Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Jak uvykat pěnkavovité (Fringillidae)
Sdílet:

Jak uvykat pěnkavovité (Fringillidae)

V německém odborném časopise Gefiederte Welt 12/99 popisuje své zkušenosti chovatel J. Franz. Zde jsou některé údaje. Důležitým kritériem je klec n...

V německém odborném časopise Gefiederte Welt 12/99 popisuje své zkušenosti chovatel J. Franz. Zde jsou některé údaje.

Důležitým kritériem je klec na uvykání. Nejvhodnější je bednový typ, který zajišťuje ptákům určité bezpečí. Stěny klece nemají být bíle natřené, ale zeleně nebo béžově. Musí v ní být umístěno dostatek bidélek, odpovídající počtu ptáků a kromě bidélek by neměly chybět jehličnaté větve, které by poskytovaly ptákům vhodný úkryt. Nejen úkryt, ale v prvních dnech po umístění i zelené krmivo, na které jsou ptáci z přírody zvyklí. Po týdnu je vhodné předkládat ptákům zelené krmení ze zahrady nebo (v zimních měsících) listy čekanky. Dno klecí se pokryje vrstvou novinového papíru a na něj ještě přijde vrstva písku. Jsou chovatelé, kteří nedoporučují dávat v době uvykání ptáků do klece říční písek, ale autor článku s tímto postupem negativní poznatky nemá.


• pěnkava obecná
• foto: Petr Podpěra

Chovná místnost by měla být dostatečně osvětlená a dobře větraná s teplotou odpovídající umístěnému druhu ptáků. Pro druhy odolné by neměla být teplota vyšší než 10-15oC.

K pití se má dávat odstátá minerální voda v miskách. Automatické napáječky by neměly být jediným zdrojem pitné vody. Ptáci je neznají a mohli by bídně zahynout žízní. První den dává chovatel do pitné vody vitamin C, který ptákům moc pomáhá. Nemohou-li ptáci ani v miskách vodu nalézt, pohodí do nich trochu zrní. Potravu doporučuje dávat ve více miskách s dostatečným množstvím krmení, které odpovídá druhu ptáků v kleci.

Ptáci mají velkou potřebu se koupat a proto se několikrát za den vyměňuje voda ve velkých mísách. Je také vhodné postřikovat ptáky rozprašovačem na květiny. Čištění a rovnání mokrého peří ptáky především zaměstnává, ale peří dostane zakrátko lesk a pěkný vzhled.

Mimo běžného krmení pro pěnkavovité ptáky krmí Franz v prvních dnech uvykání podle výživného stavu ptáků loupaná slunečnicová jádra a mák. Mák má pozitivní vliv na střevní mikroflóru, ptáky uklidňuje, berou ho rádi. Živé krmení, měkkou nebo vaječnou míchanici v prvních dnech F. nedává vůbec, protože je těžko stravitelná. K pokrytí potřeby minerálií mají ptáci stále k dispozici grit, lesní hlínu a směs minerálií.

Chovatel si pravidelně ověřuje výživný stav ptáků a také barvu kůže na břichu, nemá-li jaterní skvrnu nebo nemá-li zanícená střeva. Pokud se vyskytnou jednotlivá zlomená pera v ocase nebo v křídlech, chovatel F. je vytrhne, aby rychleji dorostla nová a pták mohl opět spolehlivě létat. Každý „nováček“ dostane ihned přímo do zobáku kapku vitaminu K1, který vynikajících způsobem působí na střevní mikroflóru.

Co dělat pro zdravotní prevenci? Každý nově získaný pták ať od chovatele nebo z odchodu, dostává po dobu pěti dnů přípravek ESB3 (1 g na litr) pak následuje třídenní přestávka a místo ESB3 dává 5-6 kapek vitaminu K1 na 1 litr vody. Vitamin K1 ptáka uklidňuje v případech, kdy došlo ke krvácení ve střevech. Po této terapii dává ještě po dobu jednoho týdne přípravek Liviform, který pomáhá při tvorbě stabilní střevní mikroflóry.

Při dodržování popsaného režimu a pravidelném čištění klecí každé 2-3 dny, probíhá uvykání pěnkavovitých ptáků téměř bezztrát. Popsané údaje nejsou žádný závazný předpis, rozhodně k cíly vede více cest, ale pro některého čtenáře je zde návod, jak postupovat.

Podle cizích pramenů.
Autor textu: Redakce Fauny
Autor fotografií zdroj: Petr Podpěra
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru