Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
První odchov amazoňana vínorudého (A. vinacea) v ČR
Sdílet:

První odchov amazoňana vínorudého (A. vinacea) v ČR

První odchov amazoňana vínorudého (A. vinacea) v ČR Amazoňan vínorudý patří k málo chovaným druhům a přesto, že v zahraničí byl již několi...

Amazoňan vínorudý patří k málo chovaným druhům a přesto, že v zahraničí byl již několikrát odchován, v ČR se první odchov podařil v roce 1997. Tento druh je díky ničení přirozeného prostředí v jeho domovině vzácný i v přírodě, proto byl zařazen do přílohy 1 úmluvy CITES. V zájmu usnadnění odchovu dalším chovatelům bych chtěl přiblížit podmínky chovu tohoto unikátního odchovu.

Chovný pár je chován v celoroční voliéře o rozměrech 105 x 400 m. Tento prostor však ptáci příliš nevyužívají, protože samec je nelétavý (kupírované křídlo) samička létá minimálně, má svěšená křídla a létá pouze při vyrušení. Z tohoto pohledu se pár nejeví jako ideální, ale oba spolu výborně harmonizují, což v kombinaci s pestrou stravou a vysokou hygienou vedlo k úspěchu. Ptáci jsou krmeni celoročně stejnou stravou s malými změnami dle sezónní dostupnosti některých krmiv. Krmivo je podáváno jednou denně okolo osmé hodiny v následujícím složení: 1/2 (40 g) směs zrnin s vysokým podílem ovsa a pohanky a malým obsahem olejnatých semen (slunečnice, světlice, atd.), 1/3 na kousky nakrájených jablek, mrkve, pomerančů a červené řepy a 1/3 Exact Rainbow Chunky. Posledně jmenovanou součást považuji za zvlášť významnou. Jedná se o granule americké firmy KAYTEE, které obsahují veškeré vitamíny, minerální látky a všechny další nezbytné složky jako obiloviny, luštěniny, sušenou zeleninu, ovoce atd. Výhodou granulí je, že ptáci si nemohou vybírat a každý kousek obsahuje vyváženou směs všech složek. Tyto granule se vyrábí ve třech formách pro mláďata po odstavu, dospělé ptáky mimo chovnou sezónu a pro chov, které se liší obsahem bílkovin, tuku a vápníku. Směs zrnin a kousky ovoce jsou odstraněny a poskytnuto čerstvé krmivo. Voda je podávána v létě každý den, v zimě obden. Misky na vodu jsou důkladně umývány při každé výměně a misky na krmivo jednou za týden. V létě je k uvedenému krmivu přidáváno ovoce (třešně, angrešt, švestky a zvláště červené a černé jeřabiny) a velké množství pšeničných a kukuřičných klasů v mléčné zralosti. Jednou týdně jsou ptáci mlženi a jsou jim poskytovány větve na okus (ovocné stromy, černý bez, vrba nebo bříza).

Tok se u ptáků začal projevovat až poměrně pozdě koncem května. Oba ptáci začali být agresivní a vzláště v ranních hodinách se projevovali netypickým voláním. Sameček začal navštěvovat obě budky (vnitřní rozměry: 1. dubová 32 x 60 x 60, 2. smrková 22 x 25 x 70, obě s vletovým otvorem 11 cm). Samička navštěvovala budky málo, ale nakonec oba dali přednost menší smrkové budce.

Samice přijímala krmivo minimálně, sameček ji od misek odháněl, ale potom ji velmi často krmil. Ptáci se pářili v ranních hodinách, zvláště v době krmení a nevadila jim ani přítomnost lidí (ptáci jsou velmi krotcí). První vajíčko bylo sneseno 10. 6. na zem a další tři dny nebylo sneseno žádné vajíčko. Proto bylo první naprasklé vajíčko podloženo do smrkové budky, ze které druhý den zmizelo, ale bylo tak sneseno nové a pak vždy ob dva dny ještě další tři. Mláďata se začala líhnout 8.-10. 7. Všechna vajíčka byla oplozená a mláďata se bez problémů vylíhla. 22. 7. bylo v budce nalezeno jedno mládě mrtvé s poškozeným zobákem. To znamenalo, že rodiče odstranili nejslabší nebo nemocné mládě. Přesto byla zbylá mláďata odebrána a ručně dokrmena. K dokrmování byla použita směs HAND FEEDING od firmy KAYTEE. Tato směs je plnohodnotnou výživou pro mláďata papoušků od prvního dne života, protože obsahuje lehce stravitelné složky, trávící enzymy a probiotika. Má optimální zrnění, což zabraňuje sedimentaci nebo ucpání stříkačky.

V roce 1998 se hnízdění opakovalo s tím, že začalo dříve (1. vajíčko - 17. 5.) a ptáci dali přednost výše zmíněné dubové budce. Snůška obsahovala opět 4 oplozená vajíčka. Kontrolou budky byla 20. 6. zjištěna 3-5denní mláďata, což znamená, že se při líhnutí mláďata vůbec neozývala. Inkubační doba je tedy 28 dnů. Když bylo nejstaršímu mláděti asi 12 dnů, bylo opět nalezeno jedno mládě mrtvé s odstraněnou horní částí zobáku. Lze předpokládat, že rodiče buď striktně regulovali počet mláďat na 3 nebo odstraňovali nejslabší mládě, případně regulovali pohlaví odchovávaných mláďat, protože z 6 odchovaných bylo 5 samců. I po této události byla mláďata ponechána u rodičů a odchov byl zdárně dokončen, takže se nejednalo o projev agresivity rodičů.

Zajímavých odchovů můžeme očekávat více, pokud budou chovatelé využívat vysoké kvality uvedených krmiv firmy KAYTEE, které představují výživu na nejvyšší úrovni. I přes relativně vysokou cenu představují úspory pro chovatele ve formě lepšího zdravotního stavu (nižší náklady na léčiva, vitamíny atd.), minimální odpad a plýtvání a hlavně lepší odchovy. Návyk na granule (Chunky) je při dodržení krmného návodu dobrý, což potvrzuje řada chovatelů a zpětný přechod na směs semen je okamžitý, bez jediného dne návyku.

Autor textu: Ing. Bohumír Šimerda
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru