Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Ptáci potřebují vitamín K1
Sdílet:

Ptáci potřebují vitamín K1

Redakci Fauny jsem slíbil zaslat souhrn zkušeností s aplikací vitamínového přípravku Kanavit ve svém chovu kanárů, drobotiny a různých pěnkavovitých...

Redakci Fauny jsem slíbil zaslat souhrn zkušeností s aplikací vitamínového přípravku Kanavit ve svém chovu kanárů, drobotiny a různých pěnkavovitých. Testování jsem prováděl v průběhu celého roku v klecích a ve dvou voliérách. Všechno ptactvo dostávalo stejnou potravu a pití, stejné doplňky a vaječnou míchanici.

„Ptačí vitamín K1“ se v těle ptáků ukládá v tucích, působí delší dobu a není vylučován trusem jako jiné vitamínové doplňky. Působí na čilost, pohyb, srážlivost krve, proti vnitřnímu krvácení, regeneruje poškozená játra, vitalita ptáků se zvyšuje, snůšky jsou pozitivně ovlivňovány. Vitamín K je obsažen také v kopřivách, špenátu a různých dalších zelených částech rostlin, zřejmě také v mladém smrkovém jehličí a květech.

Kanavit a také Combinal K jsou jen na předpis. Zpočátku jsem dávkoval jednu kapku na 1 l pitné vody po dobu jednoho týdne denně od ledna do března. Od dubna jsem zvýšil dávky na 20 kapek na 1 litr vody, což mělo za následek zlepšení výsledků hnízdění. Tento poměr ředění jsem dodržoval až do července. V klecích začaly páry přepeřovat, ve voliérách začali hnízdit hýlové mexičtí a zebřičky. Snůšky byly oplozené a odchovy se dařily. Podle mého názoru měla být zvýšená dávka Kanavitu dávána spíše před začátkem hnízdění, tedy od ledna. Dávkování 1 kapka na jeden litr vody je nedostatečná!

Zjistil jsem, že vodu s Kanavitem ředěným 20 kapek na 1 litr bralo ptactvo více. Napáječky byly skoro denně prázdné. Zvláště to bylo patrné v klecích, kde není tolik slunečního světla jako ve voliérách.

Pokud jde o přepeřování, to bylo v klecích dosti intenzivní, ale ve voliérách bylo poněkud volnější. V klecích trvalo 4 týdny, ve voliérách jsem přesnou dobu nezjistil.

Pro odchovaná mláďata je dávkování 20 kapek Kanavitu na 1 litr vody dostatečné a lze ho dávat bez problémů celoročně. Mláďata jsou vždy v dobré kondici. Podobné to je i u 2-3letých jedinců. Zjistil jsem, že vodu s Kanavitem v koncentraci 20 kapek na 1 litr není vhodné dávat v měsících, kdy je zvýšená vlhkost ovzduší. Po tuto dobu postačí dávka 8-10 kapek Kanavitu na jeden litr vody.

Podle svých zkušeností bych se nyní přikláněl spíše k tomu, že Kanavit není třeba dávat v chovné sezóně, kdy je dostatek zelených krmných doplňků, ve vyšší koncentraci, že zcela postačí poměr 8-10 kapek na jeden litr vody. Občas, jako prevenci v době přepeřování, lze zvýšit dávku 20 kapek na jeden litr vody. Takto se nám podaří zkrátit dobu přepeřování zhruba o jeden až dva týdny. Při odchovu mladých v kleci bych doporučoval koncentraci 10 kapek na litr po dobu maximálně dvou dnů v týdnu, než se mláďata osamostatní. Po této době pak už jen jako prevenci.

Kanavit lze kombinovat s řadou různých tekutých přípravků (např. s Combinaly), vynechal bych snad práškový Supervit D. Zde by se asi jednalo spíše o zatížení ptačího organismu (ztížená stravitelnost potravy). Je třeba si uvědomit, že Kanavit není lék, ale pouhý doplněk. Předávkování je nebezpečné! Nikdy ho nebudeme dávat neředěný. Dojde-li nedopatřením k předávkování, je nutno Kanavit ihned na čas vyřadit. Napájet budeme heřmánkovým čajem s medem.

V chladných měsících lze ředěný Kanavit ponechat v napáječkách 2-3 dny, v teplém ročním období potom jen jeden den.

 
Autor textu: Karel Strnad
Autor fotografií zdroj: Karel Strnad
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru