Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Standart zebřiček
Sdílet:

Standart zebřiček

Isabelová šedá (recesivní) výst. tř. 15 (světloprsá) Isabelová skořicová (světloprsá) (recesivní) výst. tř. 16 Ident.: velmi kontroverzní bare...

Isabelová šedá (recesivní) výst. tř. 15 (světloprsá)

Isabelová skořicová (světloprsá) (recesivní) výst. tř. 16

Ident.: velmi kontroverzní barevné variace, v Holandsku nazývané isabelové, v Německu světloprsé, jinde jako recesivní stříbrné a recesivní béžové. Jsou však velice důležité pro chov phaeo, což jsou kombinace mezi isabelovými a černoprsými nebo oranžovoprsými. Jako jiné mutace i tato má veliké spektrum barevných odstínů a tak se pták, kde eumelanin je jen málo oslaben zařazuje do výst. tř. 15 - isabelová šedá a kde eumelanin je velice zeslaben a pták je krémového vzhledu se zařazuje do výst. tř. 16 - isabelová béžová. Od někdy podobných běloprsých je jistě rozlišuje béžové břicho a od stříbrných navíc plnobarevné lícní skvrny a boky.

Isabelová šedá

Hlava šedohnědá s oranžovohnědými lícními skvrnami, čárky znatelné jen u tmavších vybarvených exemplářů, zrcátka bílá, oči tmavé, záda šedohnědá, křídla šedohnědá každé péro rezavé lemování, kostřec béžový, ocas stříbrošedý slabě páskovaný právě tak jako zebrování na hrdle, spodním krku a prsa v souvislosti s černým eumelaninem, čím světlejší pták s nejméně černým eumelaninem tím světlejší znaky (čárky, zebrování, páskování) což vede až k světloprsým a bez čárkovým ptákům. Lícní skvrny a boky s bílými tečkami výrazně oranžověhnědé, břicho béžové, zobák červený, nohy oranžové. Samičky bez samčích znaků, jinak vybarvení jako samci.

Isabelová skořicová

Hlava krémová s oranžovohnědými lícními skvrnami, čárky znatelné jen velice nepatrně, u světlejších exemplářů vůbec ne, zrcátka bílá, s nádechem, oči tmavé, záda krémová, křídla krémová, každé péro rezavě lemované, kostřec béžový, ocas béžový nepatrně páskovaný právě tak, jako zebrování na hrdle, spodním krku a prsa v souvislosti, že čím světlejší pták, tím slabší znaky (čárky, zebrování, páskování), břicho béžové tmavší než záda, lícní skvrny a boky s bílými tečkami výrazně oranžověhnědé, zobák červený, nohy oranžové. Samičky bez samčích znaků, jinak vybarvení jako samci.

Šedolící šedá výst. tř. 17

Ident.: bílá s šedým nádechem, hlava s čárkami a bílá zrcátka, ocas páskovaný, prsa tmavošedá zebrovaná, břicho béžové, líce šedé, boky našedle oranžovohnědé.

Hlava: bílá s šedým nádechem, se šedými lícními skvrnami, někdy rezavě protkané, což se toleruje, čárky tmavošedé, zrcátka bílá, brada a spodní krk bílé se stejnoměrnou tmavošedou kresbou ukončenou širším tmavošedým páskem, oči tmavé.

Vrchní strana: záda a křídla bílá s šedým nádechem, kostřec béžový, ocas béžový, šedo/béžové páskování.

Spodek: břicho béžové, boky našedlé oranžovohnědé s kulatými bílými skvrnami.

Zobák, nohy: zobák korálově červený, nohy oranžově červené.

Samičky: bez samčích znaků, ale šedé lícní skvrny, ocas páskovaný, přední krk bílý, prsa šedá, břicho béžové, boky béžové.

Hnědolící skořicová výst. tř. 18

Ident.: bílá s krémovým nádechem, hlava s čárkami a bílá zrcátka, ocas páskovaný, prsa tmavohnědá zebrovaná, břicho béžové, líce tmavohnědé, boky krémově oranžovohnědé.

Hlava: bílá s krémovým nádechem a tmavohnědými lícními skvrnami, někdy rezavě protkané, což se toleruje, čárky tmavohnědé, zrcátka bílá, brada a spodní krk bílé se stejnoměrnou tmavohnědou kresbou ukončenou širším páskem tmavohnědým, oči tmavé.

Vrchní strana: záda a křídla bílá s krémovým nádechem, kostřec béžový, ocas krémový šedohnědo/béžové páskování.

Spodek: břicho béžové, boky krémově oranžovohnědé s kulatými bílými skvrnami.

Zobák, nohy: zobák korálově červený, nohy oranžově červené.

Samička: bez samčích znaků, ale hnědé lícní skvrny, ocas páskovaný, kostřec, spodní krk, břicho a boky tmavší béžové.

Černolící šedá výst. tř. 19

Ident.: tmavošedá, hlava s čárkami a bílá zrcátka, ocas páskovaný, líce černé, prsa černě zebrovaná, břicho bílé, boky černé bíle tečkované.

Hlava: tmavošedá, s černými lícními skvrnami, oční čárka černá splyne s lícními skvrnami, ozobní čárka (čárčička) černá obíra vrchní část zobáku, zrcátka mezi nimi bílá, brada a spodní krk bílé se stejnoměrnou černou kresbou ukončenou širším černým páskem, oči tmavé.

Vrchní strana: záda a křídla tmavošedá, kostřec bílý, ocas černý, bílo/černé páskování.

Spodek: břicho bílé, boky černé s kulatými bílými skvrnami.

Zobák, nohy: zobák korálově červený, nohy oranžově červené.

Samička: bez samčích znaků tj. zebrování, tečkované boky, ale černé lícní skvrny, ocas páskovaný, hrdlo světle šedé.

Černolící skořicová výst. tř. 20

Ident.: šedohnědá, hlava s čárkami a bílá zrcátka, ocas páskovaný, líce černé, prsa černě zebrovaná, břicho bílé s krémovým nádechem, boky černé, bíle tečkované.

Tato barevná variace zatím nebyla standardizována pro nedostatek porovnávacích exeplářů, stane se tak později a bude zveřejněna dodatečně.

Černovousá šedá (černouzdičková) výst. tř. 21

Ident.: šedá, hlava s čárkami, černá zrcátka, ocas páskovaný, líce rezavěhnědé, prsa šedá s černým zebrováním, břicho tmavošedé od nohou dozadu béžové, boky rezavěhnědé.

Hlava: šedá, s rezavěhnědými lícními skvrnami, čárky černé, tvoří součást černých zrcátek, brada a spodní krk šedé se stejnoměrnou černou kresbou ukončenou širším černým páskem, který vybíhá až do břicha, oči tmavé.

Vrchní strana: záda a křídla tmavošedá, kostřec bílý tmavošedé protikání, ocas černý, bílo/černé páskování.

Spodek: břicho tmavohnědé, od nohou dozadu béžové, boky rezavěhnědé s kulatými bílými skvrnami.

Zobák, nohy: zobák korálově červený, nohy oranžově červené.

Samička: bez samčích znaků, zrcátka šedá, ocas páskovaný, hrdlo šedé, břicho béžové s šedým nádechem, boky šedé.

Černovousá skořicová (černouzdičková) výst. tř. 22

Ident.: skořicová, hlava s čárkami a černá zrcátka, ocas páskovaný, líce rezavěhnědé, prsa béžová, černé zebrování, břicho šedé, od nohou dozadu béžové, boky rezavěhnědé, oči tmavé.

Tato barevná variace bude podrobně standardizována dodatečně.

Černoprsá šedá výst. tř. 23

Ident.: šedá, záda a křídla šedá, každé péro hnědé a bílé lemování, hlava s čárkou jen ozobní (čárčička), lícní skvrny rezavěhnědé, vybíhající až na záhlaví, ocas tmavošedý na vrchu bílý podélně černě čárkovaný, boky rezavěhnědé s bílými podélnými skvrnami, prsa černý pásek rozšířený a zakrývající zebrování.

Hlava: šedá s rezavěhnědými lícními skvrnami, které vybíhají až na záhlaví, ozobní čárky černé, oční čárky chybějí, zrcátka bílá, brada šedá, prsa se širokým páskem, který vybíhá nahoru a překrývá zebrování, oči tmavé.

Vrchní strana: záda šedá, křídla šedá, každé péro hnědé a bílé lemování, kostřec krémový, ocas tmavošedý, na vrchu bílý s podélnými černými čárkami, konec ocasu černý.

Spodek: břicho béžové, boky rezavěhnědé s bílými podélnými skvrnami.

Zobák, nohy: zobák korálově červený, nohy oranžově červené.

Samička: bez samčích znaků, jen ozobní čárky, ocas podélně čárkovaný, zrcátka krémová, hrdlo světlošedé, břicho béžové, boky šedé.

Černoprsá skořicová výst. tř. 24

Ident.: skořicově hnědá, záda hnědá, křídla hnědá péra lemovaná, jen ozobní čárky (čárčička), lícní skvrny rezavěhnědé vybíhající až na záhlaví, ocas černohnědý a béžový podélně tmavohnědě čárkovaný, boky rezavěhnědé s bílými podélnými skvrnami, prsa skořicová s páskem černohnědým rozšířený a zakrývající zebrování.

Hlava: skořicová s rezavěhnědými lícními skvrnami, které vybíhají až na záhlaví, ozobní čárky černohnědé o něco širší, oční čárky chybějí, zrcátka krémová, hrdlo skořicové, prsa se širokým černohnědým páskem, který vybíhá nahoru a překrývá zebrování, oči tmavé.

Vrchní strana: záda skořicová, křídla skořicová, každé péro oranžovohnědé a bíle lemované, kostřec krémový, ocas černohnědý na vrchu béžový s podélnými tmavohnědými čárkami, konec ocasu tmavý.

Spodek: břicho béžové, boky rezavěhnědé s bílými podélnými skvrnami.

Zobák, nohy: zobák korálově červený, nohy oranžově červené.

Samička: bez samčích znaků, jen ozobní čárky, ocas podélně čárkovaný, zrcátka krémová, hrdlo a břicho béžové, boky béžové.

Černoprsá světlohřbetá šedá výst. tř. 23a

Ident.: šedá se světlejšími zády, jen ozobní čárky, lícní skvrny oranžovohnědé vybíhající až na záhlaví, ocas podélně čárkovaný, boky oranžovohnědé s bílými podélnými skvrnami, prsa se širokým černým páskem rozšířeným až na bílé hrdlo.

Hlava: šedá s oranžovohnědými lícními skvrnami, které vybíhají až na záhlaví, ozobní čárky černé, oční čárky chybějí, zrcátka bílá, hrdlo bílé, prsa se širokým černým páskem vybíhající až k hrdlu, oči tmavé.

Vrchní strana: záda a křídla šedá, světlejší než hlava a jasně ohraničená od hlavy, péra lemovaná, kostřec bílý, ocas tmavošedý na vrchu bílý s podélnými černými čárkami, konec ocasu černý.

Spodek: břicho bílé, boky oranžovohnědé s bílými podélnými skvrnami.

Zobák, nohy: zobák korálově červený, nohy oranžově červené.

Samička: bez samčích znaků, jen ozobní čárky, ocas podélně čárkovaný, zrcátka bílá, hrdlo světle šedé, břicho bílé, boky bílé nebo světle šedé.

Černoprsá světlohřbetá skořicová výst. tř. 24a

Ident.: hnědá se světlejšími zády, jen ozobní čárky, lícní skvrny rezavěhnědé vybíhající až na záhlaví, ocas podélně čárkovaný, boky rezavěhnědé s bílými podélnými skvrnami, prsa se širokým tmavohnědým páskem rozšířeným až k béžovému hrdlu.

Hlava: skořicová s oranžovohnědými lícními skvrnami, které vybíhají až na záhlaví, ozobní čárky tmavohnědé, oční čárky chybějí, zrcátka bílá, hrdlo béžové, prsa se širokým černohnědým páskem, který vybíhá nahoru až k hrdlu a prokrývá zebrování, oči tmavé.

Vrchní strana: záda a křídla skořicová, světlejší než hlava a jasně ohraničené od hlavy péra lemovaná, kostřec krémový, ocas tmavohnědý na vrchu béžový a podélnými tmavohnědými čárkami, konec ocasu tmavý.

Spodek: břicho bílé, boky rezavěhnědé s bílými podélnými skvrnami.

Zobák, nohy: zobák korálově červený, nohy oranžově červené.

Samička: bez samčích znaků, krk béžový, břicho bílé, boky světle skořicové, jen ozobní čárky, ocas podélně čárkovaný, zrcátka krémová.

Černoprsá mramorová šedá výst. tř. 23b

Ident.: bílá s krémovým nádechem, hlava s ozobními čárkami a bílá zrcátka, lícní skvrny rozšířené až na záhlaví, prsa s rozšířeným páskem přesahující zebrování, ocas podélně čárkovaný, boky oranžovohnědé s podélnými skvrnami.

Hlava: světle krémově bílá, s oranžovohnědými lícními skvrnami rozšířenými až na záhlaví, jen ozobní čárky šedočerné, oční čárky chybějí, zrcátka bílá, hrdlo bílé, prsa se širokým tmavým páskem, který vybíhá nahoru a překrývá zebrování, bývá často nestejnoměrně skvrnitý, co se sice toleruje, ale lepší a vyšší hodnocení dosáhne stejnoměrně neskvrnitý, oči tmavé nebo červené.

Vrchní stehna: záda a křídla bílá s krémověšedým nádechem, kostřec bílý až šedý, ocas světlošedý, na vrchu bílý s podélnými černými čárkami, konec ocasu černý.

Spodek: břicho bílé, boky oranžovohnědé s bílými podélnými skvrnami.

Zobák, nohy: zobák korálově červený, nohy oranžově červené.

Samička: bez samčích znaků, jen ozobní čárky, ocas podélně čárkovaný, zrcátka a hrdlo bílé, břicho bílé, boky světle krémové, oči tmavé nebo červené.

Černoprsá mramorová skořicová výst. tř. 24b

Ident.: celkově schodná s výst. tř. 23b jen celkový barevný odstín je krémově béžový a znaky: ozobní čárky, prsní pásek, ocasní čárkování jsou tmavohnědé, lícní skvrny a boky oranžověhnědé a bílé skvrny uvnitř podélné, právě tak jako podélně čárkovaný ocas, oči tmavé nebo červené. Na rozlišování obou výstavních tříd by se mělo pečlivě dbát, právě tak jako u výst tř. 5 a 6.

Černoprsá stříbrná výst. tř. 23c

Ident.: světle stříbrošedá se světlými lícními skvrnami, které mohou vybíhat až na záhlaví, jen ozobní čárky, oční čárky chybějí, prsní pásek rozšířen až na hrdlo, boky bledě oranžové s podélnými skvrnami, ocas podélně čárkovaný, oči tmavé.

Hlava: světle stříbrošedá se světle oranžověhnědými nebo bílými lícními skvrnami rozšířená až na záhlaví, jen šedé ozobní čárky, oční čárky chybějí, zrcátka bílá, hrdlo bílé, prsa se širokým šedým páskem, který vybíhá nahoru až k hrdlu a překrývá částečně zebrování, oči tmavé.

Vrchní strana: záda a křídla stříbrošedá s jemným lemováním, kostřec stříbrošedý, ocas světlý s podlnými stříbrošedými čárkami.

Spodek: břicho stříbrošedé s krémovým nádechem, boky světle oranžovohnědé s bílými podélnými skvrnami.

Zobák, nohy: zobák červený, nohy slabě oranžově červené.

Samička: bez samčích znaků, krk světle stříbrošedý, břicho světle stříbrošedé s krémovým nádechem, boky naznačené, ocas podélně čárkovaný, oči tmavé.

Černoprsá béžová výst. tř. 24c

Ident.: světle béžová se světlými lícními skvrnami, které mohou vybíhat až na záhlaví, jen ozobní čárky, oční čárky chybějí, prsní pásek rozšířen až na hrdlo, boky světle oranžověhnědé s podélnými skvrnami, ocas podélně čárkovaný, oči tmavé.

Hlava: světle béžová se světle oranžověhnědými, nebo krémovými lícními skvrnami rozšířená až na záhlaví, jen krémověhnědé ozobní čárky, oční čárky chybějí, zrcátka krémově bílá, hrdlo krémově bílé, prsa se širokým béžověhnědým páskem, který vybíhá nahoru až k hrdlu a překrývá částečně zebrování, oči tmavé.

Vrchní strana: záda a křídla světle béžová s jemným lemováním, kostřec krémový, ocas světle béžový s podélnými krémově hnědými čárkami.

Spodek: břicho světle krémové s béžovým nádechem, boky světle oranžověhnědé s bílými podélnými skvrnami.

Zobák, nohy: zobák červený, nohy oranžově červené.

Samička: bez samčích znaků, krk a břicho světle krémové, boky světle béžové, ocas podélně čárkovaný, oči tmavé.

Černoprsá isabelová šedá (phaeo) výst. tř. 23d

Černoprsá isabelová skořicová (phaeo) výst. tř. 24d

Ident.: toto je kombinace mezi barevnými variacemi černoprsá a isabelová, výst. tř. 23 a výst. tř. 15, nebo výst. tř. 24 a výst. tř. 16 a podle těchto barevných odstínů se také rozlišují jinak velice podobní ptáci do výst. tř. 23d nebo do výst. tř. 24d. Černý eumelanin byl velice potlačen, tak že vedle bílobéžové barvy vyniká červenohnědý phaeomelanin, hlavně na hlavě, kam vybíhají lícní skvrny a na lemovaná péra křídelní, rozšířené boky až k lícním skvrnám, ocas příčně páskovaný a též červenohnědý lemovaný. Do řady šedé výst. tř. 23d se zařadí ptáci s bílou základní barvou s šedým nádechem, na rozdíl od skořicové řady výst. tř. 24d kde nádech je více béžově krémový.

Hlava: oranžověhnědá se stejně barevnými lícními skvrnami sahající až na vrchní krk a po straně až k bokům, kde se spojují, ozobní čárky rezavěhnědé, oční čárky chybějí, zrcátka krémová, hrdlo krémové, prsa krémová s šedým nádechem, oči tmavé.

Vrchní strana: záda a křídla světle béžová, každé péro široké kaštanově hnědé lemované, kostřec světle béžový s podélnými rezavými čárkami, ocas vrchní krémový, hnědé lemování a krémově bílé páskování, spodní strana ocasu podélně hnědé čárkování.

Spodek: břicho bílé s rezavěhnědými podélnými čárkami, boky rezavěhnědé rozšířené až na kostřec a na lícní skvrny s podélnými skvrnami.

Zobák, nohy: zobák korálově červený, nohy oranžově červené.

Samička: hlava světle béžová s ozobními rezavěhnědými čárkami, líce krémově naznačené, zrcátka krémová, záda a křídla krémová s rezavěhnědým lemováním, kostřec krémový, podélně béžové čárkování, ocas páskovaný, břicho krémové, boky krémově naznačené podélné čárky, oči tmavé, zobák a nohy červené.

Černoprsá šedolící šedá výst. tř. 23e

Ident.: bílá se šedým nádechem, hlava jen s ozobními čárkami, lícní skvrny šedé rozšířené až na záhlaví, záda a křídla rezavěšedé lemované, prsní pásek rozšířený až k hrdlu, boky s podélnými čárkami, ocas podélně čárkovaný, oči tmavé.

Hlava: bílá s šedým nádechem a šedivými lícními skvrnami rozšířenými až na záhlaví, jen ozobní čárky tmavošedé, oční čárky chybějí, zrcátka bílá, hrdlo bílé, prsa se širokým tmavošedým páskem, který vybíhá nahoru až k hrdlu a překrývá zebrování, oči tmavé.

Vrchní strana: záda a křídla bílá, se šedým nádechem, každé péro rezavěšedé lemované, kostřec béžový s podélným rezavěhnědými čárkami, ocas béžový na vrchní straně bílý s podélnými béžověhnědými čárkami.

Spodek: břicho béžové, boky našedle rezavé s bílými podélnými skvrnami.

Zobák, nohy: zobák korálově červený, nohy oranžově červené.

Samička: bez samčích znaků, ale šedé lícní skvrny s ozobními čárkami, ocas podélně čárkovaný, prsa šedá, břicho béžové, boky tmavší béžové s naznačenými podélnými čárkami, oči tmavé, zobák a nohy červené.

Černoprsá hnědolící skořicová výst. tř. 24e

Ident.: bílá s krémovým nádechem, hlava jen s ozobními čárkami, lícní skvrny hnědé, rozšířené, zrcátka krémová, záda a křídla rezavěhnědé lemované, ocas podélně čárkovaný, prsní pásek rozšířený až k hrdlu, boky s podélnými čárkami, ocas podélně čárkovaný, oči tmavé, břicho béžové.

Hlava: bílá s krémovým nádechem a s tmavohnědými lícními skvrnami rozšířené až na záhlaví, jen tmavohnědé čárky, oční čárky chybějí, zrcátka krémová, hrdlo krémové, prsa se širokým tmavohnědým páskem, který vybíhá nahoru až k hrdlu a překrývá zebrování, oči tmavé.

Vrchní strana: záda a křídla bílá s krémovým nádechem, každé péro rezavěhnědé lemované, kostřec béžový s podélnými hnědými čárkami, ocas krémový na vrchu s podélnými rezavěhnědými čárkami.

Spodek: břicho béžové, boky rezavěhnědé s bílými podélnými skvrnami.

Zobák, nohy: zobák korálově červený, nohy oranžově červené.

Samička: bez samčích znaků, ale hnědé lícní skvrny, záda a křídla rezavěhnědé lemované, ocas podélně čárkovaný, prsa tmavě béžová, břicho béžové, boky tmavší béžové s naznačenými podélnými čárkami, oči tmavé, zobák a nohy červené.

Oranžovoprsá šedá výst. tř. 25

Ident.: šedá, znaky na hlavě a lícní skvrny rezavěhnědé, zrcátka krémová, záda o něco tmavší než hlava bez lemování, prsa červenohnědá, břicho bílé až krémové, boky šedé, oči tmavé.

Hlava: šedá, temeno černé tečkované, lícní skvrny rezavěhnědé, ozobní čárky rezavěhnědé, oční čárky jsou součástí lícních skvrn, zrcátka bílá až krémová, hrdlo a strany krku krémové, červenohnědé zebrované, prsa rozšířený rezavěhnědý pásek někdy protkané černým melaninem, což se toleruje, ale bez toho je cennější, oči tmavé.

Vrchní strana: záda a křídla a něco tmavší šedé než hlava jednobarevná bez lemování, kostřec béžový, ocas černý, krémově/rezavé páskovaný.

Spodek: břicho krémové, boky šedé s bílými kulatými skvrnami.

Zobák, nohy: zobák korálově červený, nohy oranžově červené.

Samička: bez samčích znaků, zrcátka bílá až krémová, ocas páskovaný, břicho krémové, boky šedé, zobák a nohy červené, oči tmavé.

Oranžovoprsá skořicová výst. tř. 26

Ident.: skořicová, znaky na hlavě a lícní skvrny rezavěhnědé, zrcátka bílá, záda a křídla tmavé skořicové a bez lemování, ocas páskovaný, prsa rezavěhnědá, břicho krémové, boky rezavěhnědé, oči tmavé.

Hlava: skořicová, lícní skvrny rezavěhnědé, ozobní čárky rezavěhnědé, oční čárky jsou součástí lícních skvrn a právě tak rezavěhnědé, zrcátka bílá, hrdlo a strany krku krémové rezavěhnědé zebrované, prsa rozšířený rezavěhnědý pásek, oči tmavé.

Vrchní strana: záda křídla o něco tmavší hnědé než hlava, jednobarevné lemování, kostřec krémový po stranách hnědý, ocas skořicověhnědý, krémově/rezavě páskovaný.

Spodek: břicho krémové s podélnými hnědými čárkami, boky rezavěhnědé s kulatými skvrnami.

Zobák, nohy: zobák korálově červený, nohy oranžově červené.

Samička: bez samčích znaků, zrcátka bílá, ocas páskovaný, břicho krémové, boky béžové, zobák a nohy červené, oči tmavé.

Oranžovoprsá světlohřbetá šedá výst. tř. 25a

Ident.: šedá, záda a křídla světlejší od horního krku přesně ohraničené, znaky na hlavě rezavěhnědé, lícní skvrny oranžovohnědé, zrcátka bílá, hrdlo a přední krk bíle a rezavě zebrované, prsní pásek rozšířený oranžovohnědý, břicho bílé, boky oranžověhnědé, ocas páskovaný.

Hlava: tmavošedá, s bledě oranžověhnědými lícními skvrnami, ozobní čárky a oční čárky rezavé, zrcátka bílá, hrdlo a strany krku bílé a bledě oranžověhnědé zebrované, prsa bílá s rozšířeným bledě oranžověhnědým páskem, oči tmavé.

Vrchní strana: záda a křídla světleji šedé než hlava, kostřec bílý, ocas tmavošedý pravidelně oranžovo/bíle páskovaný.

Spodek: břicho bílé, boky oranžovohnědé s kulatými bílými skvrnami.

Zobák, nohy: oranžovočervené.

Samička: bez samčích znaků, krk šedobílý, břicho bílé, boky světlošedé, ocas páskovaný, hlava tmavěji šedá než záda a křídla.

Oranžovoprsá světlohřbetá skořicová výst. tř. 26a

Ident.: Vhodná s výst. tř. 25a jediný rozdíl je skořicové zbarvení části šedivých, tím je identifikační celkový dojem naznačen a na tento rozdíl je třeba pečlivě dbát.

Výstavní třídy 25b, 25c, 25d, 25e, 26b, 26c, 26d, 26e

Ident.: tyto barevné variace oranžovoprsých výstavních tříd 25-26 v řadě šedých a skořicových označené za:

Oranžovoprsá mramorová výst. tř. 25b a 26b

Oranžovoprsá stříbrná výst. tř. 25c a 26c

Oranžovoprsá isabelová výst. tř. 25d a 26d

Oranžovoprsá černolící černovousá výst. tř. 25e a 26e

Jsou toho času ještě málo rozšířené a prošlechtěné, a je proto předčasné je standardizovat, když jejich konečná podoba se nedala doposud určit. Až se tyto variace ustálí budou i tyto bezpochyby do standardu zařazeny. Pro jejich identifikace nechť slouží prozatím toto upozornění: Vedle typických znaků mramorových atd. jsou melaninové kresby vždy v barvě rezavěhnědé a velmi často toto zbarvení překryje celou hlavu, včetně krku a prsou. I barvy černolících a černovousých se změní na rezavěhnědé.

Oranžovoprsá černoprsá šedá a skořicová výst. tř. 27 výst. tř. 28

Ident.: skořicová, znaky rezavěhnědé, oční čárky chybějí, křídla bílo/hnědě lemovaná, kostřec bílý podélně čárkovaný, ocas skořicový podélně široký hnědý čárkovaný, spodní ocas bílý, hlava - krk - prsa rezavěhnědá, zrcátka bílá, břicho krémové s rezavěhnědými podélnými čárkami, boky rezavé s bílými podélnými skvrnami. Rozdíl mezi výst. tř. 27 a 28 je jen v šedém nádechu zad křídel, takže celkové zbarvení u výst. tř. 27 je více šedorezavověhnědé.

Hlava: celá hlava, lícní skvrny, krk, prsa tvoří jednobarevný celek rezavěhnědý, viditelné jsou jen ozobní rezavé čárky, oční čárky chybějí nebo jsou součástí lícních skvrn, zrcátka bílá, oči tmavé.

Vrchní strana: záda hnědá, křídla hnědá s bílo-rezavým lemováním, kostřec bílý s rezavým čárkováním, po stranách krémový, ocas rezavěhnědý široký podélně čárkovaný, spodní ocas bílý s hnědou podélnou čárkou.

Spodek: břicho krémové, rezavěhnědé podélné čárkování, boky rezavé a bílé podélné skvrny.

Zobák, nohy: zobák korálově červený, nohy oranžově červené.

Samička: hlava skořicová, oční čárky chybějí, líce naznačené, zrcátka béžová, záda hnědá světle krémově lemovaná, křídla bez lemů, kostřec béžový s rezavým čárkováním, ocas skořicový podélné široké čárkování, spodní ocas béžový s podélnou skořicovou čárkou, hrdlo a krk, prsa a břicho béžové, boky tmavobéžové s naznačenými krémovými skvrnami, oči tmavé, zobák a nohy červené.

 

 

Autor textu: Kolektiv autorů redakce iFauna.cz
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru