rodinou a dostatek pozornosti. Nevyhovuje-li vám takto kontaktní zvíře, vyberte si raději mezi některými drobnými hlodavci nebo, netrváte-li na chundelatých savcích, mezi ještěry.
  • Jste připraveni na každodenní péči obnášející čištění ubikace, výměnu vody a předložení čerstvého krmení? Králíci jsou poměrně citlivý druh a i jednorázové zanedbání může vést ke zdravotním problémům. Zejména čistota klece a správná výživa jsou klíčové pro zdravý a dlouhý králičí život. Každý den je třeba odstranit z klece trus a zbytky potravy, jednou týdně pak kompletně vyměnit podestýlku a klec důkladně vymýt.
  • Máte dostatek místa pro adekvátně velkou klec, ideálně i s venkovním výběhem? Klece, jaké jsou často k dostání „pro králíky“, jsou ve skutečnosti málo prostorné a dlouhodobě je lze doporučit pouze v kombinaci s pohybem na volno nebo s venkovním výběhem. Tím se dostáváme k dalšímu bodu:
  • Pokud plánujete mít králíka výlučně v bytě, jste schopni poskytnout mu dostatek pohybu mimo klec, pod dozorem a v zabezpečené místnosti (schované kabely atd.)?
  • Máte někoho, kdo se o králíčka dobře postará po dobu vaší dovolené nebo když onemocníte? 
  • I když péče o králíčka je určitě levnější než o psa nebo kočku, přesto si rozmyslete, jestli vždy dokážete najít ve vašem rozpočtu dostatek prostředků na kvalitní krmení a veterinární péči. Běžné úkony, jako je vakcinace a korekce drápků, pokryje několik stovek korun, podle zvolené vakcíny, počítejte však s finanční rezervou pro případ vážnější nemoci nebo úrazu.
  • Dokážete s králíčkem a jeho výše popsanými potřebami počítat po celou dobu jeho života? V závislosti na plemeni je obvyklá délka života zakrslých králíčků 6‒9 let, zvažte proto možnosti, jako je stěhování, rozchod s partnerem, či naopak založení rodiny.

Teprve pokud si na všechny tyto otázky odpovíte „ano“, můžete začít přemýšlet dále. Jak si vybrat králíčka a kde ho pořídit, o tom si povíme příště. 

Autor textu: Kolektiv autorů redakce iFauna.cz
Autor fotografií zdroj: Shutterstock
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru