Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Veverka Prévostova (Callosciurus prevosti)
Sdílet:

Veverka Prévostova (Callosciurus prevosti)

Veverka Prevostova by se dala charakterizovat jako tropická stromová veverka, vyskytující se v jihovýchodní Asii (Malaysie, Indonesie, jižní Thajsko...

Veverka Prevostova by se dala charakterizovat jako tropická stromová veverka, vyskytující se v jihovýchodní Asii (Malaysie, Indonesie, jižní Thajsko). Dosud bylo opsáno 39 známých poddruhů těchto hlodavců. Naše pozornost je však soustředěna především na čtyři z nich:

C. P. PREVOSTI
C. P. CALIMONENSIS
C. P. BORNEOENSIS
C. P. RAFFLESI
 

Do naší ZOO byla zakoupena v minulém roce chovná skupina CALLOSCIURUS PREVOSTI RAFFLESI (2 samice a 1 samec) od soukromého chovatele. Skupina byla umístěna nejprve do expozice nočních živočichů, kde jsme po čase zaznamenali první chovatelský úspěch. Narodila se první mláďata. Byla tři, ale dvě uhynula hned po porodu, patrně i následkem vyrušování od kolemjdoucích lidí. Zbylé mládě bylo svěřeno do rukou ošetřovatele, který se pokusil o umělý odchov. Bohužel neúspěšně.

Samice tohoto druhu pohlavně dospívají v devátém měsící života a samci už v sedmém. Po 42 dnech březosti se samici narodí 1-3 mláďata, která jsou holá a slepá a váží jen 8-12 gramů. Matka kojí mláďata zhruba 8-9 týdnů. Pak začínají sama přijímat potravu. Ta se skládá převážně z ovoce, zeleniny (hroznové víno, jablko, granátové jablko, kiwi, hrušky, banány atd.), piškotů, moučných červů, cvrčků, minerálních doplňků a samozřejmě pro veverky nepostradatelných oříšků (jak lískových, tak vlašských).

Další podmínkou pro chov těchto veverek je teplota prostředí, ta by se měla pohybovat okolo 25oC ve vnitřní ubikaci. Naše veverky jsou nyní umístěny v samostatné ubikaci, která se skládá ze dvou vnitřních a jednoho vnějšího společného výběhu. Ve vnitřních prostorách jsou umístěny budky vystlané hrabankou. Ve venkovním výběhu jsou parkosy, které skýtají možnost volného šplhání.

Účelem chovu v ZOO není „ochočování“ zvířat jako takové, ale bylo by dobré, aby zvířata byla zvyklá na ošetřování (zjišťování pohlaví, ošetření drobných poranění, apod.), protože jsou to velmi plachá a stresující zvířátka.

Do nových prostor byly bohužel přemístěny už jen obě samice, protože samec nám nešťastnou náhodou uhynul (poranění žeber, páteře a následné ochrnutí).

Naše ZOO byla letošního roku pověřena vedením tzv. monitorovací plemenné knihy. Proto prosím všechny chovatele jakýchkoli poddruhů veverek Prevostových, aby nás kontaktovali na níže uvedené adrese za účelem registrace a vzájemné spolupráce.

Autor textu: Lenka Richterová
Autor fotografií zdroj: Lenka Richterová
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru